Mide karsinomlarının genel özellikleri ve çevre mukozada görülen lezyonlarla ilişkilerinin araştırılması: 31 olgunun morfolojik, histokimyasal ve immünohistokimyasal olarak incelenmesi
  1. Tez No: 91117
  2. Yazar: FATMA MARKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR E. PATIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Patoloji, Oncology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide karsinomları, prekanseröz lezyonlar, CEA, PCNA. 70, Gastric carcinomas, precancerous lesions, CEA, PCNA. 71
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'na 1997-1998 yıllarında gönderilen 31 mide karsinomu olgusu, mide karsinomlarının genel özellikleri ve öncü lezyonlarının tanınması amacı ile histopatolojik, histokimyasal ve immünohistokimyasal olarak incelendi. Lauren sınıflamasına göre 31 olgunun 17'si intestinal tip, 8'i diffüz tip ve 6'sı mikst tip karsinomdu. Karsinomlar mide içerisinde en çok antropilorik bölgede yerleşmişti. İncelenen olguların üçü erken mide karsinomuydu. Mide karsinomları için prekanseröz lezyonlar arasında olan, kronik atrofik gastrit, tip 3 intestinal metaplazi ve gastrik epitelyal displazi tümör çevresinden alınan mukoza örneklerinde yüksek oranlarda izlendi. CEA ile olguların 11 'inde tümörden 2 cm uzaklıktaki mukozada ve 13'ünde tümör-mukoza sınırında nonmetaplastik foveolar epitelde apikalde boyanma görüldü. Normal bezlerde CEA ile boyanma olmazken, tip 3 intestinal metaplazi ve şiddetli displazi gösteren bezlerde apikal ve sitoplazmik CEA immünoreaktivitesi bulundu. PCNA indeksi displazi gösteren bezlerde, normal ve İM gösteren bezlere göre, İM gösteren bezlerde de normal bezlere göre daha yüksek bulundu. Proliferasyon zonu, normal bezlerde boyun kısmında sınırlı iken, İM ve displazi gösteren bezlerde genişlemiş ve yer değiştirmişti. Mide mukozasında görülen reaktif değişikliklerin, prekanseröz lezyonlardan ayırt edilmesi önemlidir. Bu ayırımın morfolojik olarak yapılamadığı durumlarda CEA ve PCNA'nın yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY To study the general characteristics of gastric carcinomas and its precursor lesions, we examined 31 cases of gastric carcinoma which were registered in the Erciyes University, Medical Faculty, Pathology Unit during the period of 1997- 1998. Of the 31 cases of gastric carcinoma, 17 were of the intestinal type, eight of the diffuse type and six of the mixed type according to Lauren classification. Most of the cases were located in the antropyloric area. There were three early gastric carcinoma cases. Chronic atrophic gastritis, incomplete type 3 intestinal metaplasia and gastric epitelial dysplasia which were precancerous lesions of gastric carcinoma were detected at high proportion in the mucosa around the tumours. CEA immunoreactivity was detected at the apical border of nonmetaplastic foveolar epitelium, at the mucosa 2cm distant from the tumour in 1 1 cases and at the tumour-mucosa border in 13 cases. Apical and cytoplasmic CEA staining was seen in glands with type 3 intestinal metaplasia and high grade dysplasia. But there was no staining in normal gastric glands. Significantly higher PCNA indices were observed in dysplastic glands compared to normal and metaplastic glands. In metaplastic glands PCNA indices were higher than normal glands. In normal glands, the majority of the stained nuclei were confined to the middle region, but in metaplastic and dysplastic glands there was expansion and altered location of the PCNA positive zone. It is important to distinguish reactive changes in gastric mucosa from precancerous lesions. We suggest that when the morphologic changes are inadequate to make this distinction, CEA and PCNA stainings can be employed for diagnosis.