Hıf sinyal yolağının sepsis ve ARDS gelişimi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of the hif signaling pathway on the development of sepsis and ARDS
  1. Tez No: 911383
  2. Yazar: NURETTİN ONUR KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAYLIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Molecular Medicine, Medical Biology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, HIF-1 alpha, fate, capillary leak syndrome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışmasında, Sepsis'de endotel işlev bozukluğu ve buna bağlı kapiller kaçak betiminin HIF-1 alfa-ve HIF-2 alfa proteinlerinin endotelde önemli hücreler arası bağlantı proteinin olan VE-kaderinin üzerine etkileşimi ve kapiller kaçak sendromlu (KKS) olgularda gelişen klinik tablo ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Sepsis/ARDS tanılı vakalar ile kontrol vakalarından elde edilecek kan numunelerinden RT-PCR ve ELISA yöntemleri ile HIF-1 alfa, HIF-2 alfa ve VE-kaderin proteinlerinin RT-PCR ile kan mRNA gen ifadesi ve ELİSA ile serum protein düzeyleri çalışıldı. İki çocuk yoğun bakım biriminde trakeal tüp veya trakeostomi ile solutulan 1 ay- 18 yaşlar arasında izlenen Sepsis yeni tanılı, 40 vaka ile ile polikliniğe gelen 30 kontrol vakası çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışma grubumuzdaki 40 sayıdaki olgunun 15'i (%42,5) KKS kriterleri ile uyumlu bulundu HIF 1 ve HIF-2 alfa gen sunumlarında (ekspresyonlarında) genel bir baskılanma mevcuttu ancak bu baskılanma kontrol grubu ile karşılaştırıldığına anlamlı bulunmadı. Bununla birlikte serum HIF-1, HIF-2 ve kaderin düzeyleri, kontrol sağlıklı çocuklara göre daha düşüktü. Sonuç: Bnz çalışmamızda lnteratürde nlk kez VE kadernn düzeylernnn KKS'lu olgulada düşük bulduk. Ancak bu düşüklük nle teornk olarak beklednğnmnz HIF-1 alfa ve HIF-2 alfa gen nfadelernnde artış nle ters koşutluk göstermnyordu. Bulgularımız kadernnnn kapnller kaçak sendromunda kadernnnn önemln bnr faktör olduğunu vurgulaması nçnn önemlndir Anahtar Kelimeler : Sepsis, HIF-1 alfa, kaderin, kapiller kaçak sendromu
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to investigate the interaction of HIF-1 alpha and HIF-2 alpha proteins on VE-cadherin, which is an important intercellular junction protein in the endothelium, and the relationship between endothelial dysfunction and capillary leakage in sepsis and the clinical picture developing in patients with capillary leak syndrome (CLS). Methods: Blood mRNA gene expression of HIF-1 alpha, HIF-2 alpha and VE-cadherin proteins by RT-PCR and serum protein levels of HIF-1 alpha, HIF-2 alpha and VE-cadherin proteins by RT-PCR and ELISA methods were studied in blood samples obtained from sepsis/ARDS cases and control cases. The study included 40 cases with a new diagnosis of Sepsis between the ages of 1 month and 18 years who were followed up in two paediatric intensive care units with tracheal tube or tracheostomy and 30 control cases who came to the outpatient clinic. Results: Fifteen (42.5%) of the 40 cases in our study group were found to be compatible with the criteria for CLS. There was a general suppression of HIF-1 and HIF-2 alpha gene expression, but this suppression was not found to be significant when compared with the control group. However, serum levels of HIF-1, HIF-2 and cadherin were lower compared to control healthy children. Conclusion: In our study, for the first time in the literature, we found low levels of VE and cadherin in patients with CLS, but this low level did not show an inverse correlation with the theoretically expected increase in HIF-1 alpha and HIF-2 alpha gene expressions. Our findings are important for emphasising that fateerin is an important factor in capillary leak syndrome. xv ,