Yara bakımı için başvuran yetişkin hastalarda yara iyileşmesinin pankreatik enzim yetmezliği ile ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 910989
- Danışmanlar: PROF. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yara iyileşmesi, pankreas, vitamin, yağ, malnütrisyon, Wound healing, pancreas, vitamin, fat, malnutrition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pankreatik enzim yetmezliğinin yara iyileşmesi üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma Temmuz 2023-Temmuz 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Bağlaraltı Eğitim ASM, Kazım Karabekir Eğitim ASM, Palyatif Bakım Servisi ve Yara Bakım Polikliniğinde gerçekleştirilmiştir. 18 yaş ve üzerindeki 299 kişi, 110 tanesi kontrol 189 tanesi çalışma grubu olmak üzere iki kısımda çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden akut veya kronik yarası olan gönüllü hastalara PEY anketi soruları yöneltilip, pankreatik enzim yetmezliği ve yara iyileşmesi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Hasta grubu vakaların kontrol grubu vakalarına göre yaş ortalamalarının daha yüksek olduğu bulundu (p=0,018). Hasta grubunda erkek katılımcı oranı daha yüksekti (p=0,004). Hasta grubunda yaraların %51,1'i diyabetik ayak yarası idi. Bunu bası yarası, venöz ülserler ve yanık yaraları takip etmekteydi. Kontrol grubu yaralarının tamamı iyileşirken hasta grubunda tamamen iyileşen yara oranı %51,1 idi. Hasta grubunda PEY pozitifliği %7,1 iken kontrol grubunda PEY testi sonucu pozitif hasta yoktu. Aktif vakaların önemli bir kısmının diyabetik ayak ve bası yarası olan vakalar olduğu; ampüte edilen vakaların %85,7'sinin diyabetik ayak olduğu; mortalite olan vakaların ise yarısının bası yarasına diğer yarısının ise diyabetik ayağa sahip olduğu görülmektedir. PEY sonucu pozitif olan vakaların hiperbarik oksiyen tedavisi alanların oranlarının daha yüksek olduğu bulundu. PEY test sonucu pozitif olanlarda yara iyileşme süresinin daha uzun olduğu tespit edildi. Pey testi sonucunun pozitif olma durumunun yara bakımında kötü sonuç alma riskini 2,283 kat arttırdığı bulundu. Diyabetik ayak olma durumunun 2,073 kat yara bakımında kötü sonuç alma riskini arttırdığı bulundu. Sonuç: Pankreatik enzim yetmezliği testi sonucu pozitif olan hastalar, yara iyileşmesi konusunda daha dikkatli izlenmeli ve tedavi süreçlerinde beslenme desteği, malnütrisyonun giderilmesi ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarının desteklenmesi gibi önlemler alınmalıdır. Bu hastalar için uygun tedavi stratejilerinin belirlenmesi, iyileşme süreçlerini hızlandırabilir ve kötü sonuç risklerini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the effect of pancreatic enzyme deficiency on wound healing. Materials and Methods: The study was conducted between July 2023 and July 2024 at the Bağlaraltı Primary Health Care Center, Kazım Karabekir Primary Health Care Center, Palliative Care Service and Wound Care Unit of The Bursa Yuksek Ihtisas Education and Research Hospital. 299 people aged 18 years and over were included in the study in two parts, 110 of whom were controls and 189 of whom were the study group. Pancreatic Exocrine Insufficiency Survey was directed to the volunteer patients with acute or chronic wounds, and the relationship between pancreatic enzyme deficiency and wound healing was examined. Results: It was found that the mean age of the patient group cases was higher than the control group cases (p=0.018). The male participant rate was higher in the patient group (p=0.004). 51.1% of the wounds in the patient group were diabetic foot wounds. This was followed by pressure sores, venous ulcers and burn wounds. While all of the control group wounds healed, the rate of completely healed wounds in the patient group was 51.1%. While PEY positivity was 7.1% in the patient group, there were no patients with positive PEY test results in the control group. It is seen that a significant portion of active cases are diabetic foot and pressure sores; 85.7% of amputated cases have diabetic foot; half of the cases with mortality have pressure sores and the other half have diabetic foot. It was found that the rates of cases with positive PEY results were higher than those receiving hyperbaric oxygen treatment. It was determined that the wound healing period was longer in those with positive PEY test results. It was found that a positive PEY test result increased the risk of poor wound care results by 2.283 times. It was found that having a diabetic foot increased the risk of poor wound care results by 2.073 times. Conclusions: Patients with positive pancreatic enzyme deficiency test results should be monitored more carefully regarding wound healing and measures such as nutritional support, elimination of malnutrition and support of immune system functions should be taken during the treatment process. Determining appropriate treatment strategies for these patients can accelerate the healing process and reduce the risk of poor outcomes.