Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) öğretmenlerinin bireysel eğitim planı (Bep) yeterlilikleri
Competencies of Religious Culture and Ethics (DKAB) teachers in individual education plan (Iep)
  1. Tez No: 911752
  2. Yazar: MÜCAHİT KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Özel Eğitim, Bireysel Eğitim Planı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Öğretmen Yeterlilikleri, Religious Education, Special Education, Individual Education Plan, Religious Culture and Ethics Course, Teacher Competencies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gelişen toplumlar eğitim ihtiyaçlarını belirlerken bireysel farklılıkları dikkate almaktadır. Bireylerin özellikleri farklılaştıkça tercih edilen eğitimler de farklılaşmaktadır. Ülkemizde eğitim sistemi öğrenciyi merkeze alan bir eğitim anlayışına sahip olduğundan özel gereksinimli öğrenciler için özel programlar hazırlanmaktadır. BEP öğrencilerin sosyal, akademik, öz bakım ve iletişim becerilerini desteklemek amacı ile öğretmenler tarafından öğrenci ve kendi yeterliliklerini göz önünde bulundurarak hazırlanan bir programdır. Özel gereksinimli bireylerin eğitsel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırlanan BEP, hazırlama ve uygulama süreçlerinde öğretmenlerin konuyla ilgili yeterliliklerini ve bu süre zarfında karşılaştığı birtakım zorlukları ortaya koymaktadır. Bu çalışmada DKAB öğretmenlerinin BEP hazırlama yeterliliklerini araştırmak üzere Ordu ilinde görev yapan 225 DKAB öğretmeni üzerinde BEP Yeterlik Ölçeği ve demografik anket sonuçları analiz edilmiştir. Veriler, SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş; parametrik olmayan Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin cinsiyet, yaş, meslek süresi, aldıkları eğitimler, okullarındaki öğrenci ve sınıf mevcudu gibi değişkenlerin, BEP hazırlama süreçlerindeki bilgi ve beceri düzeylerini etkilediği saptanmıştır. Özellikle özel eğitim veya kaynaştırma dersleri alan öğretmenlerin BEP hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerinde daha yeterli oldukları tespit edilmiştir. Aynı zamanda, sınıf mevcutları ve okullarda bulunan destek eğitim odalarının varlığının öğretmenlerin BEP hazırlık süreçlerindeki yeterlilikleri üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Developing societies take individual differences into account when determining their educational needs. As the characteristics of individuals differ, the preferred trainings also differ. Since the education system in our country has a student-centered education approach, special programs are prepared for students with special needs. BEP is a program prepared by teachers, taking into account the students and their own competencies, in order to support students' social, academic, self-care and communication skills. Prepared to meet the educational needs of individuals with special needs, BEP reveals the competencies of teachers on the subject during the preparation and implementation processes and some of the difficulties they face during this period. In this study, the BEP Proficiency Scale and demographic survey results were analyzed on 225 DKAB teachers working in Ordu province to investigate the IEP preparation competencies of DKAB teachers. The data were analyzed using the SPSS program; Non-parametric Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were applied. According to the research findings, it was determined that variables such as teachers' gender, age, length of service, training they received, and the number of students and class sizes in their schools affected their knowledge and skill levels in the IEP preparation process. It has been determined that especially teachers who take special education or inclusion courses are more competent in the IEP preparation, implementation and evaluation processes. At the same time, it was observed that class sizes and the presence of support education rooms in schools did not have a significant effect on teachers' competence in IEP preparation processes.