Tek taraflı meme cerrahisi geçiren hastalara uygulanan erektör spina plan bloğunun postoperatif analjezi ve stres yanıt üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of erector spina plan block on postoperative analgesia and stress response, applied to patients undertaking universal breast surgery
- Tez No: 711063
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SURHAN ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Meme cerrahisi, erektor spina plan bloğu, postoperatif analjezi, prolaktin, kortizol, Breast surgery, erector spina plane block, postoperative analgesia, prolactin, cortisol
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: İnterfasyal plan bloklarının, postoperatif analjezi amaçlı kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Çalışmamızda tek taraflı meme cerrahisi geçirecek hastalarda erektör spina plan bloğu plan bloğunun postoperatif analjezi ve stres yanıt üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, etik kurulu onayı ve hastalardan yazılı izin alınarak, elektif meme cerrahisi uygulanacak ASA skoru I-II olan 18-65 yaş grubu 58 hastada gerçekleştirildi. Çalışma prospektif, randomize ve tek kör olarak planlandı. Hastaların demografik verileri kaydedilerek rutin monitorizasyon ve genel anestezi indüksiyonu uygulandı. Hastalar postoperatif analjezik yöntem olarak ESPB (Grup E) ve Tramadol (Grup T) uygulanan grup olarak ikiye ayrıldı. Grup E hastalarına ultrasonografi rehberliğinde 20 mL %0.25 bupivakain enjekte edildi. Grup T hastalarına ise operasyon bitiminde 1mg/kg tramadol ve parasetamol 15mg/kg yapıldı. Tüm hastaların kalp atım hızı (KAH) ve ortalama arter basıncı (OAB) indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası ve operasyon bitiminde kaydedildi. Her iki grup hastalarından preoperatif ve postoperatif 2. Saatte prolaktin ve kortizol düzeyi gönderildi. Postoperatif VAS skoru 4 ve üzerinde olup ilk analjezi uygulama ihtiyacına kadar geçen süre“analjezi süresi”olarak tanımlandı ve kaydedildi. Toplam kullanılan tramadol miktarı ve kaç defa analjezi ihtiyacı olduğu kaydedildi. KAH, OAB ve vizüel analog skala (VAS) skoru postoperatif 0. dk., 30. dk., 1, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde kaydedildi. Komplikasyonlar 24 saat boyunca (bulantı/kusma, hipotansiyon, bradikardi, pnömotoraks, kaşıntı) kaydedildi. Bulgular: Toplam 58 hasta çalışmaya dahil edildi. Demografik verilerde, intraoperatif ve postoperatif hemodinamik verilerde her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Postoperatif ağrı skorları ve stres yanıtları Grup E'de anlamlı olarak düşük bulundu. Sonuç: Meme cerrahisi geçiren hastalarda erektor spina plan bloğunun postoperatif analjezi ve stres yanıt üzerine daha etkin olduğunu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Background: The use of interfascial plane blocks for postoperative analgesia is becoming increasingly common. In our study, we aimed to evaluate the effects of erector spina plane block on postoperative analgesia and stress response in patients who will undergo unilateral breast surgery. Methods: The study was carried out in 58 patients aged 18-65 years with ASA score I-II, who would undergo elective breast surgery, with the approval of the ethics committee and written consent from the patients. The study was planned as prospective, randomized and single blind. Demographic data of the patients were recorded and routine monitoring and general anesthesia induction were performed. The patients were divided into two groups as ESPB (Group E) and Tramadol (Group T) as the postoperative analgesic method. Group E patients were injected with 20 mL of 0.25% bupivacaine under ultrasound guidance. Group T patients were given 1mg/kg tramadol and 15mg/kg paracetamol at the end of the operation. Heart rate (HR) and mean arterial pressure (MAP) of all patients were recorded before induction, after induction and at the end of the operation. Preoperative and postoperative 2. hour prolactin and cortisol levels were sent from both groups of patients. Postoperative VAS score was 4 and above, and the time to the first analgesia requirement was defined as“analgesia time”and recorded. The total amount of tramadol used and the number of analgesia needed were recorded. HR, MAP and visual analog scale (VAS) scores were recorded at 0 min, 30 min, 1, 2, 4, 6, 12 and 24 hours postoperatively. Complications (nausea/vomiting, hypotension, bradycardia, pneumothorax, pruritus) were recorded for 24 hours. Results: A total of 58 patients were included in the study. There was no statistically significant difference between the two groups in demographic data, intraoperative and postoperative hemodynamic data. Postoperative pain scores and stress responses were found to be significant in Group E. Conclusion: It was concluded that erector spina plane block was more effective on postoperative analgesia and stress response in patients undergoing breast surgery.