Broiler'lerde çeşitli stres faktörlerinin trombositlerdeki ince yapıya ve fagositoza etkisi
The Effects of the various stress factors to the ultrastructure and phagocytosis of thrombocytes in broilers
  1. Tez No: 91082
  2. Yazar: SACİDE SİBEL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATTİLA TANYOLAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron mikroskop, fagositoz, stres, trombosit, broiler, Electron microscopy, phagocytosis, stress, thrombocytes, broiler
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
33 ÖZET Broiler'lerde Çeşitli Stres Faktörlerinin Trombositlerdeki İnce Yapıya ve Fagositoza Etkisi Bu araştırmada, normal koşullarda yetiştirilen broiler'ler ile çeşitli stres faktörlerinin (sıcakta ve soğukta barındırma, yetersiz besleme) etkisinde bırakılan broiler'lerde, trombositlerin morfolojisinde ince yapı düzeyinde şekillenebilecek değişiklikler ile perifer kandaki in vivo fagositoz olayım incelemek amaçlandı. Çalışmada, 32 adet broiler civciv kullanıldı. Kontrol, yetersiz besleme, sıcakta ve soğukta barındırma gruplarındaki broiler'lerden lateks verilmeden ve verildikten sonra kan örnekleri alınarak, bir seri işlemlerle trombosit çökeltisi elde edildi. Çökelti, ağarda eritildikten sonra Araldit M'de bloklandı. Bu bloklardan ultratom ile ince kesitler alınarak elektron mikroskopta incelendi. Sonuç olarak, kontrol grubundaki trombositler heterokromatinden zengin çekirdek içeren, mekik şekilli hücreler olarak gözlendiler. Vakuolizasyonun, miyelin figürlerinin ve pseudopodium'lann trombositlerin karakteristik yapılan olmadığı belirlendi. Broiler'lerin sıcağı, soğuk ve yetersiz beslenmeye oranla daha iyi tolere edebildikleri saptandı. Miyelin figürleri ile vakuolizasyonun, soğuk ve yetersiz beslemenin etkisiyle fazla oluştuğu görüldü. Soğukta barındırılan ve yetersiz beslenen broiler'lerde ortaya çıkan miyelin figürlerindeki bu artışın, membran sistemlerinde şekillenen bir bozukluk sonucu olabileceği düşünüldü. Trombositlerde sıcak grubunda lateks aktivasyonuna bağlı olarak pseudopodium'lann oluştuğu ve hücrelerin, perifer kanda lateks partiküllerini fagosite edemedikleri saptandı.
Özet (Çeviri)
34 SUMMARY The effects of the various stress factors to the infrastructure and phagocytosis of thrombocytes in broilers. The aim of this study was to determine the differentiation of thrombocyte morphology and in vivo phagocytic activity in the peripheral blood of broilers, in both normal conditions and under stress conditions at the ultrastructural level (malnutrition, storage at high and low temperatures). Thirty-two broilers were used for this purpose. Blood samples were taken from broilers divided into 4 different groups as control, storage at high and low temperatures and malnutrition before and after latex was given at the end of the sixth week. After several steps of preparation, thrombocytes were yielded and embedded in Araldit M. The blocks were cut into the thin sections by ultratome and the sections were examined in transmission electron microscope. Finally, the thrombocytes at the control group were detected as spindle shaped cells which contain heterochromatic nucleus. Vacuoles, myelin figures and pseudopods were not found in the thrombocytes at the control group. It was concluded that broilers can tolerate high temperature better than low temperatures and malnutrition. It was detected that pseudopodiums were generated in thrombocytes at the high temperatures group due to the lateks activation and thrombocytes could not phagocyte latex particles in peripheral blood.