Prematüre bebeklerde farklı tanımlama kriterlerine göre bronkopulmoner displazi insidansının, mortalite, morbidite ve uzun dönem prognozunun karşılaştırılması
Comparison of the incidence, mortality, morbidity, and long-term prognosis of bronchopulmonary dysplasia in preterm infants based on different diagnostic criteria
  1. Tez No: 911089
  2. Yazar: SELİN TUĞÇE KARAHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK GÜNEY VARAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner Displazi, Kronik Akciğer Hastalığı, Prematürite, Solunum Sıkıntısı
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bronkopulmoner displazi (BPD), prematüre bebeklerde görülen, kronik akciğer hastalığına yol açan ve ölümle sonuçlanabilen bir durumdur. Yeni gelişmelerle birçok morbiditenin görülme oranlarında azalma olmasına rağmen BPD görülme oranlarında henüz belirgin bir azalma sağlanamadı. Bu çalışmada yeni BPD tanı kriterlerinden Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişim Enstitüsü (NICHD“National Instituteof Child Health and Human Development”) 2018 ve NICHD 2019 BPD tanı kriterlerini, günümüzde yaygın olarak kullanılan NICHD 2001 tanı kriteri ile karşılaştırarak morbiditeleri, mortaliteleri en iyi ön gören ve en çok uzun vadede solunum problemi riski taşıyan hastaları yakalayan BPD tanı kriterini belirleyerek erken tanı koyabilmek, erken ve profilaktik tedavi ile morbiditeyi ve mortaliteyi azaltabilmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi doğum salonu ve sezaryen ameliyathanesinde ve 1 Ocak 2020-31 Aralık 2022 tarihleri arasında 32 gestasyonel haftanın altında ve 1500 gram altında doğan ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatışı yapılan bebekler dahil edildi. Hasta bilgilerine retrospektif olarak hastane bilgi yönetim sistemi Altiva Web veri tabanında bulunan günlük gözlem notu ve epikrizlerden ulaşıldı. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS (IBM Corp. Released 2015. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 23.0. Armonk, NY: IBM Corp.) programı ile değerlendirildi. Temel istatistiksel analizlere başlamadan önce verilerin kontrolleri yapılmış ve analiz sürecine başlanmıştır. Yapılan tüm analizlerde anlamlılık düzeyi p˂0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Otuz iki gestasyonel hafta altında ve 1500 gram altında doğan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatışı yapılan 290 bebek mevcuttur. Çalışmaya, dışlama kriterlerine uyan bebekler elendikten sonra 153 prematüre bebek dahil edilmiştir. Bir yaş kontrolünde oksijen ihtiyacını öngörmede NICHD 2001 BPD kriterlerine göre duyarlılık %43.2, özgüllük %83.8 olarak bulunmuştur. Bir yaş kontrolünde oksijen ihtiyacını öngörmede NICHD 2018 ve NICHD 2019 BPD kriterlerine göre her iki kriterde de duyarlılık %59, özgüllük %74.2 olarak aynı değerler alınmıştır. Bir yaş kontrolünde büyüme gelişme geriliğini öngörmede NICHD 2001 BPD kriterlerine göre duyarlılık %65.3, özgüllük %56.8 olarak bulunmuştur. Bir yaş kontrolünde büyüme gelişme geriliğini öngörmede NICHD 2018 ve NICHD 2019 BPD kriterlerine göre her iki kriterde de duyarlılık %79.5, özgüllük %49.5 olarak aynı değerler alınmıştır. Mortalite gözlenen bebekleri öngörmede NICHD 2001 BPD kriterlerine göre duyarlılık %8.7, özgüllük %100 olarak bulunmuştur. Mortalite gözlenen bebekleri öngörmede NICHD 2018 BPD kriterlerine göre duyarlılık %33.9, özgüllük %98.9 olarak bulunmuştur. Mortalite gözlenen bebekleri öngörmede NICHD 2019 BPD kriterlerine göre duyarlılık %17, özgüllük %98.9 olarak bulunmuştur. NICHD 2001 BPD kriterinin solunumsal morbidite, büyüme gelişme geriliği ve mortaliteyi öngörmede duyarlılığı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler NICHD 2001 BPD kriterinin solunumsal morbiditeyi, büyüme gelişme geriliğini ve mortaliteyi en iyi tahmin eden ve özgüllüğü en yüksek olan tanımlama kriteri olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Bronchopulmonary dysplasia (BPD) is a chronic lung disease observed in preterm infants, often leading to significant morbidity and mortality. Despite advancements that have reduced the rates of many morbidities, the incidence of BPD has not shown a marked decline. This study aims to compare the newly proposed BPD diagnostic criteria from the National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) 2018 and NICHD 2019 with the widely used NICHD 2001 criteria. By identifying the criteria that most effectively predict morbidity, mortality, and long-term respiratory risk, the goal is to facilitate early diagnosis and enable prophylactic treatment to reduce morbidity and mortality. Materials and Methods: This study included infants born at less than 32 weeks of gestation and weighing under 1500 grams who were admitted to the neonatal intensive care unit (NICU) of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between January 1, 2020, and December 31, 2022. Patient data were retrospectively obtained from daily observation notes and discharge summaries in the hospital information management system (Altiva Web). Statistical analyses were performed using SPSS (IBM Corp. Released 2015. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 23.0, Armonk, NY: IBM Corp.). Before initiating statistical analyses, data validation was conducted, and the analysis process was subsequently commenced. A p-value of