Modeling and sensitivity analysis of heavy duty vehicles tires with aim of determining stiffness and damping characteristics
Ağır vasıta lastiklerinin sertlik ve sönümleme özelliklerinin elde edilmesi amaciyla modellenmesi ve hassasiyet analizi
  1. Tez No: 911747
  2. Yazar: PEYMAN LAHE MOTLAGH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMOUD SAADAT FOUMANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kauçuğun viskoelastik özelliklerinin modellenmesi-lastik-sönümleme-sertlik, modeling viscoelastic properties of rubber-tire-damping-stiffness
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Farsça
  9. Üniversite: Sharif University of Technology
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Lastik, süspansiyon sisteminin bir bileşenidir ve araçta oluşan titreşimlerin azaltılmasında faydalı etkilere sahiptir. Bu çalışma, lastiğin sönümlemesini ve sertliğini etkileyen faktörleri belirlemeyi ve gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu projede önemli faktörler modellenerek etkileri belirlenecektir. Modelleme amacıyla, lastik elemanlarının malzeme özelliklerinin ayrıntılı olarak tanımlanması gerekmektedir, bu nedenle bu parametreleri göstermek için bazı deneyler yapılmış ve lastik kauçuğunun viskoelastik malzeme gibi karakteristik bir özelliğe sahip olduğu sonucuna varılmıştır ve bu sonuçla, lastiği tam olarak modellemek için deney verileri tarafından kullanılan en ayrıntılı lastik modeli kullanılmıştır. Modelleme doğrulamasını test etmek için ana çaba, lastiklerin sönümleme ve sertliğini ölçmek için kullanılacak bir yapı yapmaktır. Bu yapıyı oluşturmak için bazı statik, dinamik ve modal analizler yapılmış ve bu yapının yeterli yapısal mukavemete sahip olduğu ve yer değiştirmelerin ve gerilmelerin makul bir şekilde yerleştirildiği sonucuna varılmıştır. Sertlik değişiminde büyük rol oynayan önemli faktörler halka çapı, lastik çapı, diş derinliği, iç basınç ve lastik derinliğidir ve hiçbir giriş kuvvetinin veya ilk yer değiştirmenin sertlik üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Sönümleme için ise lastik diş derinliği, giriş kuvveti, kuvvet frekansı, ilk yer değiştirme, kuvvet genliği. lastik genişliği ve lastik çapının büyük etkileri olduğu ve lastik basıncının lastik sönümlemesi üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı sonucuna varılabilir. En önemli faktör genel olarak lastik diş derinliğidir, lastik diş derinliğindeki her yüzde düşüşle birlikte, sertlik ve sönümlemenin aynı anda yüzde 1,2 ve 3 oranında arttığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Tire is one component of the suspension system and has beneficial effects on reducing vibrations caused to the vehicle. This study aims to determine and carried out the factors affecting the damping and stiffness of the tire. In this project by modeling the important factors, their effects will be identified. For the purpose of modeling, it is needed the material characteristics of tire elements defined thoroughly, so some experiments were done to demonstrate these parameters and it is concluded that the tire rubber has a characteristic aspect like viscoelastic material and by this conclusion the most detailed model of rubber used by the experiment data to model the tire thoroughly. For testing the modeling validation, main effort is to make a structure which will be used to measure the damping and stiffness of the tires. To make this structure, some static analysis, dynamic and modal was performed and concluded this structure have sufficient structural strength and the displacements and stresses are sensibly placed. Important factors which have great role in the stiffness variation are the ring diameter, tire diameter, tread depth, internal pressure and tire depth, and no input force or first displacement have any effect on stiffness. And for the damping it can be concluded that the tire tread depth, input force, frequency of force, first displacement, force amplitude, tire width and tire diameter have huge impacts, and the tire pressure doesn't have any effect on tire damping. The most important factor is the tire tread depth overall, which can be said with every percent decrease in tire tread depth, stiffness and damping have simultaneously have 1.2 and 3 percent increase.