Ratlarda travmatik ezik yara modelinde oral sefaleksin, amoksisilin-klavulanat, klaritromisin ve levofloksasin'in yara yeri enfeksiyonu profilaksisinde etkileri
Effectiveness of oral cefalexin, amoxicillin-clavulanate, clarithromycin and levofloxacin in infection prophylaxis in crush wounds in rats
  1. Tez No: 165501
  2. Yazar: BÜLENT ERBİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRKAN ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik yara, yara balamı, yara enfeksiyonu, yara enfeksiyonu oral antibiyotik profilaksi, amoksisilin-klavulanat, klaritromisin, sefaleksin, levofloksasin. VI, Traumatic wound, wound management, wound care, wound infection, oral antibiotic prophylaxis, amoxicillin-clavulanate, clarithromycin, cefalexin, levofloxacin. VIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
I. ÖZET: Katlarda travmatik ezik yara modelinde oral sefaleksin, amoksisilin-klavulanat, klaritromisin ye levofloksasin'in yara yeri enfeksiyonu profilaksisinde etkileri Dr.BülentErbil Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı. İhciraltı / İzmir [email protected] Giriş: Travmatik yaralar acil servislerde sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Kesiler ve açık yaralanmalar acil servislere başvuran problemler arasında dördüncü en sık nedendir. Travmatik yaralarla ilgili bakım ve tedavi bügüerimizin çoğunluğu hayvan modelleri veya cerrahi hastalarda postoperatif kapatılan yaralarda yapılan çalışmalardan elde edilmiştir. Hayvan deneylerinde de gösterildiği gibi antibiyotik profilaksisinin etkinliği erken dönemde kullanılmaya bağlıdır. Bu görüş, antibiyotiğin endike olduğu durumlarda erken dönemde (3-6 saat) parenteral kullanılması gerektiğini desteklemektedir. Aynı etkene karşı oral antibiyotikle tedavi de önerilmektedir. Fakat bunun etkinliği çalışmalarda gösterilmemiştir. Amaç: Raflarda deneysel olarak oluşturduğumuz travmatik ezik yaralarda oral yoldan verilen sefaleksin (birinci kuşak sefalosporin), amoksisilin-klavulanat (betalaktamaz inhibitörlü penisilin), klaritromisin (makrolit) ve levofloksasin'in (florokinolon) yara yeri enfeksiyonu gelişiminin önlenmesindeki etkinliğini araştırmayı planladık. Gereçler ve yöntem: Çalışmamızda 40 adet 250-r300 gram ağırlığında yetişkin Wistar albino ratlar kullanıldı. Eter anestezisi sonrası rafların sırtında dördüncü torakal vertebradan kaudale doğru paravertebral longitudinal uzanımlı 2 cm uzunluğunda bir keşi oluşturuldu. Ezik yara modeli oluşturmak için hemostaz klempi kullanılarak yara dudakları 5 dakika süreyle klemplendi. Yara yerleri basit sütür ile kapatılıp, Staphylococcus aureus ATCC 29213 suşlan ile enfekte enfekte edildi. Yaranın tamamı steril spanç ile kapatılıp flasterlendi. Tedavi için beş gün süresince oral gavaj ile sefaleksin, amoksisilin-klavulanat, klaritromisin, levofloksasin verildi. Ratlar son tedavi uygulamasından ortalama 16-18 saat sonra kalitatif ve kantitatif değerlendirmeye alındı. Bulgular: Mikrobiyolojik değerlendirmede amoksisilin-klavulanat, klaritromisin, sefaleksin, levofloksasin uygulanan dört grupta enfeksiyon tespit edilmedi. Tüm yaralardaki kantitatif bakteri sayısı birlikte incelendiğinde dört grup ortalamaları arasında anlamlı farkbulunmadı (Kruskal-Wallis p=0.07). Yara yerleri klinik olarak enfeksiyonun lokal inflamasyon bulguları açısından değerlendirildiğinde, medikasyon uygulanan dört grubun hiçbirinde hiperemi ve püy varlığı tespit edilmedi. Endurasyon açısından değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. (Ki-kare=5.587, p=0.134). Sonuç: Çalışmamızda ratlarda oluşturduğumuz Staphylococcus aureus ile enfekte edilen travmatik ezik yara modelinde; oral proflaktik antibiyoterapi uygulaması yara yeri enfeksiyonunu önlemede belirgin olarak etkin bulunmuştur. Oral yolla verilen amoksisilin- klavulanat, klaritromisin, sefaleksin ve levofloksasin, travmatik yara yeri enfeksiyonu gelişimini önlemede mikrobiyolojik değerlendirme sonucunda %100 başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
H. İNGİLİZCE ÖZET SUMMARY: Effectiveness of oral cefalexin, amoxicillin-clavulanate, clarithromycin and Ievofloxacin in infection prophylaxis in crush wounds in rats Dr.Bülent Erbil Dokuz Eylül University School of Medicine, Department of Emergency Medicine. înciraltı / İzmir. [email protected] Introduction: Traumatic wounds are common problems encountered in emergency departments (ED). Lacerations and open injuries are the fourth most common complaint in ED. Our knowledge on care and treatment of traumatic wounds are derived from studies on animal studies and studies on postoperative closed wound of sterile surgical incisions. As shown in animal studies, effectiveness of antibiotic prophylaxis is dependent on early administration. This point of view supports the use of antibiotics in early phase (3-6 hours) when indicated. On the opposite side, treatment with oral antibiotics is supported as well. But effectiveness of this method is not supported in studies. Objective: To study the effectiveness of orally administered cephalexin (1. generation cephalosporin), amoxicillin-clavulanate (beta lactamase inhibitor + penicillin), clarithromycin (macrolide) and Ievofloxacin (floroquinolone) in development of infection in wound site experimentally developed traumatic crush injuries in rats. Materials and methods: Forty pieces of Wistar albino rats weighing between 250- 300 grams were used. After animals had been anaesthetized by ether inhalation, a paravertebral longitudinal 2 cm incision was made on the rats' backs at the level of fourth thoracal vertebrae towards caudal. To make crash injury model, wound edges was clamped. Wound sites were closed with sutures and inoculated with Staphylococcus aureus ATCC 29213. The whole injury was closed with sterile sponges. For treatment, cephalexin, amoxicillin-clavulanate, clarithromycin and Ievofloxacin was administered via oral gavage. Rats were examined qualitatively and quantitatively after 16-18 hours after the final treatment with antibiotics. Results: In microbiologic evaluation, infection was not determined in each of the four groups treated with amoxicillin-clavulanate, clarithromycin, cefalexin and Ievofloxacin. There was no statistical difference between four groups in terms of bacterial counts (Kruskal-Wallis VIIp=0.07). When injury locations were examined regarding local inflammation, hyperemia and pus were not found in four groups treated with antibiotics. There was no statistical difference with regard to enduration (Chi-square=5.587, p=0.134). Conclusion: In the present study, in the traumatic crush wound model infected by Stapylococcus aureus in rats, oral prophylactic antibiotherapy is effective in preventing wound location infection. In microbiological evaluation, amoxicillin-clavulanate, clarithromycin, cefalexin and levofloxacine is 100 % effective in preventing infection in injury sites when orally adrninistered.