Malta dış politikasında Afrika
Africa in Malta's foreign policy
- Tez No: 911377
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ARPA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Malta, Afrika, Dış Politika, Diplomasi, Ticaret, Malta, Africa, Foreign Policy, Diplomacy, Trade
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışması, İkinci Dünya Savaşı sonrasında bağımsızlığını kazanmaya başlayan Afrika ülkelerinde Malta Cumhuriyeti'nin yürüttüğü dış politikanın incelenmesini içermektedir. Çalışmada, Malta'nın siyasi yapısı, tarihi ve ülkenin genel olarak uyguladığı dış politikadan bahsedilmiş, Afrika ülkeleriyle siyasi ve iktisadi ilişkileri ele alınmıştır. Konumu gereği Afrika'nın özellikle kuzey bölgesi ile güçlü siyasi ve iktisadi ilişkilere sahip olan Malta, dünyada Afrika'ya artan ilginin ve Avrupa ile Afrika arasındaki stratejik konumunun da verdiği motivasyonla küresel eğilimin dışında kalmak istemeyerek; Afrika'nın kuzeyi ile olan bağlarını kıtanın tümüne yaymak istemektedir. Bu bağlamda 2020 yılında Malta Dışişleri ve Ticareti Geliştirme Bakanlığı tarafından 'Malta-Afrika Ortaklık Stratejisi 2020-2025' belgesi ilan edilmiştir. Bu plan aynı zamanda Avrupa Birliği'nde, Avrupa Birliği'nin kendisi dışında bir ülkenin Afrika'ya yönelik başlattığı ilk ortaklık stratejisi programı olması sebebiyle de dikkati çekmektedir. Bu program ile Malta, son yıllarda artan büyüme ve ticaret verileriyle tüm dünyanın dikkatini çeken Afrika pazarında daha fazla yer almak istemektedir. Avrupa Birliği üyesi olması ve coğrafi pozisyonu hasebiyle Birlik ile kıta arasında ticaret köprüsü görevini üstlenebilecek bir ülke potansiyeli taşımaktadır. Öte yandan Malta'nın da birçok Afrika ülkesi gibi eski bir İngiliz sömürgesi olması ve sömürgeci geçmişi bulunmaması, kıtadaki ülkelerle geliştirilecek ilişkiler açısından avantaj olarak değerlendirilmektedir. Sonuç olarak Malta'nın Afrika politikasında iktisadi ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi, ülkenin Afrika'ya olan yaklaşımının ana hedefleri arasında yer almaktadır. Valetta'nın hem AB hem de İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olması, Afrikalı ülkelerle ilişki geliştirme noktasında önünü açmaktadır. Maltalı yöneticiler, ülkenin konumunun potansiyelini kullanarak AB ile Afrikalı ülkeler arasında ticari, lojistik, diplomatik köprü olmayı ve 'kazan-kazan' anlayışı çerçevesinde Afrika'nın sahip olduğu doğal kaynaklar ve nüfus zenginliğinden faydalanmayı arzulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the foreign policy pursued by the Republic of Malta in African countries that began gaining independence after World War II. The study discusses Malta's political structure, history, and general foreign policy approach, focusing specifically on its political and economic relations with African countries. Due to its geographical position, Malta has strong political and economic ties with Africa, particularly the northern region. Motivated by the growing global interest in Africa and its strategic position between Europe and Africa, Malta aims to extend its connections with North Africa to the entire continent. In this context, Malta announced the“Malta-Africa: Strategy for Partnership Plan 2020–2025”in 2020 through the Ministry for Foreign and Trade Promotion. This plan is notable for being the first strategic partnership program targeting Africa launched by a non-European Union entity within the EU. With this program, Malta seeks a larger presence in the African market, which has drawn global attention recently due to its increasing growth and trade potential. As an EU member and due to its geographical location, Malta has the potential to serve as a trade bridge between the Union and the African continent. Furthermore, Malta's shared colonial history with many African nations as a former British colony and its lack of an imperialist past is seen as an advantage in developing relations with African countries. In conclusion, fostering economic and diplomatic relations is central to Malta's approach to Africa. Being a member of the EU and the Commonwealth of Nations facilitates Valletta's efforts to strengthen ties with African countries. Maltese leaders aim to leverage the country's strategic location to serve as a commercial, logistical, and diplomatic bridge between the EU and African nations. They aspire to benefit from Africa's abundant natural resources and demographic wealth within the framework of a 'win-win' approach.