Deneysel kemik defektlerinde ksenogreft ile beraber lokal olarak uygulanan risedronatın iyileşme üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of locally applied risedronate withxenograft on experimental bone defect healing., hacettepe university,department of oral and maxillofacial surgery
- Tez No: 911050
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER AKTAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bisfosfanat, kemik iyileşmesi, ksenojen greft, risedronat, tavşan defekt modeli, Bisphosphonate, bone healing, xenogen graft, risedronate, rabbit defect model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Diş hekimliği cerrahisinde defekt bölgelerinin rekonstrüksiyonu için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Travma, enfeksiyon, rezeksiyon veya patolojiler sonucu oluşan kemik defektlerinin onarımında kullanılan greftlerden altın standart olarak bilinen otojen grefler; dönor saha morbiditesi ve yetersiz greft miktarı gibi dezavantajlara sahiptirler. Son dönemlerde uzun süre boyutsal stabilitelerini korumaları ve uygun biyomekanik özelliklerinden dolayı ksenojen greftler sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Bisfosfanatlar; Paget hastalığı, meme ve prostat kanserlerinde görülen kemik metastazı, menopoz sonrası dönemde görülen osteoporoz durumlarında tercih edilen antirezorptif ilaçlardır. Bisfosfanat grubu ilaçlar antikatabolik özelliği ile osteoklastik aktiviteyi inhibe ederek kemik formasyonunu attırıcı etki gösterirler. Aynı zamanda anabolik etki olarak osteoblastların formasyonu ve maturasyonunda da etkilidirler. Bu çalışmada ksenojen greftler ile birlikte bisfosfanat grubu ilaç olan risedronatın kombine kullanımı sonucu tavşan kafatasında oluşturulan defekt modeli üzerinde kemikleşmenin histomorfometrik, immunohistokimyasal ve radyolojik olarak incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Various treatment options are available for the reconstruction of defect areas in oral and maxillofacial surgery. Autogenous grafts, which are known as the gold standard among the grafts used in the repair of bone defects caused by trauma, infection, resection or pathologies. They have disadvantages such as donor site morbidity and insufficient graft quantity. Recently, xenogenous grafts have been preferred frequently due to their long-term dimensional stability and appropriate biomechanical properties. Bisphosphonates are the preferred antiresorptive drugs at Paget's disease, breast and prostate cancers with bone metastasis, and postmenopausal osteoporosis. Bisphosphonates, with their anticatabolic properties, inhibit osteoclastic activity and increase bone formation. They are also effective in the formation and maturation of osteoblasts as an anabolic effect. In this study, it is aimed to examine the ossification obtained on the defect model created in the rabbit skull with the combined use of risedronate with xenogen grafts histomorphometrically, immunohistochemically, and radiologically.