Acil servise başvuran yaşlı travma hastalarında kırılganlığın yoğun bakımda kalış ve mortalite üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of frailty on icu stay and mortality in elderly trauma patients admitted to the emergency department
- Tez No: 911155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Künt travmaları, Travma skorlama sistemleri, Kırılganlık skorlamaları, Acil servis, Yoğun bakım, Blunt trauma, Trauma scoring systems, Frailty scoring, Emergency department, Intensive care unit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Altmış beş yaş ve üzerindeki nüfusun oranı hızlı artmaktadır. Bu durum, yaşam süresinin uzaması ve doğum oranlarının düşmesinin bir sonucudur. Travma başvurularının %23' ünü oluşturmaktadır ve travma, bu grupta en yaygın beşinci ölüm nedeni olarak sıralanmaktadır. Geriatrik popülasyonun artmasının yanı sıra, bağımsız ve aktif bir yaşam süren yaşlı bireylerin sayısı da artmaktadır. Yaşlı hastaların değerlendirilmesinde kırılganlık skorlarının hesaplanması, hangi hastaların erken dönemde hastaneden taburcu edilebileceği veya hangi hastaların daha acil resüsitasyona ihtiyaç duyacağı konusunda önemli bilgiler sağlayabilir. Bu çalışmanın amacı, künt travma sonrası acil servise başvuran 65 yaş üstü hastalarda kırılganlığın yoğun bakım yatışı ve mortalite üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, künt travma nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne ayaktan ve ambulans ile başvuran altmış beş yaş ve üstü hastalar üzerinde yapılmıştır. Hastaların yaşamsal bulgularının yanı sıra, acil servise başvuru anında kronik hastalıkları ve ilaç kullanımları hakkında bilgi alınmıştır. Ayrıca laboratuvar tetkikleri, radyolojik görüntülemeler, kan replasman durumları, acil serviste ve hastanede kalış süreleri ile sonuçları kaydedilmiştir. Bu veriler ışığında, Kırılganlık İndeksi (FI), Klinik Kırılganlık İndeksi (CFI), Geriatrik Travma Sonuç Skoru (Geriatric Trauma Outcome Score; GTOS), Revize Travma Skoru (Revised Trauma Score; RTS), Yaralanma Şiddet Skoru (Injury Severity Score; ISS), Travmaya Spesifik Kırılganlık İndeksi (The Trauma-Specific Frailty Index; TSFI) ve Kısaltılmış Yaralanma Ölçeği (Abbreviated Injury Scale; AIS) ile elde edilen skorlar hesaplandı. Yoğun bakım ve mortalite tahmini açısından bu skorlamaların acil serviste kullanılabilirliği araştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda, mortalite açısından ROC analizi sonucunda en yüksek Eğri Altındaki Alan (AUC), GTOS ve RTS için (0,846) bulunmuş olup, bu skorlar özellikle yüksek performans göstermektedir. En düşük AUC ise ISS için (0,776) olup, diğer skorlamalara göre daha düşük performans sergilemektedir. GTOS ve RTS, bu alanda en güçlü skorlamalar olarak öne çıkmaktadır. Kırılganlık skorlarının (FI, CFS ve TSKI), 30 günlük mortalite üzerindeki potansiyel etkisi nedeniyle geriatrik travma hastalarının değerlendirilmesinde önemli bir araç olarak görüldüğü saptanmıştır. Yoğun bakım ihtiyacı tahmininde, en yüksek AUC, RTS (0,830) ve GTOS (0,815) için tespit edilmiş olup, yüksek performans göstermektedirler. En düşük AUC ise FI (0,666) olup, diğer skorlamalara göre daha düşük performans göstermektedir. Genel olarak yoğun bakım ihtiyacı tahmininde, RTS ve GTOS en güçlü skorlamalar olarak öne çıkmaktadır. Sonuç: Yaşlı hastaların değerlendirilmesinde kırılganlık skorlarının hesaplanması, daha etkin hasta değerlendirmelerine olanak tanıyabilir. Bu skorlar, hangi hastaların erken dönemde hastaneden taburcu edilebileceği veya hangi hastaların daha acil resüsitasyona ihtiyaç duyacağı konusunda önemli bilgiler sağlayabilir. Skorlamaların performansındaki farklılıklar, hem mortalite hem de yoğun bakım ihtiyacı açısından en yüksek performansı GTOS ve RTS'in gösterdiğini ortaya koymuştur. ISS, mortalite açısından diğer skorlamalara göre daha düşük performans göstermektedir. Yoğun bakım ihtiyacı açısından ise FI, diğer skorlamalara göre daha düşük performans göstermektedir
Özet (Çeviri)
Background and Objectives: The proportion of the population aged 65 and over is rapidly increasing. This trend is a result of longer life expectancy and declining birth rates. Elderly individuals account for 23% of trauma cases, and trauma ranks as the fifth leading cause of death in this age group. Along with the growing geriatric population, there is also an increase in the number of older individuals leading independent and active lives Calculating frailty scores in the assessment of elderly patients can provide valuable insights into which patients can be discharged early and which ones may require more urgent resuscitation. This study aims to evaluate the impact of frailty on ICU admission and mortality in patients over 65 years of age presenting to the emergency department following blunt trauma. Materials and Methods: This study was conducted on patients aged 65 and over who presented to the Emergency Department of Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital, either by walk-in or ambulance, due to blunt trauma. In addition to recording the patients' vital signs, information was gathered regarding their chronic conditions and medication use at the time of admission. Laboratory tests, radiological imaging, blood transfusion status, lengths of stay in the emergency department and hospital, as well as patient outcomes, were also documented. In light of this veri, Frailty Index (FI), Clinical Frailty Index (CFI), Geriatric Trauma Outcome Score (GTOS), Revised Trauma Score (RTS), Injury Severity Score (ISS), Trauma-Specific Frailty Index (TSFI), and Abbreviated Injury Scale (AIS). The applicability of these scoring systems in predicting intensive care needs and mortality in the emergency department was investigated. Results: In our study, the ROC analysis revealed that the highest Area Under the Curve (AUC) for mortality was found to be for the GTOS and RTS (0.846), indicating particularly high performance. The lowest AUC was for the ISS (0.776), showing lower performance compared to other scoring systems. GTOS and RTS stand out as the most robust scoring systems in this context. The potential impact of frailty scores (FI, CFS, and TSFI) on 30-day mortality was identified as an important tool in the assessment of geriatric trauma patients. In predicting the need for intensive care, the highest AUCs were observed for RTS (0.830) and GTOS (0.815), demonstrating high performance. The lowest AUC was for FI (0.666), showing lower performance compared to other scoring systems. Overall, RTS and GTOS are highlighted as the most powerful scoring systems for predicting the need for intensive care. Conclusion: Calculating frailty scores in the assessment of elderly patients can lead to more effective evaluations. These scores provide crucial information regarding which patients may be discharged early or which ones require more urgent resuscitation. Differences in the performance of these scoring systems reveal that GTOS and RTS show the highest performance in predicting both mortality and the need for intensive care. On the other hand, ISS demonstrates lower performance in predicting mortality compared to other scores, while FI shows lower performance in predicting the need for intensive care.