Alt çene çift taraflı dişsiz sonlanan vakalarda kullanılan farklı ana bağlayıcıların, kroşelerin ve altyapı materyallerinin oluşturduğu streslerin sonlu elemanlar analizi yöntemiyle incelenmesi
Investigation of stresses caused by different major connectors, clasps and framework materials used in mandibular bilateral distal-extension edentulous cases by the finite element analysis method
  1. Tez No: 911254
  2. Yazar: CEREN ÇAKAR GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Altyapı materyalleri, ana bağlayıcı, kroşe, sonlu elemanlar analizi, Clasp, finite element analysis, framework materials, major connector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, alt çene çift taraflı dişsiz sonlanan vakalarda kullanılan farklı ana bağlayıcılar, kroşeler ve altyapı materyalleri ile hazırlanan hareketli bölümlü protezlerin oluşturduğu streslerin sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle incelenmesidir. Materyal ve Metot: İki farklı altyapı (Co-Cr ve PEEK) materyali, iki değişik ana bağlayıcı (lingual bar ve lingual plak) ve iki farklı kroşe (RPA ve RPI kroşe sistemi) kullanılarak sekiz adet model elde edilmiştir. Modellerde, 36 ve 46 numaralı dişlere 30 derece açıyla oblik ve vertikal yönde 200 Newton kuvvet uygulanmıştır. Oluşan stresler sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular: Farklı altyapı materyallerinin, ana bağlayıcı ve kroşe çeşitlerinin dokularda ve protetik unsurlarda oluşan stresleri etkilediği gözlemlenmiştir. Destek dişte oluşan en yüksek stres (34.032 MPa) oblik kuvvetler altında RPA kroşe sistemi, lingual bar ve PEEK altyapının bulunduğu modelde tespit edilmiştir. Periodontal ligamantte oluşan en yüksek stres (6.590 MPa) oblik kuvvetler altında RPA kroşe sistemi, lingual bar ve Co-Cr altyapının bulunduğu modelde gözlemlenmiştir. Destek dişin etrafındaki kortikal kemikte oluşan en yüksek maksimum asal stres (7.506 MPa) oblik kuvvetler altında RPA kroşe sistemi, lingual plak ve PEEK altyapının bulunduğu modelde, en yüksek mimimum asal stres (-20.462 MPa) oblik kuvvetler altında RPI kroşe sistemi, lingual plak ve Co-Cr altyapının bulunduğu modelde tespit edilmiştir. Mukozada oluşan en yüksek stres (0.167 MPa) oblik kuvvetler altında RPA kroşe sistemi, lingual plak ve PEEK altyapının bulunduğu modelde gözlemlenmiştir. Sonuç: Oblik kuvvetler altında oluşan stresler, vertikal kuvvetler altında oluşan streslerden genellikle daha yüksek tespit edilmiştir. Co-Cr altyapının bulunduğu hareketli bölümlü protezler, genellikle dokular üzerinde daha düşük stres değerlerine neden olmuş ve daha güvenli bir yük dağılımı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to investigate, using the finite element stress analysis method, the stresses generated by removable partial dentures fabricated with different major connectors, clasps and framework materials in mandibular bilateral distal-extension cases. Materials and Methods: Eight models were obtained using two different framework materials (Co-Cr and PEEK), two types of major connectors (lingual bar and lingual plate) and two types of clasps (RPA and RPI clasp systems). In the models, a force of 200 Newtons was applied at a 30-degree angle in both oblique and vertical directions to teeth numbered 36 and 46. The resulting stresses were analyzed using the finite element stress analysis method. Results: It has been observed that different framework materials, major connectors and clasp types influence the stresses on tissues and prosthetic components. The highest stress on the abutment tooth (34.032 MPa) was identified under oblique forces in the model featuring the RPA clasp system, lingual bar and PEEK framework. The highest stress on the periodontal ligament (6.590 MPa) was observed under oblique forces in the model with the RPA clasp system, lingual bar and Co-Cr framework. The highest maximum principal stress on the cortical bone surrounding the abutment tooth (7.506 MPa) was detected under oblique forces in the model featuring the RPA clasp system, lingual plate and PEEK framework, while the highest minimum principal stress (-20.462 MPa) was recorded under oblique forces in the model featuring the RPI clasp system, lingual plate and Co-Cr framework. The highest stress on the mucosa (0.167 MPa) was observed under oblique forces in the model with the RPA clasp system, lingual plate and PEEK framework. Conclusion: Stresses under oblique forces have generally been found to be higher than those under vertical forces. Removable partial dentures with Co-Cr frameworks have typically resulted in lower stress values on tissues and ensured a safer load distribution.