Evre 3 periodontitisli hastalarda yönlendirilmiş biyofilm terapinin periodontal dokulardaki enflamasyon şiddeti ve alveoler kemik yıkım düzeyleri üzerinde etkisi
The effect of guided biofilm therapy on the severity of inflammation in periodontal tissues and the levels of alveolar bone destruction in patients with stage 3 periodontitis
- Tez No: 911258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ÖZKAL EMİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteç, biyofilm, periodontal, Biofilm, biomarker, periodontal
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Amaç: Bu çalışma, evre 3 periodontitisli hastalarda DL ve YBT uygulamalarının periodontal dokulardaki inflamasyon şiddeti ve alveoler kemik yıkımı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, tedavi protokollerinin proinflamatuar ve antienflamatuar biyobelirteçler (IL-1β, IL-1RA, Sklerostin, TGF-β1) üzerindeki etkileri değerlendirilerek, ileriye dönük tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Çalışmada, evre 3 periodontitis tanısı almış hastalar üç gruba ayrılmıştır: COPT uygulanan kontrol grubu, COPT ile birlikte DL uygulanan grup ve COPT ile birlikte YBT uygulanan grup, edavi öncesi ve sonrası serum ve DOS IL-1β, IL-1RA, Sklerostin ve TGF-β1 biyobelirteçlerinin seviyeleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular, tedavi protokollerinin etkilerini karşılaştırmak için istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: COPT ile birlikte DL ve YBT uygulanan gruplarda, proinflamatuar biyobelirteç seviyelerinde anlamlı azalma ve antienflamatuar biyobelirteç seviyelerinde artış gözlenmiştir. DL grubunda yara iyileşmesinde belirgin bir hızlanma tespit edilirken, YBT grubunda ise biyofilm kontrolünün daha etkili olduğu bulunmuştur. Kontrol grubuna kıyasla, her iki tedavi yönteminin de periodontal dokular üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç: DL ve YBT uygulamaları, evre 3 periodontitis tedavisinde geleneksel yöntemlere kıyasla daha etkili sonuçlar sunmaktadır. Bu yöntemler, periodontal inflamasyonu azaltmada ve alveoler kemik yıkımını kontrol altına almada etkili bulunmuş ve biyobelirteçlerin seviyelerindeki değişimlerle desteklenmiştir. Çalışma, periodontal tedavilerde inovatif yaklaşımların kullanımını teşvik etmekte ve literatüre önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the effects of DL and YBT applications on the severity of inflammation and alveolar bone loss in patients with stage 3 periodontitis. By evaluating the impacts of treatment protocols on pro-inflammatory and anti-inflammatory biomarkers (IL-1β, IL-1RA, Sclerostin, TGF-β1), the study seeks to contribute to the development of advanced diagnostic and therapeutic approaches. Materials and Methods: Patients diagnosed with stage 3 periodontitis were divided into three groups: a control group undergoing COPT, a group receiving COPT combined with DL, and a group receiving COPT combined with YBT. Pre- and post-treatment levels of serum and GCF biomarkers, including IL-1β, IL-1RA, Sclerostin, and TGF-β1, were measured using the ELISA method. The findings were statistically analyzed to compare the effects of the treatment protocols. Results: Significant reductions in pro-inflammatory biomarker levels and increases in anti-inflammatory biomarker levels were observed in the groups treated with COPT combined with DL or YBT. Accelerated wound healing was notably detected in the DL group, while more effective biofilm control was observed in the YBT group. Compared to the control group, both treatment modalities demonstrated favorable effects on periodontal tissues. Conclusion: DL and YBT applications provide more effective outcomes in the treatment of stage 3 periodontitis compared to traditional methods. These approaches have been found effective in reducing periodontal inflammation and controlling alveolar bone loss, supported by changes in biomarker levels. This study encourages the adoption of innovative approaches in periodontal therapy and makes a significant contribution to the literature.