The effect of tolerance of ambiguity on learner autonomy: The Mediating role of foreign language anxiety and moderator role of self esteem
Belı̇rsı̇zlı̇ğe toleransın öğrenı̇cı̇ özerklı̇ğı̇ üzerı̇ndekı̇ etkı̇sı̇: Yabancı dı̇l kaygısının aracı rolü ve özsaygının moderatör rolü
  1. Tez No: 911394
  2. Yazar: MESUT KİNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe Tahammül, Yabancı Dil Kaygısı, Öğrenen Özerkliği, Özsaygı, Moderasyon Analizi, Arabuluculuk Analizi, Foreign Language Anxiety, Learner Autonomy, Self-Esteem, Moderation Analysis, – Mediation Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu tez, yabancı dil öğrenimi bağlamında dil öğrenenlerin belirsizliğe toleransı ile öğrenen özerkliği arasındaki ilişkiyi araştırmakta, ayrıca yabancı dil kaygısının aracı ve benlik saygısının düzenleyici rollerini incelemektedir. Çalışma Siirt Üniversitesi'nde mütercim tercümanlık ve İngilizce öğretmenliği bölümlerinde yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerle yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcıları her iki bölümden 293 öğrenciden oluşmaktadır ve araştırmacı verileri toplamak için Otonom Öğrenme Ölçeği (Macaskill ve Taylor, 2010), Belirsizliğe Tolerans Ölçeği (Ely, 1995), Benlik Saygısı Ölçeği (Alcala ve Himenez, 2022) ve Yabancı Dil Kaygısı Sınıf Ölçeği (Ali, 2017) kullanmıştır. Araştırma, SPSS 27.0 ve Process Macro MODEL 5 (Hayes, 2017) kullanılarak yapılan istatistiksel analizler aracılığıyla, bu psikolojik özelliklerin nasıl etkileşime girdiğini ve dil öğrenme çıktılarını nasıl etkilediğini araştırmıştır. Araştırmacı, çalışmada kullanılan ölçekleri test etmek için AMOS 29'u kullanmış ve çalışma bağlamında doğrulayıcı fabrika analizi yoluyla doğrulandıklarını keşfetmiştir. Verileri analiz etmek ve çalışmanın araştırma sorularına yanıt bulmak için yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Analiz, belirsizliğe tolerans (TA), öğrenen özerkliği (LA), yabancı dil kaygısı (FLA) ve benlik saygısı (SE) açısından cinsiyet, bölüm ve sınıf düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar ortaya koymuştur. TA ile LA arasında pozitif bir korelasyon vardır; bu da belirsizlik konusunda daha rahat olan öğrencilerin öğrenme süreçlerinde LA düzeylerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yabancı dil öğrenme kaygısının TA ve LA arasında aracı bir rolü vardır, bu da kaygının azaltılmasının otonom öğrenmeyi geliştirebileceğini ortaya çıkarmaktadır. Benlik saygısı bir moderatör olarak tanımlanmış ve yüksek benlik saygısı seviyelerinin belirsizliğe toleransın öğrenen özerkliği üzerindeki olumlu etkilerini desteklediği görülmüştür. Bunlar, psikolojik bileşenlerin dil eğitiminde daha iyi sonuçlara yol açtığına işaret etmektedir. Çalışma, destekleyici ve etkileşimli bir öğrenme ortamının teşvik edilmesinin yabancı dil kaygısını azaltabileceği ve öz saygıyı artırabileceği, böylece öğrenen özerkliğini ve genel dil öğrenme başarısını artırabileceği sonucuna varmaktadır. Bulgular, dil eğitimi uygulamaları geliştirmek isteyen eğitmenler ve eğitim politikası yapıcıları ile öğrenme süreçlerini planlamaya, kontrol etmeye ve zorluklarla yüksek düzeyde SE ile başa çıkmaya hazır motive olmuş öğrenciler için değerli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The current dissertation investigates the relationship between language learners' tolerance of ambiguity and learner autonomy in the context of foreign language learning, in addition to examining the mediating roles of foreign language anxiety and moderating roles of self-esteem. The study was conducted at Siirt University with students learning English as a foreign language in the translation and interpreting studies and English language teaching departments. The participants of the study consisted of 293 participants from the two department and the researcher used the Autonomous Learning Scale (Macaskill and Taylor, 2010), the Tolerance of Ambiguity Scale (Ely, 1995), the Self-Esteem Scale (Alcala and Himenez, 2022), and the Foreign Language Anxiety Classroom Scale (Ali, 2017) to gather the data. Through statistical analysis using SPSS 27.0 and the Process Macro MODEL 5 (Hayes, 2017), the research explored how these psychological attributes interplay and impact language learning outcomes. To test the scales used in the study, the researcher used AMOS 29 and discovered that they were confirmed through confirmatory factory analysis in the context of the study. The structural equation modelling was used to analyse the data and find responses for the research questions of the study. The analysis manifested statistically significant differences in tolerance of ambiguity (TA), learner autonomy (LA), foreign language anxiety (FLA), and self-esteem (SE) across gender, department, and grade levels. There was a positive correlation between TA and LA, indicating that students who are more comfortable with ambiguity have higher levels of LA in their learning processes. Moreover, FLA had a mediating role between TA and LA, suggesting that reducing anxiety can enhance autonomous learning. Self-esteem was identified as a moderator, with higher self-esteem levels fostering the positive effects of ambiguity tolerance on learner autonomy. These pointed out that the psychological components lead to better outcomes in language education. The study concludes that fostering a supportive and interactive learning environment can decrease foreign language anxiety and boost self-esteem, thereby enhancing learner autonomy and overall language learning success. The findings offer valuable implications for instructors and educational policy makers willing to develop language education practices and motivated learners ready to plan and control their learning process and cope with the challenges with a high level of SE.