Port kateter takılan meme kanseri hastalarında komplikasyon gelişme riskinin lojistik regresyon analizi ile belirlenmesi
Determination of the risk of complications development in breast cancer patients with port catheter installed by logistic regression analysis
- Tez No: 911369
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KARANLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Total implante edilebilir venöz port, meme kanseri, komplikasyon, lojistik regresyon analizi, Totally implantable venous access device, breast cancer, complication, logistic regression analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Preventif Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kanser Epidemiyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Meme kanseri hastalarında total implante edilebilir venöz erişim cihazının (TIVP) implantasyonuyla ilişkili olası morbiditeleri araştırmak. Yöntemler: 2010-2022 yılları arasında TIVP uygulanan 1932 hastanın klinik verileri ve gelişen komplikasyonları değerlendirildi. Bu hastalar arasında meme kanseri tanısıyla TIVP implantasyonu yapılan 365 (%18.8) hasta retrospektif olarak incelendi ve analiz edildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 53,8±11,9 yıl, ortalama vücut kitle indeksi 24,9±7,4 idi. 51 hastada erken, 38 hastada ise geç komplikasyon gelişti. Bu komplikasyonlar arasında arter ponksiyonu 28 (%1.4) ve kateter ilişkili enfeksiyon 21 (%1,1) diğerlerine göre daha sık geliştiği görüldü. Ponksiyon sayısı arttıkça erken komplikasyonlar arttı ve yerleştirme sırasında ultrason rehberliği kullanıldığında daha az komplikasyon gelişti, ancak başka hiçbir öngörücü faktör tanımlanamadı. Hastaların yaşı, vücut kitle indeksi, meme kanseri tarafı, giriş yöntemi, giriş sayısı, cerrahi yaklaşım, radyoterapi ve geç komplikasyonlar arasında korelasyon saptanmadı. TIVP implantasyonuyla artan ağrı, azalan fonksiyonel kapasite ve lenfödem gibi meme kanseri cerrahisine özgü postoperatif etkilerin değiştiğine dair hiçbir kanıt bulunamadı. Sonuç: Meme kanseri hastalarında TIVP implantasyonu için sağ SCV yaklaşımının morbidite açısından güvenli bir yol olmaya devam ettiği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the possible morbidities associated with implantation of a totally implantable venous access device (TIVP) in breast cancer patients. Methods: Clinical data and developed complications of 1932 breast cancer patients with TIVAD between 2010 and 2022 were evaluated. Among these patients, 365 (18.8%) patients who underwent TIVP implantation with diagnosis of breast cancer were retrospectively reviewed and analyzed. Results: The mean age of the patients was 53,8±11,9 years, and the mean body mass index was 24,9±7,4. Fifty-one patients developed early, and 38 patients late complications. Among these complications, arterial pucture 28 (1.4%) and catheter-related infection 21 (1.1%) were more common developed than others. Early complications increased as the number of puncture attempts did, and developed less when ultrasound guidance was used during insertion, but no other predictive factors could be identified. There was no correlation between the age, body mass index of the patients, breast cancer side, puncture method, puncture number, surgical approach, radiotherapy and late complications. No evidence was found that postoperative effects specific to breast cancer surgery such as increased pain, decreased functional capacity, and lymphedema are altered, with TIVP implantation. Conclusion: It may be concluded from the study that the right SCV approach remains a morbidity-safe route for TIVP implantation in breast cancer patients.