Dişi kedilerde medroxyprogesteron asetat kullanarak kızgınlığın ertelenmesi
The Postponement of estrus by using medroxyprogesterone acetate in q'ueen
- Tez No: 91081
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diş kedi, medroxyprogesterone asetat, kızgınlık, erteleme, Queen, medroxyprogesterone acetate, estrus, postponement
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
33 ÖZET Dişi Kediler de Medroxyprogesteron Asetat Kullanarak Kızgınlığın Ertelenmesi Sunulan çalışma ile depo MPA uygulanan kedilerde karşılaştırılmalı olarak serum progesteron düzeyinin takibi ve canlı vücut ağırlığındaki değişimler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma Eylül-Şubat aylan arasında anöstrus dönemindeki 20 kedi üzerinde gerçekleştirildi. Bu kediler tesadüfi olarak 10 arlı gruplar halinde denek ve kontrol grubu olarak ikiye ayrıldı. Denek grubuna 10 mg/kg tek doz s.c. depo MPA, konrol grubuna ise 1,5 mi serum fizyolojik enjekte edildi. Gerek kontrol, gerekse denek grubunda serum progesteron düzeyini belirlemek amacıyla çalışma süresince haftalık olarak vena jugularisten kan örnekleri alındı ve aylık olarak ise canlı ağırlık tartımları gerçekleştirildi. Denek grubunda serum progesteron düzeyi uygulamayı izleyen 2.hafta 25,14±4,04 ng/ml ile en yüksek düzeye ulaştı; 5. haftadan itibaren kademeli bir düşüş gözlenerek H.haftada 10 ng/ml'nin altına ve 23.haftada 1 ng/ml altına indi. Denek grubunda uygulamayı izleyen 10.-24.haftalar arasında 4 kedi östrusun klinik belirtilerini gösterdi. Kontrol grubunda ise ortalama serum progesteron değeri çalışma süresince 0,33 ng/ml ile 0,85 ng/ml arasında değişkenlik göstermesine rağmen uygulamayı izleyen 5.-24.haftalar arasında bu grupta 7 kedi östrusun klinik belirtilerini gösterdi. Kontrol grubunda inter östral aralıkta progesteron düzeyi 1,9 ng/ml'yi aşmadı. Bu grupta ayrıca östruslar 14.-19.haftalar arasında yoğunlaştı. Denek ve konrol grubunda gerek gruplar arası, gerek grup içi canlı ağırlık artışları istatiksel farklılık göstermedi. Sonuç olarak kedilerde 10 mg/kg dozda enjekte edilen MPA'nın serum progesteron düzeyindeki yüksekliğin yaklaşık 14 hafta koruduğu ve tek dozda belirgin bir canlı ağırlık artışına neden olmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
34 SUMMARY The Postponement of Estrus by Using Medroxyprogesterone acetate in Queen In the following study, it was tried detecting the serum progesterone profiles and the change at body weight in queens injected long-acting medroxyprogesterone acetate (MP A) as compare with control. This study was carried out months between September and February on 20 queens in anestrus period. These female cats were assigned to two groups as treatment (n=10) and control (n=10). For treatment group, the injectable form of MPA was given at dosage of 10 mg/kg/cat and for 10 cats including control group, physiologic buffer (1,5 ml) was injected. The blood samples for serum progesteron concentration in both groups were taken from vena jugularis weekly and the body weight of cats was weighed monthly during the study period. In the treatment group, serum progesterone concentration reached the highest levels with 25,14±4,04 ng/ml at second week after MPA injection and was then dropped < 10 ng/ml at 14111 weeks and was < 1 ng/ml at 23th weeks. Also in this group, 4 of the 10 queens came into oestrus from 10 to 24 weeks after MPA injection. In control group, although the avarage serum progesterone levels were obtained between 0,33 ng/ml and 0,85 ng/ml during study period, 7 of the 10 queens were exhibited the observable behaviour of oestrus from 5 and 24 weeks. Also in this group, the oestrus behaviours were concentrated at weeks between 14 and 19 and serum progesterone levels at inter-oestrus period were not exceeded 1,9 ng/ml. This significant body weight rise or fall in both groups was not statistically detected ( p>0.05). It was concluded that the high serum progesterone concentration in queen injected MPA at dosage of 10mg/kg have been pursued for 14 weeks approximately and MPA have not been affected on body weight.