Senaryo Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının İlkokul 3.Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarı ve Motivasyon Düzeylerine Etkisi
The Effect of Scenario-Based Learning Approach on Academic Achievement and Motivation Levels of Primary School 3rd Grade Students
- Tez No: 911763
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMALİ ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Senaryo tabanlı öğrenme, Matematik, Başarı, Motivasyon, Scenario-based learning, Mathematics, Academic achievement, Motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu araştırmanın amacı“uzamsal ilişkiler, uzunluk ve çevre ölçme”alt öğrenme alanlarının öğretiminde oluşturulan senaryo tabanlı öğrenme yaklaşımının ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin matematik dersine yönelik başarı ve matematik dersine yönelik motivasyon düzeylerine etkisini belirlemektir. Araştırma nicel araştırma metodolojisi çerçevesinde ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmaya seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme alma metodu kullanılarak, 25'i deney, 25'i ise kontrol grubu olmak üzere üçüncü sınıf düzeyinde öğrenim gören 50 öğrenci dâhil edilmiştir. Beş haftalık süre boyunca“uzamsal ilişkiler, uzunluk ölçme ve çevre ölçme”konularına ilişkin kazanımları içerir uygulama süreci deney grubunda senaryo tabanlı öğrenme yaklaşımı kullanılarak, kontrol grubunda ise odağında senaryo tabanlı öğrenme yaklaşımı olmadan mevcut programla yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırma kapsamında geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılan Öksüz ve Sabancı (2022) tarafından yapılan“Uzamsal İlişkiler, Uzunluk ve Çevre Ölçme Başarı Testi”ve Ersoy ve Öksüz (2015) tarafından geliştirilen“İlkokul Matematik Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Veri toplama araçları deney ve kontrol gruplarına uygulama öncesinde ve sonrasında uygulanmış, elde edilen veriler istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Grupların matematik başarıları arasındaki farkın istatistiksel anlamlılığını belirlemek amacıyla yapılan tekrarlı ölçümler için tek yönlü kovaryans analizi (ANCOVA) sonucunda, ön test puanlarına göre düzeltilmiş son test puan ortalamaları arasında (XDeney=27,33; (XKontrol=15,46) istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur [F(1,47)= 59,729; p=.000; d=0,8]. Grupların matematik dersine yönelik motivasyon düzeyleri arasındaki farkın istatistiksel anlamlılığını belirlemek amacıyla yapılan tekrarlı ölçümler için tek yönlü kovaryans analizi (ANCOVA) sonucunda, ön test puanlarına göre düzeltilmiş son test puan ortalamaları arasında (XDeney=91,19; (XKontrol=53,65) istatistiksel olarak yine deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur [F(1,47)= 34,859; p= .000; d=0,8]. Her bir farkın etki büyüklüğü yüksek düzeydedir. Bulgular senaryo tabanlı öğrenme yaklaşımının matematik dersine yönelik eğitim süreçlerinde kullanılmasının öğrencilerin matematik dersine yönelik başarılarını ve motivasyonlarını arttırdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of a scenario-based learning approach designed for the teaching of“spatial relations, length and perimeter measurement”sub-learning areas on third-grade primary school students' achievement in mathematics and their motivation towards the subject. The study was conducted within the framework of quantitative research methodology using a quasi-experimental design with a pre-test/post-test control group. A sample was selected using the simple random sampling method, one of the non-selective sampling techniques, including 50 third-grade students, 25 of whom were assigned to the experimental group and 25 to the control group. Over a five-week period, the implementation process focused on the attainment of objectives related to“spatial relations, length measurement, and perimeter measurement.”The experimental group utilized a scenario-based learning method, while the control group followed the existing curriculum without the scenario-based approach. The data collection instruments used in the study included the“Spatial Relations, Length, and Perimeter Measurement Achievement Test”developed by Öksüz and Sabancı (2022), whose validity and reliability were analyzed within the scope of the research, and the“Elementary School Mathematics Motivation Scale”developed by Ersoy and Öksüz (2015). These instruments were administered to both the experimental and control groups before and after the intervention, and the data obtained were subjected to statistical analysis. To determine the statistical significance of the difference in mathematics achievement between the groups, a one-way analysis of covariance (ANCOVA) with repeated measures was performed. The results indicated a statistically significant difference in favor of the experimental group (X Experimental=27,33; X Control =15,46) with adjusted post-test mean scores of [F(1,47)= 171,558; p= .000; d=0,8]. Similarly the difference in motivation levels towards mathematics was analyzed using ANCOVA, revealing a statistically significant difference in favor of the experimental group (X Experimental =91,19; X Control =53,65) with adjusted post-test mean scores of [F(1, 47) =34,859; p=.001; d= 0.8].Each observed difference demonstrates a high level of effect size. The findings reveal that the use of scenario-based learning methods in mathematics education significantly enhances students' achievement and motivation toward mathematics.