Gül pencerenin mimari tasarımda yeri: İstanbul'dan örnekler
The place of rose window in architectural design: Examples from Istanbul
- Tez No: 911462
 - Danışmanlar: PROF. DR. NAZLI FERAH AKINCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Gül pencere, Gotik Mimari, vitray, İstanbul, Rose window, gothic architecture, stained glass, istanbul
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Gotik Mimarinin muhteşem mirası olan gül pencere, gelişimi ve etkileriyle mimarlığın önemli sembolik ürünlerinden biri haline gelmiştir. Bu çalışmada Gül pencerenin tanımı yapıldıktan sonra, skolastik felsefe bağlamında değerlendirilmesi yapılmıştır. Tarihi süreç içerisinde gül pencerenin ortaya çıkışı, gelişmesi örneklerle ele alınmıştır. Gül pencerenin kilise yapılarında yeri ve önemi, fiziksel ve simgesel açılardan ele alınmıştır. Fiziksel olarak tasarım sınıflandırıması yapıldıktan sonra, simgesel etkilerinden bahsedilmiştir. Bir ortaçağ Gotik Mimari dönemi ürünü olan gül pencere, 12. yüzyıl ortaçağ avrupasından 20. Yüzyıl geç dönem neo-gotik kiliselere kadar yaklaşık sekiz yüzyıl, kilise yapılarında benimsenerek kullanılmıştır. Günümüzde doğrudan çok az kullanılmasada sembolik etkileri açısından bir çok kilise ve hatta toplumsal mekan mimarına ilham kaynağı olmaktadır. Gül Pencere kilisede fiziki işlevi dışında bir metafor olarak, insan ve Toplum üzerindeki etkisinin önemi vurgulanmak istenmiştir. Bu bağlamda ikonolojik olarak örneklendirilmiştir. Önemli bir dini mimari öğesi olan gül pencere, kiliselerde verilmek istenen dini mesaj veya anlatılmak istenen dini hikayeyi, sembolizm ile güçlendirerek, güçlü bir araç olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada Gül pencerelerin dış cephedeki yeri ve dikkat çekkici etkisi ile beraber, iç mekanda sofistike etkisini artırmak için kullanıldığı örneklendirilmiştir. Çalışmanın bir ürünü olarak, sonunda, İstanbuldaki gül pencereye sahip kiliseler araştırılarak listelenmiştir. Daha önce yapılmadığı varsayımıyla, İstanbulda farklı mezhep ve üsluplara sahip kiliselerin ortak özelliği olan, Gül pencere içermesi, baz alınarak kısa bir envanter yapılmıştır. Nihayetinnde İstanbuldaki gül pencerelerin tipolojisi yapılarak, sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The rose window, which is the magnificent heritage of Gothic Architecture, has become one of the important symbolic products of architecture with its development and effects. In this study, after the definition of the rose window is made, it is evaluated in the context of scholastic philosophy. The emergence and development of the rose window in the historical process arediscussed with examples. The place and importance of the rose window in church structures are discussed in terms of physical and symbolic aspects. After the classification of physical design is made, its symbolic effects are mentioned. The rose window, which is a product of the medieval Gothic Architecture period, has been adopted and used in church structures for approximately eight centuries from the 12th century medieval Europe to the late neo-gothic churches of the 20th century. Although it is not used directly today, it inspires many churches and even social space architects in terms of its symbolic effects. In addition to its physical function in the church, the rose window is intended to emphasize the importance of its effect on people and society as a metaphor. In this context, it is exemplified iconologically. Rose windows, an important religious architectural element, have been used as a powerful tool in churches by strengthening the religious message or the religious story to be told with symbolism. In this study, it has been exemplified that rose windows are used to increase the sophisticated effect in the interior along with their place on the exterior and their striking effect. As a product of the study, churches with rose windows in Istanbul have been researched and listed. Assuming that this has not been done before, a short inventory has been made based on the common feature of churches with different sects and styles in Istanbul, which is to include a rose window. Finally, a typology of rose windows in Istanbul has been made and presente.