Rat adenohipofizinin pars-distalisindeki farklı hücre tipleri üzerinde histokimyasal çalışmalar
The Histochemical studies on the different cell types in the anterior lobe of the hypophysis (pars distalis) of the rat
  1. Tez No: 91095
  2. Yazar: ŞADİYE ERGÜLDÜRENLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adenohipofiz, Histokimya, Pars distalis, Rat
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
39 ÖZET Rut Adenohipqfizinin Pars DistatisindeJd Farklı Hücre Tipleri Üzerinde Histokimyasal Çalışmalar Bu araştırmada, raflarda gelişme döneminde dişi, gelişme döneminde erkek, ergin dönemde dişi, ergin dönemde erkek, gebelikte dişi ve laktasyonda dişi gruplarında pars distalisin histolojik özelliklerinin ışık mikroskobik düzeyde incelenmesi amaçlandı. Materyal olarak 30 adet Wistar Albino rat kullanıldı (20 dişi ve 10 erkek). İncelemeler sonucunda asidofil hücreler, her dönemde pars distalis boyunca dağılmış, oval ya da yuvarlak şekilli, çekirdekleri yuvarlak ekzantrik konumda gözlendiler ve kapilar damarlar ile ilişkiliydiler. Sayılarının gebelik ve laktasyon dönemlerinde diğer dönemlere göre daha fazla olduğu dikkati çekti. Tireotropik hormon (TSH) hücreleri, pars distalis boyunca dağılmış olmakla beraber, pars distalisin merkez ve lateral kısımlarında daha yoğun olarak gözlendiler. Hücreler yuvarlak, oval, üçgen ve değişik şekillerde bulundu. Çekirdekleri iri yuvarlak şekildeydi. Sayılan gelişme dönemindeki dişide en yüksek oranda bulunurken, dişilerde erkeklere göre daha fazla olarak saptandı. Gonadotropik hücreler pars distalis boyunca yuvarlak-oval şekilde gözlendiler; çekirdekleri de yuvarlak şekildeydi. Bu hücreler ergin dişide seksüel olgunluğa bağlı olarak en yüksek sayıda bulundular.
Özet (Çeviri)
40 SUMMARY The Histochemical Studies on the Different Cell Types in the Anterior Lobe of the Hypophysis (Pars distalis) of Ike Rat The aim of this study was to investigate the histologic charasterictics of anterior pituitary cell types in the immature female, immature male, mature female, mature male, pregnant and lactating female rats with the light microscope. As a material, 30 pituitary glands provided from Wistar albino rats were used (20 female and 10 male). At the end of examinations acidophil cells were distributed throughout the pars distalis in all stages. These cells were round or ovoid in shape, and their nucleus were round and eccentric and they were in contact with sinusoids. Their numbers were more greater in lactation period and pregnancy than other stages. Although the tireotropic cells were distributed throughout the pars distalis, these cells were observed more diffuse in the center and lateral area of pars distalis. These cells were round, ovoid, stellate and different shaped, and their nucleus were big round in shape. Their numbers were the greatest in maturing female and they were much more female than male. The gonadotroph^ cells were observed round-ovoid in shape throughout the pars distalis. Their nucleus were round in shape. These cells were found at maximum numbers, depending on the sexuel growing period in mature female. Key Words : Adenohypophysis, Histochemistry, Pars distalis, Rat