Hiperprolaktinemili hastalarda endocan düzeyi
  1. Tez No: 911577
  2. Yazar: AYKUT HACIÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AŞKIN GÜNGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperprolaktinemi, Endocan, Kardiyovasküler, Hyperprolactinemia, Endocan, Cardiovascular
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Prolaktin yüksekliği ile kardiyovasküler riskin ilişkilendirildiği çok sayıda çalışma mevcuttur. Ancak prolaktin düzeyi ile doğrudan Endocan düzeyinin incelendiği çalışma bildiğimiz kadarıyla bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı; hiperprolaktinemili hastalarda Endocan düzeylerini kontrol grubu ile kıyaslayarak, prolaktin yüksekliğindeki muhtemel kardiyovasküler riskte Endocan düzeyinin olası rolünü ortaya koymaktır. Yöntem: Çalışmamızda çeşitli etiyolojilere bağlı prolaktin yüksekliği saptanan 39 hasta ile 39 kişilik kontrol grubu incelenmiştir. Her iki grupta kardiyovasküler risk ile ilişkilendirilen boy, kilo, VKİ, bek çevresi, CRP, lipid düzeyleri ve Endocan seviyesi gibi parametreler çalışılarak kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 27.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Hasta grubunun yaş ortalaması 23 (18-47) yıl olup her iki grupta cinseyet dağılımı eşitti. Hasta ve kontrol grubu arasında kardiyovasküler risk ile ilişkilendirilmiş olan boy, kilo, VKİ, bel çevresi, WBC, APG, açlık insülin düzeyi, HOMA-IR indeksi, HbA1c, lipid düzeyleri, CRP seviyesi ve 25-OH Vitamin D düzeyi açısından anlamlı istatistiksel fark saptanmadı. Endocan düzeyi hiperprolaktinemili grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı (p=0,028). Endocan seviyesi hasta grupta bel çevresi, ağırlık ve VKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif korelasyon, beyaz küre düzeyi ve serbest T4 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışma sonucu olarak prolaktin yüksekliği ile Endocan seviyesi arasındaki anlamlı ilişkiyi ortaya koyduk. Bu ilişki kardiyovasküler riskin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir. Yine de bu konuda daha fazla çalışma yapılmalı, hiperprolaktinemisi bulunan hastalarda Endocan düzeyi ile ilgili daha çok sayıda hastanın dahil edildiği, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Numerous studies have established an association between elevated prolactin levels and cardiovascular risk. However, to the best of our knowledge, there are no studies directly examining the relationship between prolactin and Endocan levels. The aim of our study is to compare the Endocan levels in patients with hyperprolactinemia to those in a control group, in order to explore the potential role of Endocan in the cardiovascular risk associated with elevated prolactin levels. Methods: In our study, 39 patients with prolactin elevation due to various etiologies and 39 healthy controls were evaluated. In both groups, parameters associated with cardiovascular risk, such as height, weight, BMI, waist circumference, CRP, lipid levels, and Endocan levels, were analyzed and recorded. Statistical analysis of the data was performed using SPSS 27.0 software. Results: The average age of the patient group was 23 years (18-47), and the gender distribution was equal in both groups. No significant statistical difference was found between the patient and control groups in terms of height, weight, BMI, waist circumference, WBC, FPG, fasting insulin levels, HOMA-IR index, HbA1c, lipid levels, CRP and 25-OH Vitamin D levels, which are associated with cardiovascular risk. Endocan levels were found to be statistically significantly higher in the hyperprolactinemic group (p=0.028). Endocan levels were found to be statistically significantly positively correlated with waist circumference, weight and BMI in the patient group, and statistically significantly negatively correlated with white blood cell count and free T4 levels. Conclusion: As a result of the study, we revealed a significant relationship between elevated prolactin and Endocan levels. This relationship can be evaluated as a potential consequence of cardiovascular risk. However, more studies should be conducted on this subject, and more research is needed on Endocan levels in patients with hyperprolactinemia, including more patients.