Adölesan idiyopatik skolyoz tedavisinde korsenin etkisinin radyasyon içermeyen 3 boyutlu tarayıcı ve bilgisayar destekli analizle incelenmesi
Examination of the effects of braces in the treatment of adolescent idiopathic scoliosis using a radiation-free 3D scanner and computer-assisted analysis
  1. Tez No: 911476
  2. Yazar: KADRİYE ŞAHİN YORGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT BİLGİLİ, PROF. DR. YUNUS ZİYA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik skolyoz, Korse, 3D Gövde Tarama, 3D Analiz, Idiopathic scoliosis, Brace, 3D Body Scanning, 3D Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik ve Biyomedikal Nöroteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Adölesan idiyopatik skolyoz (AİS), omurganın ve gövdenin 3 boyutlu (3B) bir deformitesidir ve bu 3B deformasyonun sonucu olarak gövde yüzeyi ve göğüs kafesinde geometrik ve yapısal değişiklikler oluşturmaktadır. Ancak Cobb açısı gövde ile ilgili bilgi vermemektedir. Bu çalışma ile AİS tedavisinde kullanılan korse kullanımı sonrası omurga ve gövde yüzeyinde meydana gelen değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Retrospektif olarak yapılan çalışmaya 8 kız, 2 erkek toplam 10 AİS hastası dahil edilmiştir. Daha önce skolyoz tedavisi görmemiş hastaların radyolojik değerlendirmesi ve 3B taramaları ile altı veya on iki ay süre korse kullanımı sonrası radyolojik değerlendirmesi ve 3B taramaları karşılaştırılmıştır. 3B taramalar, ilk olarak değerlendirilmeyecek vücut kısımları çıkarıldıktan sonra hacim kütle merkezleri referans alınarak koordinat sisteminin merkezine taşınarak üst üste yerleştirildi. Taramalar gövde yüzeylerinde meydana gelen değişimleri değerlendirmek üzere 3B tarama analiz programına aktarıldı. Taramaların 3B karşılaştırılması yapılarak 3B mesafe renk haritası oluşturuldu ve kesitlerin 2 boyutlu (2B) karşılaştırmaları yapıldı. Tedavi sonrası Cobb açısındaki değişim ile gövde yüzeyindeki değişimlerin 3B ve 2B karşılaştırma verisi; Karakök Ortalaması (Root Mean Square- RMS) değeri arasındaki ilişki incelenmiştir. Korse kullanımı sonucu Cobb açısı 7 kişide azalmış, 3 kişide artmıştır. Ancak Cobb açısındaki değişim ile 3B ve 2B karşılaştırma analiz verisi RMS arasında bir ilişki bulunamamıştır. Çalışmada skolyoz takip sürecinde kullanılmak üzere radyasyon içermeyen ve gövdede meydana gelen değişimlerle ilgi bilgi veren, dış deformite ile omurgageometrisi arasındaki ilişkiyi belirlemeye yardımcı tekniklerin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Adolescent idiopathic scoliosis (AIS) is a 3-dimensional deformity (3D) that results in geometric and structural changes in the trunk surface and rib cage. However, the Cobb angle does not provide information regarding these changes. This study aims to investigate the changes in the spine and trunk surface following the use of brace in the treatment of AIS. The retrospective study included 10 AIS patients (8 females and 2 males) who had not previously received scoliosis treatment. Initial radiological evaluations and 3D scans of these patients were compared with radiological evaluations and 3D scans conducted after six or twelve months of brace use. 3D scans were processed by removing body parts not included in the assessment and aligning the scans with the center of the coordinate system based on volume mass centers. The models were then transferred to a 3D scanning analysis program to assess changes in the trunk surfaces. A 3D distance color map was generated, and 2-dimensional (2D) comparisons were performed. Changes in the Cobb angle and trunk surface were analyzed using RMS (Root Mean Square) value from 3D and 2D comparison data. Statistically significant improvement in the Cobb angle was observed following the use of the brace. However, no relation was found between the Cobb angle changes and the RMS value from the 3D and 2D comparison data. The study aims to develop techniques for scoliosis follow-up that are radiation-free and provide information on changes in the trunk, thereby helping to determine the relationship between external deformities and internal spinal geometry.