Doğum eylemi başlamış erken term ve term gebelerde ap-1 (aktivatör protein-1) transkripsiyon faktörü ailesi üyelerinden C-JUN, C-FOS ve FRA2 proteinlerinin serum ve miyometrium dokusundaki gen ekspresyonu düzeyleri
Serum and myometrium tissue gene expression levels of C-JUN, C-fos and FRA2 proteins, members of ap-1 (activator protein-1) transcription factor family, among early term and term pregnants in labor
- Tez No: 577452
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BENİAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Erken doğum, AP-1, prematürite, Preterm labor, AP-1, prematurity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
AMAÇ: Dünya sağlık örgütünün normal doğum tanımlaması“kendiliğinden başlar, doğum eylemi başlangıcında düşük risklidir ve süreç boyunca bu şekilde devam eder. Bebek gebeliğin tamamlanmış 37 ve 42 haftası arasına baş gelişte spontan olarak doğar. Doğum sonrası bebek ve anne iyi durumdadırlar.”şeklindedir. Normal doğum uterusta giden değişikliklere karşılık gelecek şekilde 4 evreye bölünür: 1) başlangıç, 2) hazırlık, 3) ilerleme, 4) iyileşme. Birinci evrede uterin sessizlik ve servikal yumuşama olmaktadır. Servikal yumuşama, artmış damarlanma, stromal ve glandüler hipertrofi ve hiperplazi gibi ekstrasellüler matrikste bileşimsel veya yapısal değişimlerin sonucu olarak gelişmektedir. İkinci evrede uterusta doğum kontraksiyonlarına hazırlanmak için CAPs (“contractions assosiated proteins”) , oksitosin reseptörü, prostaglandin F reseptörü ve konneksin 43 proteinlerinin sentezi artar ve servikste bağ doku değişikliklerini kapsayan servikal olgunlaşma gerçekleşir. Üçüncü evrede aktif doğum eylemi gerçekleşmektedir. Bu evre servikal açılma ve silinmeye neden olan uterin kontrakiyonlarla başlar ve plasentanın ayrılması ile sonlanır. Dördüncü evrede uterus gebelikten önceki durumuna dönmektedir. Miyometrial kontraksiyon aktin ve miyozin proteinleri arasındakı etkileşimler sonucu oluşmaktadır. Bu etkileşimler miyozin hafif-zincir kinaz enziminin aktifleştirilmesi sonucu gerçekleşir. Enzim aktivasyonu sitokinler, hormonlar ve gerilme gibi birçok faktörler tarafından olmaktadır. Servikal açılma ve doğum eylemi sırasında İL-1β, İL-6, İL-8 ve TNF-α konsantrasyonları artar. Bu enflamatuar süreç hücre içi kalsiyum konsantrasyonunu ve kalsiyum-bağlayıcı düzenleyici bir protein olan kalmoduline kalsiyumun bağlanmasını arttırır. Kalsiyum-kalmodulin kompleksi miyozin hafif-zincir kinaz enzimine bağlanır ve onu aktive eder. Bizim bu çalışmadaki amacımız enflamasyon sürecinin doğum eylemindeki rolünü araştırmaktı. Bu çalışmada Aktivatör Protein-1 (AP-1) transkripsiyon faktörü ailesi üyelerinin enflamasyon sürecinin belirlenmesindeki rolleri araştırıldı. Yapılan hayvan çalışmalarında AP-1 protein ailesi üyelerinin doğum sürecinde enflamasyon yolağında rollerinin olduğu gösterilmiştir. AP-1 (Aktivatör Protein-1 ) ailesi üyesi olan proteinler Jun (c-Jun, JunB, JunD), Fos (c-Fos, FRA1, FRA2, FosB, FosB2 ) homodimerler (Jun) veya heterodimerler (Fos ve Jun) oluştururlar ve AP-1 bölgeleri ile (TGAG/CTCA) DNA'ya bağlanarak farklı şekillerde transaktivasyon ve transrepressyon yaparlar. Bu çalışmada doğum eyleminde olan ve olmayan gebe kadınların miyometrium ve serum örneklerinde c-Jun, c-Fos ve FRA2 proteinlerinin gen ekspresyonlarındakı farkı araştırıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde doğum servisine yatırılan 20 gebe çalışmaya dahil edildi. Bunlardan 10'u kontrol grubunda ve diğer 10'u çalışma grubundaydı. Çalışmaya alınma kriterleri: 18-35 yaş aralığında, bilinen kronik hastalığı olmayan, sürekli kullandığı bir ilaç bulunmayan, aktif su gelişi olmayan, polihidramniyozis veya plasenta previa gibi patolojik gebelik bulguları olmayan, sigara ve alkol kullanmayan ≥37 hafta gebelerdi. Çalışmaya alınan tüm gebelerde sezaryen öncesi NST (non-stress test) bağlandı. Kontraksiyon saptanan gebeler vajinal tuşe edildi. Çalışma grubunda olan gebelerde NST'de 20 dakikada ≥ 4 veya 60 dakikada ≥ 8 kontraksiyon veya vajinal tuşede ≥ 3 cm servikal açıklık vardı. Kontrol grubundakı gebelerde NST'de kontraksiyon yoktu ve elektif nedenlerle sezaryen yapılmıştı. Sezaryen sırasında alınan miyometrium ve serum örneklerinde c-Jun, c-Fos, ve FRA2 proteinlerinin gen ekspresyonları araştırıldı. Sonuçların istatistiksel analizi SPSS Version20 programında yapıldı. BULGULAR: Grublar arası değişkenlerin normal dağılım eğilimleri belirlendikten sonra her iki grupta doku ve serum örneklerindeki c-Jun, c-Fos ve FRA2 genlerinin anlatım seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p˃0.05). Rölatif karşılaştırma sonucunda doğum eyleminde olan grupta doku ve serum örneklerinde c-Jun, c-Fos ve FRA2 genlerinin anlatımında artış saptandı.SONUÇ: Doğum eyleminde olan gebelerde c-Jun, c-Fos ve FRA2 genlerinin anlatımı seviyelerinde doku ve serum örneklerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark olmamaktadır, ancak bu genlerin anlatım seviyeleri doğum eyleminde olan grupta artmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: The World Health Organization defines normal birth as“spontaneous in onset, low-risk at the start of labor and remaining so throughout labor and delivery. The infant is born spontaneously in the vertex position between 37 and 42 completed weeks of pregnancy. After birth, mother and infant are in good condition”. Labor is divided 4 stages, which corresponds with uterine changes: 1) beginning, 2) preparation, 3) progression, 4) healing. Uterine quiescence and cervical softening occur in the first stage. Cervical softening occurs in consequence of compositional or structural changes in the extracellular matrix, like increased vascularization, stromal and glanduler hypertrophy and hyperplasia. In the second stage, in the uterus the synthesis of CAPs (contractions assosiated proteins), oxytocin receptor, postaglandin F receptor and connexin 43 proteins is increased to prepare for labor contractions and in the cervix occurs cervical maturation, which includes changes in the connective tissue. In the third stage occurs active labor process. This stage begins with the uterine contractions, which cause cervical opening and effacement, and ends with the placental separation. In the fourth stage uterus returns to its pre-pregnancy state. Myometrial contractions occur in the result of interactions between actin and myosin proteins. This interactions occur in result of myosin light chain kinase enzyme activation. Enzyme activation occur by a lot of factors, such as cytokines, hormones and stretching. İL-1β, İL-6, İL-8 and TNF-α concentrations increase during cervical opening and labor. This inflammatory process increases intracellular calcium concentrations and calcium binding to calmodulin, which is the calcium-binding protein. Calcium-calmodulin complex bind to myosin light chain kinase enzyme and activate it. In this study our aim was to investigate the role of the inflammation in the birth. In this study the role of the members of Activator Protein-1 (AP-1) transcription factor's family was investigated in the determining of the inflammation. İn the animal studies it has been shown that AP-1 protein family members have a role in the preterm labor via inflammation pathway. Jun (c-Jun, JunB, JunD) and Fos (c-Fos, FRA-1, FRA-2, FosB, FosB2 ) proteins, which are the members of the AP-1 family, form homodimers ( Jun) and heterodimers (Jun and Fos) and do different transactivation or transrepression by binding to the DNA via AP-1 regions (TGAG/CTCA). İn this study the difference between c-Jun, c-Fos and FRA2 gene expressions in the myometrium and peripheral blood samples in the pregnant women who are in the labor and who are not in the labor was investigated. MATERIAL AND METHODS: In Cerrahpasha Medical Faculty, Department of Obstetrics, Istanbul University, 20 pregnant women, who were hospitalized to the pregnant patient floor, were included to the study. 10 of them were in the control group and the other 10 women were in the working group. Study including criterias : ≥37 weeks of the pregnant women, between 18-35 ages who were not smoking or alcohol using, hadn't any chronic disease, hadn't any drug for continuous use, hadn't preterm rupture of fetal membranes, hadn't any pregnancy pathology such as polyhydramnios or plasenta previa. NST (non-stress test) was performed for all pregnant women, who were included to the study. Cervical examination was performed for women who had contractions in the non-stress test. In the pregnant women who were in the working group there were ≥ 4 contractions in the 20 minutes, or ≥ 8 contractions in the 60 minutes in the non-stress test or ≥ 3 cervical opening in the cervical examination. In the pregnant women, who were in the control group, there wasn't any contraction in the non-stress test and elective caesarean section was performed. The gene expressions of c-Jun, c-Fos, and FRA2 proteins were investigated in the serum and myometrium samples, which were taken during caesarean section. Statistical analyze of the results was performed in the SPSS Version20 programme. RESULTS: After providing normal distribution tendency in comparison between the groups, there was not significantly difference between the levels of c-Jun, c-Fos and FRA2 gene expressions in the tissue and serum samples in both groups (p˃0.05). As a result of relative comparison in the group, which was in labor, the level of c-Jun, c-Fos and FRA2 gene expressions were increased. CONCLUSION: İn comparison with control group, among pregnant women, who are in the labor, there is not significant statistically difference between the levels of c-Jun, c-Fos and FRA2 gene expressions in the tissue and serum samples, but the expression levels of these genes increases in the labor group.