From shyness to fluency: The Correlation between english exposure and the foreign language pronunciation anxiety levels of Turkish students
Utangaçlıktan akıcılığa: Türk öğrencilerin ingilizceye maruz kalma seviyeleri ile yabancı dil telaffuz kaygısı seviyeleri arasındaki ilişki
- Tez No: 911748
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL AZAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Telaffuz Kaygısı, Dile Maruz Kalma, Yabancı Dil Kaygısı, İletişim Kurma İsteği, Kaygı ve Performans
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalışmasının amacı öğrencilerin İngilizceye maruz kalma seviyeleri ile telaffuz kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Aynı zamanda kaygı ve maruz kalma seviyeleri cinsiyet, okul seviyesi, İngilizce dersine başlama yaşı, haftalık ders saati ve özel İngilizce dersi alıp almama durumları arasındaki ilişkilere de bakılmıştır. Çalışmada sınavla öğrenci alan iki farklı devlet okulundan toplam 468 öğrenciden veri toplanmış ve toplanan veriler analiz için SPSS programına işlenmiştir. Bu çalışma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış ve iki farklı ölçek veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Birincisi Gökcan ve Çobanoğlu Aktan'ın (2019) geliştirdiği, 22 maddeden oluşan İngilizceye Maruz Kalma Ölçeği, ikincisi de Baran-Lucarz (2016) tarafından geliştirilen ve Yağız (2018) tarafından Türk diline uyarlanan 25 maddeli Telaffuz Kaygısı Ölçeğidir. Verilerin analizinde araştırma sonuçlarını yanıtlamak için çeşitli istatistiksel analizlerden yararlanılmıştır. Betimleyici istatistikler için minimum, maksimum, ortalama, standart sapma, sıklık ve yüzdelikler SPSS aracılığıyla hesaplanmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkiyi tahmin etmek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Farklı gruplardan katılımcıların ortalama değerlerini karşılaştırmak için bağımsız grup t testi kullanılmıştır. Son olarak İngilizceye maruz kalmanın telaffuz kaygısı üzerindeki öngören rolünü belirlemek için yapısal eşitlik modellemesinden yararlanılmıştır. Yapılan tüm bu analizlerin sonuçlarına göre; İngilizceye maruz kalmanın telaffuz kaygısı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı, direkt ve olumsuz bir etkisi vardır. Telaffuz kaygısı kız öğrencilerde erkek öğrencilere oranla ve ortaokul öğrencilerinde lise öğrencilerine oranla istatistiksel olarak anlamlı bir oranda daha yüksektir. İngilizce dersi almaya başlama yaşının ve özel İngilizce dersi almanın telaffuz kaygısı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. İngilizce öğrenmeye okul öncesinde başlayan öğrenciler ve özel İngilizce dersi alan öğrenciler daha yüksek maruz kalma seviyelerine sahiptir. Ancak, cinsiyet ve okul kademesinin maruz kalma üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to investigate the relationship between students' levels of exposure to English and their pronunciation anxiety. Additionally, it examined the associations between anxiety and exposure levels and variables such as gender, school level, age at which students began learning English, weekly English hours, and whether they received private English lessons. Data were collected from 468 students enrolled in two selective public schools and analysed using the SPSS program. The study was designed within a correlational research model, utilizing two distinct scales as data collection instruments. The first was the English Language Exposure Scale, developed by Gökcan and Çobanoğlu Aktan (2019), comprising 22 items. The second was the Pronunciation Anxiety Scale, developed by Baran-Lucarz (2016) and adapted into Turkish by Yağız (2018), consisting of 25 items. A range of statistical analyses were conducted in order to examine the research questions. Descriptive statistics, which included values such as minimum, maximum, mean, standard deviation, frequency, and percentages, were calculated using SPSS. Pearson correlation analysis was employed to estimate relationships between continuous variables. Independent sample t-tests were used to compare mean values across different groups. Finally, structural equation modelling (SEM) was utilized to determine the predictive role of English exposure on pronunciation anxiety. The findings revealed a statistically significant, direct, and negative effect of English exposure on pronunciation anxiety. Pronunciation anxiety was significantly higher among female students compared to males and among middle school students compared to high school students. No significant effect of the age at which students started learning English or receiving private English courses on pronunciation anxiety was found. Students who began learning English during preschool and those who received private English lessons exhibited higher exposure levels. However, gender and school level were not found to have a statistically significant effect on exposure levels.