Acil serviste toplum kökenli pnömoni hastalarının prognozlarının değerlendirilmesinde CURB-65 ve CRSI-65/CRASI--65 skorlarının karşılaştırılması
Comparison of CURB-65 and CRSI-65/CRASI--65 scores in evaluating the prognosis of community-acquired pneumonia patients in the emergency department
  1. Tez No: 911529
  2. Yazar: İSMET EMRE EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ŞANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Kritik bakım, Mortalite, Toplum kökenli pnömoni, Community-acquired pneumonia, Critical care, Emergency department, Mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Toplum kökenli pnömoni (TKP), toplumdan edinilen ve yeni gelişen akciğer parankim enfeksiyonunu ifade eder. Tüm dünyada mortalite ve morbiditenin önemli bir nedenidir. Türkiye'de de ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer almaktadır. Kritik TKP hastalarının acil serviste (AS) erken tanınması önemlidir ve toplumda, birinci basamakta ve hastanelerde kullanılmak üzere çok sayıda skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, CRSI-65 (confusion, respiratory rate, shock index, age≥65) ve CRASI-65 (confusion, respiratory rate, adjusted shock index, age≥65) skorlama sistemleri ile CURB-65 (confusion, urea, respiratory rate, blood pressure, age≥65) skorlama sistemi, 28 günlük mortalite, AS sonlanımı ve 48 saatte yeniden AS başvurusunu öngörme ve belirleme açısından karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma çift merkezli, kesitsel, prospektif bir çalışmadır. AS'ye TKP ile başvuran hastaların CRSI-65, CRASI-65 ve CURB-65 skorları hesaplanmıştır. Çalışmaya alınan hastaların 28 günlük mortalite durumları, AS sonlanımları ve 48 saatte yeniden başvuru durumları incelenmiştir. 28 günlük mortalite ve 48 saatte yeniden başvuru için alıcı işlem karakteristikleri (ROC) eğrileri kullanıldı. AS sonlanımları için duyarlılık, özgüllük, pozitif öngörü değeri (PPV) ve negatif öngörü değeri (NPV) tabloları oluşturuldu. Bulgular: Pnömoni tanısıyla 796 hasta değerlendirildi ve 272 tanesi çalışmaya dahil edildi. CRSI-65 ve CRASI-65 skorlarının 28 günlük mortaliteyi öngörme başarısı CURB-65 ile benzer bulundu; ancak 48 saatte yeniden AS başvurusunu öngörmede 3 skorlama sistemi de yetersiz kalmıştır. CRSI-65 ve CRASI-65 için ≥2 puanın yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ihtiyacını öngörmede anlamlı olduğu saptandı. Sonuç: CRSI-65 ve CRASI-65 skorlama sistemleri hastane öncesi, birinci basamak ve AS'lerde ciddi TKP'yi tanımada ve 28 günlük mortaliteyi öngörmede CURB-65'in yerine kullanılabilir. Yeniden başvuruyu öngörmede etkin değildir ve AS'den taburculuk kararı için klinik yargı göz önünde bulundurulmalıdır. Gelecek çalışmaların daha kapsamlı hasta gruplarında yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Community-acquired pneumonia (CAP) refers to developed inflammation of the lung parenchyma acquired from the community. It is a significant cause of mortality and morbidity worldwide. In Türkiye, it ranks 4th among the causes of death. Early recognition of critical CAP patients in the emergency department (ED) is important, and many scoring systems have been developed for use in the community, primary care, and hospitals. In this study, the CRSI-65 (confusion, respiratory rate, shock index, age≥65) and CRASI-65 (confusion, respiratory rate, adjusted shock index, age≥65) scoring systems obtained from triage data were compared with the CURB-65 (confusion, urea, respiratory rate, blood pressure, age≥65) scoring system in terms of predicting 28-day mortality, determining ED outcomes, and 48-hour ED re-admission. Materials and Methods: The study is a multi-center, cross-sectional, prospective study. The CRSI-65, CRASI-65, and CURB-65 scores of patients presenting to the ED with CAP were calculated. The 28-day mortality status, ED outcomes, and 48-hour re-admission status of the patients were examined. Receiver operating characteristic (ROC) curves were used for 28-day mortality and 48-hour re-admission. Sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV) tables were summarized for ED outcomes. Findings: A total of 796 patients diagnosed with pneumonia were evaluated, and the study was completed with 272 patients. The ability of CRSI-65 and CRASI-65 scores to predict 28 day mortality was found to be similar to CURB-65 score; however, all three scoring systems were inadequate in predicting readmission within 48 hours. For CRSI-65 and CRASI-65, a score of ≥2 was sensitive and specific in predicting the need for intensive care unit (ICU) admission. Conclusion: The CRSI-65 and CRASI-65 scoring systems can be used instead of CURB-65 to identify severe CAP and predict 28-day mortality in pre-hospital, primary care, and emergency department settings. However, they should not be used to predict readmissions, and clinical judgement should be considered for discharge decisions from the ED. Future studies are needed to be conducted on larger populations.