Donmuş boğa spermasının farklı çevre ısılarında değişik yöntemlerle eritilmesinin spermatazoon motilitesi ve morfolojisine etkileri
Effects of thawing frozen bull semen in different environmental temperatures on semen motility and morphology.
  1. Tez No: 247550
  2. Yazar: RABİA İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Spermatozoon, eritme sonrası, motilite, morfoloji, çevre ısısı, Spermatozoon, post-thawing, motility, morphology, environment temperature
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışma dondurulmuş boğa spermasının eritilmesi sırasında farklı çevre ısıları ve eritme koşullarının, spermatozoon motilitesi ve morfolojik bütünlüğüne olan etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmada 1 adet boğanın payet yöntemine göre daha önceden dondurulmuş sperma örnekleri kullanıldı. Farklı çevre ısılarını oluşturmak için üç gruba ayrılarak (her bir grupta 60 adet payet) eritilen toplam 180 adet payet incelendi. Oluşturulan 4-9 santigrat derece, 18-23 santigrat derece, 32-37 santigrat derecedeki çevre ısısı gruplarında örnekler; avuç içi, giysi cebi ve 37 santigrat derecedeki su banyosunda eritilerek motilite ve morfolojik bozukluk oranları saptandı. Motilite muayeneleri ısıtma tablalı faz-kontrast mikroskobunda x40 büyütmede ileri yönlü spermatozoonlar yüzde değer olarak ifade edildi. Morfolojik bozukluk oranları sıvı fiksatif solüsyonda x1000 büyütmede, normal spermatozoon, akrozom, baş, orta ve kuyruk bozukluk oranları yönünden değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda 4-9 santigrat derece çevre ısısı grubunda eritilen boğa sperması diğer çevre ısısı grupları ile karşılaştırıldığında motilite yönünden daha düşük ve morfolojik bozukluklar yönünden daha yüksek bulundu. Avuç içi, giysi cebi ve su banyosunda yapılan eritmelerde elde edilen motilitenin çevre ısısından etkilenerek azaldığı ve morfolojik bozuklukların ise arttığı saptandı. Boğa spermasının eritildiği düşük çevre ısılarının motilite ve morfolojik bozukluk oranları üzerine etkili olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The subject of this study was to assess the effect of different environment temperatures and different thawing methods on frozen bull semen motility and morphology. For analysis, ready straws from frozen stored semen of one bull was used. Totally 180 straws divided into three groups (each group includes 60 straws) used to assess different environment temperature groups. The samples of the groups of 4-9 degree Celsius, 18-23 degree Celsius, 32-37 degree Celsius thawed in 37 degree Celsius water bath, in pocket, in palm and after motility and morphological changes determined. Determination of motility made with hot plate phase-contrast microscopy analyses in x40 magnification and progressive motility spermatozoon values are evaluated as percentage. Morphological defect rates examined at x1000 magnification in liquid fixative solution and determined as normal spermatozoon, acrosome, head, mid-piece and tail defects. Bull semen thawed in 4-9 degree Celsius environmental conditions determined to have lower motility and higher morphological defects as compared to the other environment temperature groups at the end of the study. Consequently, thawing in water bath, in pocket and in palm is effected by environment temperatures, with decreasing motility and increasing morphological defects. It is concluded that thawing bull semen in lower environment temperatures effects on motility and morphological defect rates.