Folikül yıkama uygulamasının oosit eldesi ve indeks oositten gelişen embriyonun kalitesine etkisi: prospektif kohort çalışma
Effect of follicular flushing on oocyte retrieval rate and the quality of embryos derived from index oocytes: a prospective cohort study
  1. Tez No: 911511
  2. Yazar: ARİF CAN ÖZSİPAHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAFAK OLGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: OPU, Oosit Toplama, Folikül Yıkama, Oosit Eldesi, Embriyo Kalitesi, OPU, Oocyte Retrieval, Follicular Flushing, Oocyte Yield, Embryo Quality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: İlk aspirasyondan ve sadece yıkamadan ile elde edilecek oositlerin ayrı gruplarda izole edilerek, folikül yıkama uygulamasının hastalardan elde edilecek oosit miktarına etkisinin incelenmesi ve yıkama sonucunda elde edilen oositten gelişen embriyo kalitesinin yıkama yapılmayan grup ile karşılaştırılarak yıkama uygulamasının embriyoya verebileceği potansiyel zararların araştırılması. Gereç ve Yöntem: Prospektif kohort çalışma planı dahilinde Akdeniz Üniversitesi Üremeye Yardımcı Tedaviler Merkezinde Haziran 2021 ve Haziran 2022 tarihleri arasında kontrollü ovaryan hiperstimülasyon sonrası tek klinisyen tarafından OPU uygulanan tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma her bir hastanın sadece tek bir folikülünde inceleme yapılacak şekilde dizayn edilmiş olup OPU işleminin hemen öncesinde, herhangi bir overdeki ilk 12 mm üzerindeki ulaşılabilir folikül indeks folikül olarak belirlenmiş ve boyutları (yükseklik x en x derinlik) milimetrik olarak ölçülerek kayıt altına alınmıştır. OPU işleminde saf folikül sıvısının tamamı ilk değerlendirme için IVF laboratuvarına ulaştırılmış ve sıvı miktarı ile COC varlığı kaydedilmiştir. Gönderilen ilk örnek içerisinde COC gözlenmemesi durumunda ek yıkama işlemine geçilmiştir. Yıkama-aspirasyon işlemi sonrası elde edilen ek örnek, sıvı miktarı kaydedilerek IVF laboratuvarına ulaştırılmış ve COC varlığı tekrar araştırılmıştır. Direkt aspirasyonda ya da yıkama sonrasında oosit elde edilmesine göre her bir oosit bireysel olarak ICSI sonrası takip edilmiş ve her aşama için grup kıyaslamaları yapılmıştır. Bulgular: Toplam 850 hastanın 336'sında (%39,5) ilk aspirasyonda COC elde edilmiş, ilk etapta COC elde edilemeyen 514 hastanın 267'sinde (%31,4) yıkama işlemi sonucunda COC elde edilmiştir. 247 (%29,1) hastada ise hiç oosit elde edilememiştir. Persentil alt gruplarına göre folikül yıkamanın etkisinin incelenmesi için yapılan analizde folikül yıkama işlemi, tüm persentil alt gruplarında COC eldesini anlamlı olarak artırmıştır. ≤10 persentil alt grubunda ilk aspirasyon sonrası folikül başına COC eldesinin başarısı %24,2 iken folikül yıkama işlemi sonrası bu oran %55,8'e yükselmiştir. Aynı başarı oranları 11-49 persentil alt grubunda %36,5'ten %73,3'e; 50-89 persentil alt grubunda %45,2'den %72,4'e ve ≥90 persentil alt grubunda %45,1'den %71,4'e yükselmiştir ve bu artışların tümü istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,001). Elde edilen sonuçlarda tüm hasta alt grupları içerisinde 850 folikülden toplam 336 COC ilk aspirasyonda elde edilirken folikül yıkama uygulaması ile ekstra olarak 267 COC kazancı sağlanmıştır. 50-89 ve ≥90 persentil alt gruplarında ilk aspirasyon ile eşit derecede COC elde edilirken; COC elde edilemeyen foliküle yıkama yapıldığında ≤10 ve 11-49 persentil alt gruplarında istatistiksel olarak ilk aspirasyona kıyasla daha yüksek COC elde oranları tespit edilmiştir (sırasıyla p=0,016, p=0,01).Folikül yıkama işleminin MII oosit, 2PN, D3 ve D5 orta-iyi kalite embriyo eldeleri üzerine etkisinin incelenmesi için yapılan analize göre ilk aspirasyon grubu ile yıkama grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Buna karşın yaş, VKİ, Tetikleme tipi, tetikleme günündeki maksimum folikül çapı ve hastanın overindeki toplam 17 mm'den büyük folikül sayısı gibi alt gruplar arasında anlamlı ve sonuçları etkileyebilecek etkenlerin de aynı model içerisinde değerlendirildiği ikili regresyon analizinin sonucunda; hiçbir persentil grubunda MII oosit, 2PN, orta-iyi kalite D3 ve D5 embriyo eldelerinin yıkama ile olumsuz yönde etkilenmediği gösterilmiştir. İlk aspirasyonda oosit elde edilen grup ile yıkamada oosit elde edilen grup arasındaki β-hCG pozitifliği, klinik gebelik ve canlı doğum başarı oranları arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Sonuç: Folikül yıkama uygulaması tüm folikül boyutlarında elde edilen oosit miktarını anlamlı derecede artırmaktadır. Özellikle 6 cc altındaki folikül hacimlerinde yalnızca aspirasyon uygulamasına kıyasla yıkama ile anlamlı olarak daha yüksek oosit eldesine ulaşılmaktadır. Elde edilen oositlerden MII oosit saptanma oranlarında, 2PN, orta iyi kalite D3 ve D5 embriyo gelişiminde anlamlı fark bulunmamaktadır. Bu durum folikül yıkama uygulamasının elde edilen oosite zarar vermediğinin kanıtı durumundadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effect of follicular flushing on the number of oocytes obtained from patients by isolating the oocytes obtained from the first aspiration and only flushing in separate groups, and to investigate the potential damages of flushing application on the embryo by comparing the quality of the embryo developed from the oocyte obtained as a result of flushing with the group without flushing. Materials and Methods: Within the scope of a prospective cohort study, all patients who underwent OPU by a single clinician after controlled ovarian hyperstimulation at the Akdeniz University Assisted Reproductive Treatments Center between June 2021 and June 2022 were included in the study. The study was designed to examine only a single follicle of each patient, and immediately before the OPU procedure, the first accessible follicle over 12 mm in any ovary was determined as the index follicle, and its dimensions (height x width x depth) were measured and recorded in millimeters. During the OPU procedure, the entire amount of pure follicular fluid was delivered to the IVF laboratory for initial evaluation, and the amount of fluid and the presence of COC were recorded. If COC was not observed in the first sample sent, an additional flushing procedure was performed. The additional sample obtained after the flushing-aspiration procedure was delivered to the IVF laboratory, and the presence of COC was reinvestigated. Each oocyte was individually followed up after ICSI, and group comparisons were made for each stage according to whether oocytes were obtained in direct aspiration or after flushing. Results: COC was obtained in the first aspiration in 336 (39.5%) of the total 850 patients, and COC was obtained as a result of the flushing procedure in 267 (31.4%) of the 514 patients who did not initially obtain COC. In 247 (29.1%) patients, no oocytes were obtained. In the analysis conducted to examine the effect of follicular flushing according to percentile subgroups, follicular flushing 58 significantly increased COC retrieval in all percentile subgroups. In the ≤10 percentile subgroup, the success of COC retrieval per follicle after the first aspiration was 24.2%, while this rate increased to 55.8% after the follicular flushing procedure. The same success rates increased from 36.5% to 73.3% in the 11-49 percentile subgroup; from 45.2% to 72.4% in the 50-89 percentile subgroup, and from 45.1% to 71.4% in the ≥90 percentile subgroup, and all these increases were statistically significant (p=0.001). In the obtained results, while a total of 336 COCs were obtained from 850 follicles in all patient subgroups in the first aspiration, an additional 267 COCs were obtained with the application of follicular flushing. While equal amounts of COC were obtained in the first aspiration in the 50-89 and ≥90 percentile subgroups; when flushing was performed on follicles where no COC was obtained, higher COC retrieval rates were found compared to the first aspiration in the ≤10 and 11-49 percentile subgroups (p=0.016, p=0.01, respectively). According to the analysis conducted to examine the effect of follicular flushing on MII oocyte, 2PN, D3, and D5 moderate-good quality embryo retrievals, there was no statistically significant difference between the first aspiration group and the flushing group (p>0.05). However, in the binary regression analysis where significant factors among subgroups such as age, BMI, trigger type, maximum follicle diameter on the trigger day, and the total number of follicles over 17 mm in the ovary of the patient were evaluated within the same model; it was shown that MII oocyte, 2PN, moderate-good quality D3, and D5 embryo retrievals were not adversely affected by flushing in any percentile group. There was no significant difference in β- hCG positivity, clinical pregnancy, and live birth success rates between the group where oocytes were obtained in the first aspiration and the group where oocytes were obtained in flushing. Conclusion: The application of follicular flushing significantly increases the number of oocytes obtained in all follicle sizes. Especially in follicle volumes below 6 cc, significantly higher oocyte retrieval is achieved with flushing compared to aspiration only. There is no significant difference in the detection rates of MII oocytes, 2PN, moderate-good quality D3, and D5 embryo development from the obtained oocytes. This situation proves that the follicular flushing application does not harm the obtained oocyte.