Mezenter iskemi hastalarında nutrisyonel değerlendirme
Nutritional assessment in patients with mesenteric ischemia
- Tez No: 911173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KUVVETLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut karın, AMI, Kritik hastada beslenme, Acute abdomen, AMI, Nutrition in critically ill patients
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Akut Mezenter İskemi (AMI), mezenterik damarların ani tıkanması veya kan akışının azalması sonucu bağırsak dokusunda iskemik hasar gelişmesine neden olan, yüksek mortalite oranına sahip bir klinik tablodur. Bu araştırmada, AMI tanısı konan hastalarda başlangıç nutrisyonel durumlarını değerlendirmek ve bu değerlendirmenin sonucunda prognozla ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya acil serviste AMI tanısı konulup ameliyata alınan 100 hasta alındı. Hastalara ait hematolojik ve biyokimyasal parametreler ilk başvuru anındaki değerler esas alınarak kaydedildi. Hastaların inotrop ajan desteği verilip verilmediği, mekanik ventilatör desteği sağlanıp sağlanmadığı kaydedildi. Ayrıca, Acute Physiology and Chronic Health disease Classification System II (APACHE-II), Sequential Organ Failure Assessment (SOFA), NRS-2002 ve Kritik Hastalarda Modifiye Beslenme Riski (m-Nutric) skorları hesaplanarak kayıt altına alındı. Hastane yatış süreleri ve hastaların sonlanımları kaydedildi. Yatan hastalar tedavi sonrası mortalite gözlenen ve yaşayan olarak iki ana gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya AMI tanısı ile acil servise başvuran 100 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalamaları 70,4±11,7 yıl idi. Hastalardan % 52'si erkek, % 48'i kadındı. GKS skoru ortalaması 13,8±3,1; solunum sayısı ortalaması 19,4±4,6; NRS 2002 ortalamasının 4,79±1,6; M Nutric ortalamasının 4,25±1,8; Apache II skoru ortalamasının 4,21±2,9; hastanede yatış süresi ortalamasının ise 10,4±10,3 gün idi. Hastaların cinsiyet, ek hastalık ve yaş bulguları ile gruplar arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmadı. Mortalite gelişen hastaların NRS 2002, M Nutric, APACHEII, Sofa ve Hastanede yatış süresi ortalamalarının mortalite gelişmeyen hastalara göre daha yüksek ve istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Yapılan analiz sonucunda NRS 2002 değerinin % 95,4 ACU değeri ile mortaliteyi öngörmede daha kuvvetli olduğu istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızdan elde edilen bulgular doğrultusunda, mezenter iskemi hastalarında beslenme durumunun acil servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde rutin bir değerlendirme önerilebilir. Yüksek riskli beslenme skorlarına sahip hastalar, tanı anından itibaren yakın izlenmeli ve beslenme desteği açısından değerlendirilmelidir. Bu hastalarda, erken beslenme desteğinin prognoz üzerinde olumlu etkiler yaratabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute mesenteric ischemia (AMI) is a clinical condition with a high mortality rate, characterized by ischemic damage to the intestinal tissue due to sudden obstruction or reduced blood flow in the mesenteric vessels. This study aims to evaluate the initial nutritional status of patients diagnosed with AMI/embolism and to investigate the relationship between this evaluation and prognosis. Materials and Methods: The study included 100 patients diagnosed with AMI in the emergency department who underwent surgery. Hematological and biochemical parameters of the patients were recorded based on the values at the time of their initial admission. Whether the patients received inotropic agent support or mechanical ventilator support was also recorded. Additionally, the Acute Physiology and Chronic Health Disease Classification System II (APACHE-II), Sequential Organ Failure Assessment (SOFA), NRS-2002, and Modified Nutrition Risk in Critically Ill (m-Nutric) scores were calculated and documented. Hospital stay durations and patient outcomes were noted. Patients were divided into two main groups: those who survived and those who experienced mortality after treatment. Results: A total of 100 patients who presented to the emergency department with a diagnosis of AMI were included in the study. The average age of the patients was 70.4±11.7 years. Of the patients, 52% were male, and 48% were female. The average Glasgow Coma Scale (GCS) score was 13.8±3.1, the mean systolic blood pressure was 19.4±4.6, the NRS-2002 average was 4.79±1.6, the m-Nutric average was 4.25±1.8, the APACHE II score average was 4.21±2.9, and the average hospital stay duration was 10.4±10.3 days. No significant difference was found between the groups in terms of gender, comorbidities, or age. The averages of NRS-2002, mNutric, APACHE II, SOFA, and hospital stay duration were significantly higher in patients who developed mortality compared to those who did not. The analysis revealed that the NRS-2002 score, with a 95.4% area under the curve (AUC) value, was statistically significant in predicting mortality. Conclusion: In light of the findings from our study, routine nutritional assessment in emergency departments and intensive care units can be recommended for patients with mesenteric ischemia/embolism. Patients with high-risk nutritional scores should be closely monitored from the time of diagnosis and evaluated for nutritional support. Early nutritional support in these patients may have a positive impact on prognosis.