Tek tarafli meme cerrahisi geçiren hastalarda postoperati̇f ağri kontrolünde erektor spina plan bloğu ile rhomboi̇d interkostal bloğun karşilaştirilmasi
Comparison of Erector Spinae Plane Block and Rhomboid Intercostal Block for Postoperative Pain Control in Patients Undergoing Unilateral Breast Surgery
  1. Tez No: 911677
  2. Yazar: GÜLNİHAL AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM CESUR OKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Rhomboid Intercostal Block (RIB), Erector Spinae Plane Block (ESPB), Postoperative Analgesia, Multimodal Analgesia, Breast Surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş-amaç: Meme cerrahisi sonrası postoperatif orta-şiddetli ağrı insidansı yaklaşık %50'dir.131 Cerrahi sonrası ağrı, morbidite ve mortaliteyi artıran, yaşam kalitesini azaltan önemli bir durumdur.4 Memenin kompleks innervasyonu sebebiyle postoperatif ağrı kontrolü için multimodal analjezi önerilmektedir. Çalışmamızın birincil amacı; meme cerrahisi geçirecek hastalarda postoperatif ağrı yönetiminde ESPB ile RİB in etkinliğini 24 saatlik toplam morfin tüketimi üzerinden karşılaştırmaktır. İkincil hedeflerimiz; intraoperatif opioid tüketiminin, istirahatte ve hareketle Sayısal Değerlendirme Skalası (Numerik rating scale-NRS) değerlerinin, ilk analjezik gereksinim sürelerinin ve komplikasyon oranlarının karşılaştırılmasıdır. Metaryal-metod: Çalışmaya, elektif tek taraflı meme cerrahisi geçiren, ASA I-III, 18 yaş üstü kadın hastalar dahil edildi. Kooperasyon kurulamayan, kronik ağrı ilişkili analjezik kullanım öyküsü olan, kullanılacak ilaçlara duyarlılığı olan, işlem alanında enfeksiyonu bulunan, spinal/paravertebral deformitesi ve koagülasyon bozukluğu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar bilgisayar programı ile (https://www.randomizer.org) iki gruba ayrıldı. USG eşliğinde 20 mL %0,25 bupivakain ile RİB veya ESPB uygulandı. Bulgular: Çalışmada 84 hastanın verileri analiz edildi. Postoperatif 24.saatte toplam morfin tüketimi her iki grupta benzer bulundu (p>0,05). 1., 3., 6., 12., 24. saatlerde değerlendirilen NRS (Numeric Rating Scale) değerlerinde iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). İntraoperatif dönemde gruplar arasında hemodinamik veriler benzer bulundu (P>0,05). Postoperatif dönemde Grup ESP de bir hastada, Grup RİB de ise üç hastada bulantı kusma görüldü (P>0,05). Çalışmamızda blok uygulamalarına bağlı herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Tartışma: Tek taraflı meme cerrahisi geçiren hastalarda rhomboid interkostal blok ve erektör spina plan bloğunun benzer etkinlikte analjezi sağladığını düşünmekteyiz. Hangi rejyonal yöntemin uygulanması gerektiğine klinisyenin kendi tecrübesi doğrultusunda karar vermesi gerektiğini düşünmekteyiz . Anahtar kelime: Rhomboid İnterkostal Blok (RİB), Erector Spina Plan Bloğu (ESPB), Postoperatif Analjezi, Multimodal Analjezi, Meme Cerrahisi
Özet (Çeviri)
Introduction & Objectives: Postoperative moderate-to-severe pain incidence after breast surgery is approximately 50%. Postoperative pain is a significant issue as it can increase morbidity and mortality, and reduce quality of life. Due to the complex innervation of the breast, multimodal analgesia is recommended for postoperative pain management. The primary aim of this study was to compare the efficacy of Erector Spinae Plane Block (ESPB) and Rhomboid Intercostal Block (RIB) in postoperative pain management, as measured by total morphine consumption over a 24-hour period. Secondary objectives included the comparison of intraoperative opioid consumption, Numeric Rating Scale (NRS) values at rest and during movement, the time to first analgesic requirement, and complication rates. Materials and Methods: This study included female patients aged over 18 years, classified as ASA I-III, undergoing elective unilateral breast surgery. Patients with a history of chronic pain and analgesic use, drug allergies, infection at the surgical site, spinal/paravertebral deformities, coagulation disorders, or those unable to cooperate were excluded. Patients were randomly assigned to two groups using a computer program (https://www.randomizer.org). Either RIB with 20 mL of 0.25% bupivacaine or ESPB was performed under ultrasound guidance. Results: Data from 84 patients were analyzed. Total morphine consumption at 24 hours postoperatively was similar in both groups (p>0.05). There was no significant difference in NRS values measured at 1, 3, 6, 12, and 24 hours postoperatively between the two groups (p>0.05). Intraoperative hemodynamic data were also comparable between the groups (p>0.05). Postoperative nausea and vomiting occurred in one patient in the ESPB group and three patients in the RIB group (p>0.05). No complications related to the block procedures were observed. Discussion: Our findings suggest that both Rhomboid Intercostal Block and Erector Spinae Plane Block provide similar analgesic efficacy in patients undergoing unilateral breast surgery. We believe the choice of regional technique should be based on the clinician's experience.