Büyük azı keser hipomineralizasyonundanetkilenmiş daimi dişlerde farklı simanlarkullanılarak uygulanan paslanmaz çelikkronların klinik başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical success of stainlesssteel crowns applied using different cements inpermanent teeth affected by molar-incisorhypomineralization
  1. Tez No: 911174
  2. Yazar: ESMA ATIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GÜÇYETMEZ TOPAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük azı keser hipomineralizasyonu, Paslanmaz çelik kron, Kalsiyum silikat esaslı rezin siman, Rezin modifiye cam iyonomer siman, Molar incisor hypomineralization, Stainless steel crown, Calcium silicate-based resin cement, Resin-modified glass ionomer cement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı büyük azı keser hipomineralizasyonu (BAKH) bulunan dişlerin tedavisinde kullanılan paslanmaz çelik kronların, kalsiyum silikat esaslı rezin siman (KSRS) ve rezin modifiye cam iyonomer siman (RMCİS) ile simantasyonu sonrasında klinik performanslarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan 8-12 yaş arası 30 hasta dahil edilmiştir. Kronlar, split-mouth (bölünmüş ağız) çalışma tasarımına uygun olarak kalsiyum silikat esaslı rezin siman (THERA CEM®, Bisco, USA) ve rezin modifiye cam iyonomer siman (KETACTM CEMP LUS, 3M ESPE, USA) gruplarına randomize edilerek simante edilmiştir. Tedavilerin tamamlanmasının ardından hastalar 3., 6., 9., ve 12. Aylarda kontrollere çağırılmıştır. Başlangıç ve kontrol seanslarında BAKH'den etkilenen daimi birinci molar dişlere hava püskürtme reaksiyonu ile hassasiyet testi yapılmıştır. Hassasiyet yoğunluğunun subjektif değerlendirmesi için Görsel Analog Skala (VAS) kullanılmıştır. Ayrıca plak intikatörü (GC Tri Plaque ID GelTM , GC corporation, Tokyo, Japan) kullanılarak Green ve Vermillion'un basitleştirilmiş oral hijyen indeksi (OHI) kullanılarak oral hijyen, periodontal sağlık durumları ise Löe&Sillness plak indeksi ve Löe&Sillness gingival indeksi ile değerlendirilmiştir. Klinik değerlendirmelerin yanı sıra, 6. ve 12. Aylarda radyografik değerlendirmeler de yapılmıştır. İstatistiksel analizler için, IBM SPSS Statistics Version 22 (IBM SPSS®, Chicago, USA) programı kullanılmıştır. Bulgular: On iki ayın sonunda KSRS grubundan 23, RMCİS grubundan 25 diş değerlendirilmiştir. Takip edilen sürede KSRS grubunun sağkalım oranı %95,3 RMCİS grubunun ise %100 bulunmuştur. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). VAS'a göre hassasiyet her iki grup için de anlamlı derecede azalmıştır; ancak simanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). OHI değerleri başlangıca göre takipte anlamlı düzeyde azalmıştır. Plak indeksi ve gingival indeks değerleri de her iki grup içinde azalmıştır; ancak benzer şekilde aralarında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: PÇK simantasyonunda kullanılan KSRS ve RMCİS benzer başarı oranları göstermiştir. Bu simanların farklı yaş grubundaki hastalara ve semptomlara göre BAKH'li dişlerin tedavisinde kullanımı önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: Thirty patients aged 8–12 years who met the inclusion criteria were included in the study. Crowns were cemented using a split-mouth study design, randomized into two groups: calcium silicate-based resin cement (THERA CEM®, Bisco, USA) and resin-modified glass ionomer cement (KETACTM CEM PLUS, 3M ESPE, USA). After the completion of treatments, patients were scheduled for follow-up visits at the 3rd, 6th, 9th, and 12th months. At the baseline and follow-up sessions, a sensitivity test was performed on the permanent first molars affected by MIH using an air-puff reaction. The Visual Analog Scale (VAS) was used vlaquev subjective assessment of sensitivity intensity. Additionally, the general oral hygiene status of the patients was assessed using the Simplified Oral Hygiene Index (OHI) of Green and Vermillion with a vlaque indicator (GC Tri Plaque ID GelTM , GC corporation, Tokyo, Japan). Periodontal vlaque status was evaluated using the Löe&Sillness Plaque Index and the Löe&Silness Gingival Index. In addition to clinical and restorative evaluations, radiographic assessments were also performed at the 6th and 12th months. The IBM SPSS Statistics Version 22 (IBM SPSS®, Chicago, USA) software was used for statistical analyses. Findings: At the end of twelve months, 23 teeth from the CSRC group and 25 teeth from the RMGIC group were evaluated. During the follow-up period, the survival rate was found to be %95,3 survival CSRC group and %100 survival RMGIC group. The sensitivity on the VAS significantly decreased for both groups; however, no statistically significant difference was found between the cements. The OHI values significantly decreased during follow-up compared to the baseline. The vlaque index and gingival index values also decreased in both groups; however, no significant difference was found between them. Conclusion: The CSRC and RMGIC used in pulp capping cementation showed similar success rates. These cements are recommended for use in the treatment of teeth with MIH according to the symptoms and patients of different age groups.