6-24 ay arası gelişimsel olarak riskli bebeklerin sosyal iletişim alanı tarama testi ile tespit edilmesi
Detection of developmentally risky babies between 6-24 months with the social communication area screening test
  1. Tez No: 911389
  2. Yazar: MERVE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA KESKİNDEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bayley-III, SİATT, gelişim, Bayley-III, SCDST, development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş Amaç: Gelişim; çevreyle etkileşim ile değişen, süreğen bir durum olup risklere her zaman açık, kişisel farklılıkların sıkça görülebildiği bir süreçtir. Gelişimin değerlendirilmesinde her izlemde çocukların yaşlarına uygun kaba motor, ince motor, dil ve kişisel sosyal becerileri sorgulanmalı, gözlemlenmeli ve varsa ailelerin çocukları ile ilgili gözlemleri de dikkate alınmalıdır. Bu nedenle çocuk sağlığı izleminde gelişimin taranmasında kısa sürede uygulanabilen, maliyeti düşük, etkin, sonucu kolay yorumlanabilir ve müdahale yöntemleri/eğitim etkinliklerini de içeren bir teste ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırmamızda Sosyal İletişim Alanı Tarama Testi (SİATT)'nin uluslararası standarda sahip olan Bayley-III testi ile ilişki ve uyumuna bakarak SİATT'ın genel gelişimsel riski yordama özelliğinin olup olmadığını ortaya koyabilmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniği tarafından takip edilen term doğan, herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan, polikliniğe ebeveynleri ile gelen, normal gelişiminde olan, yaşları 6-24 ay arası çocuk dahil edildi. Çalışmaya katılan çocuklara SİATT ve Bayley-III testi uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza 214 katılımcı dahil edildi. Çalışmamızda Bayley-III ve SİATT arasında uyum ve pozitif yönde ilişki olduğu gözlendi. Her iki test arasında duyarlılık ve özgüllük karşılaştırıldığında 12-14 ay, 15-17 ay ve 24 ayda alt testlerde yüksek duyarlılık ve özgüllük olduğu saptandı. Ayrıca tüm yaş gruplarına negatif öngörü değerleri çoğunlukla yüksek olarak bulunmuştur. Pozitif öngörü değerinin yaşla birlikte arttığı bulunmuştur. Sonuç: SİATT'ın özellikle 15-17 ay ile 24 ay arasında gelişimsel risklerin saptanmasında kullanılabilecek bir test olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction Purpose: Development; It is a continuous situation that changes with interaction with the environment, is always open to risks, and is a process in which personal differences can often be seen. In evaluating the development, children's gross motor, fine motor, language and personal social skills appropriate to their age should be questioned and observed at each follow-up, and if any, the parents' observations about their children should also be taken into account. For this reason, there is a need for a test that can be applied in a short time, is cost-effective, has easy-to-interpret results, and includes intervention methods/educational activities in screening development in child health monitoring. In our research, it was aimed to reveal whether the Social Communication Domain Screening Test (SCDST) has the ability to predict general developmental risk by looking at the relationship and compatibility of the SCDST with the internationally standard Bayley-III test. Materials and Methods: The study included term-born children, aged 6-24 months, who were followed up at the Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine Child Health Monitoring Clinic. These children had no chronic illnesses, were accompanied by their parents, and were developing normally. The participants underwent the SCDST and Bayley-III tests. Results: A total of 214 participants were included in the study. A positive correlation and agreement between the Bayley-III and SCDST were observed. When comparing sensitivity and specificity between the two tests, high sensitivity and specificity were found in subtests at 12-14 months, 15-17 months, and 24 months. Additionally, the negative predictive values were generally high across all age groups. It was found that the positive predictive value increased with age. Conclusion: It is suggested that the SCDST, could be a useful test for detecting developmental risks, especially between at 15-17 months and 24 months of age.