Hastanemizde bilateral tüp ligasyonu (BTL) veya bilateral salpenjektomi(BSJ) yapılan kadınlarla btl olmamış kadınların menapoza girme yaşlarının premenapozal son 3 yıllık dismenore, adet düzensizlikleri ve vücut kitle indekslerinin karşılaştırılması
Comparison of age at menopause, premenopausal last 3 years dysmenorrhea, menstrual irregularities and body mass indexes of women who underwent bilateral tubal ligation (BTL) or bilateral salpingectomy (BSJ) and women who did not undergo btl in our hospital
- Tez No: 911045
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Bilateral Tüp Ligasyonu(BTL), Menapozal Dönem, Dismenore, Adet Düzensizlikleri, Menstrüel Siklus, Bilateral Tubal Ligation(BTL), Menopausal Period, Dysmenorrhea, Menstrual Irregularities, Menstrual Cycle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç:Bilateral tüp ligasyonu/bilateral salpenjektomi yapılan ya da yapılmayan hastalarda menapoz yaşının etkilenip etkilenmediğini;BTL cerrahisi geçirenlerde dismenore ve adet düzensizliği artışının olup olmadığını gözlemlemek. Gereç ve Yöntem:Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada, hastanemize sterilizasyon amacıyla başvuran ve BTL/BSJ ile sterilizasyon işlemi gerçekleştirilen hastalar günümüze kadar olan süreçte gözlenmiştir. Hastaların menapoza girme yaşları, BTL sonrası dismenore ve adet düzensizliği sıklıkları, parite sayıları, sigara kullanım oranları ve BMI değerleri kıyaslanmıştır. Hastaların bu süreçteki poliklinik giriş, anamnez ve verileri incelenmiştir. Hastane kayıt geçmişinden FSH ve E2 değerleri bulunmuştur. Araştırmaya katılan bireyler tedavi yöntemlerine göre gruplandırılmıştır. 34 adet BTL yapılan ve 49 adet de BTL olmayan toplam 83 kişinin verileri incelenmiştir. Bulgular:Elde edilen veri ışığında araştırmaya dâhil olan bireylerle ilgili genel bilgiler aşağıdaki Tabloda verilmiştir. Çalışmaya katılan hasta sayısı 89 olup; BTL Olmayan Grup 49 (%59, 0) hastadan, BTL olan grup 34 (%41, 0) hastadan oluşmaktadır. Çalışmaya katılan 83 hastanın demografik özellikleri ve gruplar arasında karşılaştırması incelendiğinde, iki grup arasında demografik özellikler açısından yaş, Menopoz yaşı ve Adet Düzensizliği parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiştir (p0, 05) Sonuç:BTL/BSJ olan ve olmayan gruplar arasında menapozal yaş ve menapoz öncesi dönemdeki adet düzensizlikleri açısından anlamlı fark vardır. Bu farklılık menapozal dönem semptomlarının da başlama ve etki süresini etkileyebilmektedir. Hastalara bu yönde detaylı bilgi vermek önemlidir. Bu dönemde FSH ve E2 değerleri ters orantılı olarak değişiklik göstermektedir. Bu evrede, over rezervi çok düşüktür ve FSHyükselmeye, östrojen düşmeye devam eder. Ve östrojen düşüşünün kemik, kardiyovasküler ve diğer sistemler üzerine etkileri olduğu göz önüne alınırsa menapozal yaş önem arz etmektedir. Bu nedenle sterilizasyon cerrahileri yapılması planlanan, özellikle de genç hastalara tubal ligasyon/salpenjektomi hakkında detaylı bilgi verilmelidir. Çalışmamızda sterilizasyon sonrası adet düzensizliklerindede anlamlı artış gözlenmiş olup hastalar bu yönde de bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To observe whether the age at menopause is affected in patients with or without bilateral tubal ligation/bilateral salpingectomy and whether there is an increase in dysmenorrhea and menstrual irregularities in those who undergo BTL surgery. Materials and Methods: In this retrospective study, patients who applied to our hospital for sterilization and underwent sterilization with BTL/BSJ were observed until today. The age at menopause, frequency of dysmenorrhea and menstrual irregularities after BTL, number of parities, smoking rates and BMI values of the patients were compared. Outpatient clinic admission, anamnesis and data of the patients during this process were analyzed. FSH and E2 values were found from the hospital record history. The individuals participating in the study were grouped according to their treatment methods. The data of a total of 83 individuals, 34 with BTL and 49 without BTL, were analyzed. Results: In the light of the data obtained, general information about the individuals included in the study is given in the Table below. The number of patients participating in the study was 89; the Non-BTL Group consisted of 49 (59. 0%) patients and the BTL group consisted of 34 (41. 0%) patients. When the demographic characteristics of the 83 patients participating in the study and the comparison between the groups were examined, a statistically significant difference was obtained between the two groups in terms of demographic characteristics in terms of age, age at menopause and menstrual irregularity parameters (p0. 05). Conclusion:There is a significant difference between the groups with and without BTL/BSJ in terms of menopausal age and menstrual irregularities in the premenopausal period. This difference may affect the onset and duration of menopausal symptoms. It is important to provide detailed information to patients in this direction. FSH and E2 values change inversely in this period. At this stage, ovarian reserve is very low and FSH continues to rise and estrogen continues to fall, and considering that estrogen decline has effects on bone, cardiovascular and other systems, menopausal age is important. Therefore, especially young patients who are planned to undergo sterilization surgeries should be informed about tubal ligation/salpingectomy in detail. In our study, a significant increase in menstrual irregularities after sterilization was also observed and patients should be informed in this direction.