Dondurulmuş boğa spermasının değişik medyumlarda in-vitro kapasitasyonu
In-vitro capacitation of frozen-thawed bull semen in different media
  1. Tez No: 91088
  2. Yazar: İLKER SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: boğa, heparin, in-vitro kapasitasyon, kafein, kalsiyum ionofor, Boğalar, Dondurarak saklama, bull, caffein, calcium ionophore, heparin, in-vitro capacitation, Bulls, Cryopreservation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
Özet
94 ÖZET Dondurulmuş Boğa Spermasının Değişik Medyumlarda İn-vitro Kapasitasyonu Bu çalışmada, heparin (1. grup), kafein + heparin (2. grup) ve kafein + kalsiyum ionoforun (A23187) (3. grup) dondurulmuş boğa spermasının in-vitro kapasitasyonu üzerine etkileri incelendi. Adı geçen ajanlarla kapasitasyonun sağlanmasından sonra akrozom reaksiyonunun indüklenmesi için ortama 100 ug/ml dozunda lizofosfatidilkolin ilave edilerek 15 dakika süre ile inkübasyona bırakıldı. Oluşan reaksiyonun ve spermatozoonlann canlılıklarının belirlenebilmesi için trypan blue ve giemsa ile ikili boyama yöntemi uygulandı. Bu boyama ile farklı şekilde boya almış spermatozoonlar dört gruba ayrıldı. Bunlar; reaksiyon geçirmemiş, canlı (Pembe boyalı akrozom, boya almadan kalan postakrozomal bölge), reaksiyon geçirmemiş, ölü (Pembe boyalı akrozom, mavi boyanan postakrozomal bölge), reaksiyon geçirmiş, canlı (Boya almadan kalan akrozomal ve postakrozomal bölge), reaksiyon geçirmiş, ölü (Boya almadan kalan akrozomal bölge, mavi boyanan postakrozomal bölge). Birinci grupta heparin dozunun ve inkübasyon süresinin in-vitro kapasitasyon üzerine etkileri incelendi. Bu amaçla heparinin üç dozu (10, 25 ve 100 ug/ml) ve üç inkübasyon süresi (5, 15 ve 60 dakika) incelendi. İkinci grupta kafeinin 5, 10 ve 15 mM lük konsantrasyonları heparininin 0, 5, 10 ve 25 ug/ml konsantrasyonları ile ve son grupta da kafeinin 0, 5 ve 10 mM lük konsantrasyonları kalsiyum ionoforun 0.1, 0.2 ve 0.3 uM lük konsantrasyonları ile kombine edildi. Birinci ve ikinci grupta kapasitasyon medyumu olarak sp-TALP kullanılırken üçüncü grupta Brackett ve Oliphant medyumu kullanıldı. Elde edilen verilere göre heparin grubunda süre ve dozun kapasitasyon üzerinde önemli etkileri olduğu gözlendi. Bu grupta en iyi sonuçlar 100 ug/ml heparininin 60 dakika süre ile inkübe edilmesinden elde edildi. Kullanılan heparin konsantrasyonunun spermatozoonlann yaşama yetenekleri üzerine zararlı etkileri olmadığı gözlenirken artan inkübasyon süresinin bu yönde olumsuz etkileri olduğu gözlendi. İkinci ve üçüncü gruplarda farklı iki kapasitör ajanın birbirleri ile sinejetik ilişkisinin varlığı belirlendi. Kullanılan kapasitör ajanların toplam konsantrasyonlarının artmasına bağlı olarak kapasite olmuş spermatozoon oranlarının arttığı gözlendi. İkinci grupta en iyi sonuçlar heparinin 25 ug/ml ile kafeinin 15 mM, üçüncü grupta ise kafeinin lOmM, kalsiyum ionoforun ise 0,3 uM olarak kullanıldığı zaman elde edildi.
Özet (Çeviri)
95 SUMMARY In-vitro Capacitation of Frozen-Thawed Bull Semen in Different Media In this study, the effects of heparin (1st group), caffein plus heparin (2Bd group) and caffein plus calcium ionophore (A23187) (3rd group) on in-vitro capacitation of frozen-thawed bull semen were investigated. After induction of capacitation of semen with these capacitating agents, the dose of 100 ug/ml lysophospatidyicholine was added to medium to induce acrosome reaction for 15 minutes. To be able to determine the reaction and viability, spermatozoa were stained by dual staining method using trypa blue and giemsa. After dual staining procedure four categories of spermatozoa were recognized and counted. Intact acrosome, live, {Acrosome pink, postnuclear cap clear), intact acrosome, dead (Acrosome pink, postnuclear cap blue), detacted acrosome, live (Acrosome clear, postnuclear cap clear), detacted acrosome, dead (Acrosome clear, postnuclear cap blue). In the first group, the effects of heparin dosage and sperm capacitation time on in- vitro capacitation were investigated. For this purpose, three dosages of heparin (10, 25 and 100 ug/ml) and three incubation time (5, 15 ve 60 min.) were examined. In second group 5, 10 and 15 mM concentrations of caffein combined with 0, 5, 10 and 25 ug/ml heparin and in the third group 0, 5 and 10 mM concentrations of caffein combined with 0.1, 0.2 and 0.3 uM calcium ionophore. In first and second group sp- TALP and in the last group Brackett and Oliphand medium were used for incubation. The present results indicated that, in the first group, heparin dosage and sperm capacitation time were important factors influencing in-vitro capacitation. The hest results were obtained with 100 ug/ml heparin incubated for 60 min. There was no adverse effect of high dosage of heparin on sperm viability but long periods of incubation time affected adversly. In second and third groups sinergetic effects of two capacitating agent were seen. As the total concentrations of these capacitating agents increased, the percentage of capacitated spermatozoa also significantly increased above control levels. In second group, the best resuts were obtained with 25 ug/ml heparin plus 15 mM caffein and in the third group 10 mM caffein plus 0.3 uM calcium ionophore.