Vajinal doğum sonrası postpartum üriner retansiyon prevalansı ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of prevalence and risk factors of postpartum urinary retention after vaginal delivery
- Tez No: 910957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ASLAN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postpartum Urinary Retention, PUR, Covert type PUR, Risk factors, Duration of active labor period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Postpartum üriner retansiyon (PUR) doğum sonrası dönemde oldukça sık görülen fakat gerek tanımlamalar gerek standart değerlendirme prosedürünün olmaması nedenli kolaylıkla gözden kaçabilen, postpartum dönemde hastanın hayat kalitesini ve konforunu etkileyen ve tespit edilmemesi halinde hem akut hem de kronik sonuçları olan bir durumdur. Çalışmamızda; vajinal doğum sonrası PUR sıklığı ve olası risk faktörlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem : Çalışmamız Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesinde 15 Haziran 2024 – 25 Kasım 2024 tarihleri arasında vajinal yolla doğum yapan dahil edilme kriterlerini karşılayan gönüllü onamları alınan 270 hasta ile yapılmıştır. Hastalara vajinal doğum sonrası 6 saat içerisinde spontan idrar çıkışlarının hemen ardından ultrasonografik olarak mesane rezidüel volüm ölçümü yapıldı. 150 mL ve üstü volüm tespit edilen hastalarda sonda kateterizasyonu ile kesin volüm tespiti yapıldı. 150 mL ve üstü hastalar covert (gizli) PUR olarak değerlendirildi. Spontan idrar çıkışı olmayan hastalar overt (açık) tip PUR olarak değerlendirildi. PUR tanısı alan hastalar yardımıyla olası risk faktörleri araştırıldı. Bulgular : PUR prevalansı % 15,6 olarak tespit edildi. PUR açısından değerlendirilen 270 hastadan; 228 olguda PUR izlenmedi, 38 olguda covert tip PUR (% 14,1), 4 olguda overt tip PUR (% 1,5) olarak tespit edildi. Mevcut çalışmamızda persistan PUR vakası olmadı. Hastalar yaş, gravite, parite, gebelik haftası, BMI, doğum endikasyonu, epizyotomi varlığı, travay aktif dönem süresi, fetal EFW, tam idrar tahlili (TİT) şeklinde farklı risk faktörleri açısından değerlendirildi. PUR ile istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ilişkilendirilen tek risk faktörü travay aktif dönem süresinin uzunluğu olarak tespit edildi. Sonuç : Çalışmamızda PUR prevalansı % 15,6 tespit edilmiş olup, travay aktif dönem süresini uzunluğu PUR için anlamlı bir risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Postpartum dönemde hastaların asemptomatik olsalar bile PUR açısından değerlendirilmesi ve PUR için standart bir mesane yönetim protokolü oluşturulması hastaların eksik tanı ve tedavisinin önüne geçebilecek ve sonuçların iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. Anahtar Kelimeler : Postpartum üriner retansiyon , PUR , Covert tip PUR , Risk faktörleri , Travay aktif dönem süresi
Özet (Çeviri)
Purpose: Postpartum urinary retention (PUR) is a very common condition in the postpartum period,but can be easily overlooked due to the lack of definitions and standardized evaluation procedures, affecting the quality of life and comfort of the patient in the postpartum period and having both acute and chronic consequences if not detected. In this study, it was aimed to determine the frequency of PUR and possible risk factors after vaginal delivery. Materials and Methods: The study was conducted with 270 patients who gave birth vaginally between June 15, 2024 and November 25, 2024 in Başakşehir Çam and Sakura Hospital, who met the inclusion criteria and whose voluntary consent was obtained. Bladder residual volume was measured ultrasonographically immediately after spontaneous urine output within 6 hours after vaginal delivery. In patients with 150 mL or more volume, definitive volume determination was performed by catheterization. Patients with 150 mL or more were evaluated as covert PUR. Patients without spontaneous urine output were considered as overt PUR. Possible risk factors were investigated with the help of patients diagnosed with PUR. Findings: The prevalence of PUR was 15.6%. Among 270 patients evaluated for PUR, 228 patients had no PUR, 38 patients had covert type PUR (14.1%), and 4 patients had overt type PUR (1.5%). There were no cases of persistent PUR in this current study. Patients were evaluated for different risk factors including age, gravidity, parity, gestational week, BMI, indication for labor, presence of episiotomy, duration of active labor period, fetal EFW, and complete urinalysis. The only risk factor statistically significantly associated with PUR was the length of the trauma active period. Conclusion: In this study, the prevalence of PUR was 15.6% and the length of the active period of trauma was found to be a significant risk factor for PUR. Evaluation of patients for PUR even if they are asymptomatic in the postpartum period and establishing a standard bladder management protocol for PUR will prevent underdiagnoses and treatment of patients and help to improve outcomes.