Bir tıp fakültesi öğrencilerinin beden kitle indeksleri ile duygusal yeme davranışları arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between body mass index and emotional eating behaviors of a medical faculty students
  1. Tez No: 911430
  2. Yazar: KÜBRA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: beslenme, duygusal yeme, tıp fakültesi, beden kütle indeksi, duygusal durumlarda yeme alışkanlığı anketi, nutrition, emotional eating, medical faculty, body mass index, eating in emotional situations questionnarie
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Bireylerin hayatlarının şekillendiği üniversite dönemi aynı zamanda beslenme alışkanlıklarının geliştiği bir dönemdir. Toplumun sağlıklı olması noktasında beslenme ve beslenmenin etkileri neslin devamını sağlayacak olan gençler açısından büyük öneme sahiptir. Bu araştırma, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilerinin duygusal yeme düzeylerini etkileyebilecek olan stres, gerginlik, üzüntü, öfke, endişe gibi olumsuz duygu durumları ile beden kütle indeksleri (BKİ) arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Ülkemizde BKİ ile duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkiyi araştıran bilimsel çalışmalar yetersiz olduğu için mevcut araştırmanın ilgili literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1. ve 5. sınıf öğrencilerinde Ekim 2023- Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılan tanımlayıcı özellikleri olan kesitsel tipte bir araştırmadır. Katılımcılara demografik özellikleri ve beslenme bilgilerini belirlemeye yönelik sorular sorulmuş ve Duygusal Durumlarda Yeme Alışkanlığı Anketi (EESQ) uygulanmıştır. Veriler SPSS v21.0 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde Kolmogorov Smirnov analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Ki - kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamıza katılan öğrencilerin BKİ sınıflandırması ile EESQ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. BKİ değeri yüksek olanlarda duygusal yeme puanı da yüksek çıkmıştır. Kadın öğrencilerin duygusal yeme puan ortalamalarının erkek öğrencilerin puan ortalamalarından fazla olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Duygusal yeme davranışı ile BKİ arasında ilişki bulunmaktadır. Bu ilişkiyi daha geniş kapsamlı bir şekilde açıklayabilmek için bu konuda yapılacak çalışmaların çoğaltılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The university period, in which the lives of individuals are shaped, is also a period in which nutritional habits develop. Nutrition and its effects on the health of the society are of great importance for young people who will ensure the continuation of the generation. This study was planned to examine the relationship between body mass index (BMI) and negative emotional states such as stress, tension, sadness, anger, anxiety, which may affect the emotional eating levels of Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine students. Since scientific studies investigating the relationship between BMI and emotional eating behavior are insufficient in our country, this study is aimed to contribute to the relevant literature. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study conducted between October 2023 and May 2024 in Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine 1st and 5th grade students. Participants were asked questions to determine demographic characteristics and nutritional information and the Eating in Emotional Situations Questionnarie (EESQ) was administered. The data were evaluated in SPSS v21.0 package program. Kolmogorov Smirnov analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Chi-square test were used in the statistical analysis of the data. Results: A statistically significant relationship was found between BMI classification and EESQ scores of the students who participated in our study. Emotional eating scores were also higher in those with higher BMI. The mean emotional eating scores of female students were higher than the mean scores of male students. Conclusions: There is a relationship between emotional eating behavior and BMI. In order to explain this relationship in a more comprehensive way, it would be useful to increase the number of studies to be conducted on this subject.