Derin zemin karıştırma kolonları ile zemin ıslahının deneysel ve istatistiksel analizi
The experimental and statistical analyses of soil stabilization with deep soil mixing (DSM)
  1. Tez No: 911789
  2. Yazar: FERİDE MAİDE MIZRAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin İyileştirme Yöntemleri, Derin Karıştırma Yöntemi, Tek Eksenli Basınç Testi, İstatistiksel Analiz, Kalite Kontrol Testleri, Soil Improvement Methods, Deep Mixing Method, Uniaxial Compression Test, Statistical Analysis, Quality Control Tests
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tez çalışması kapsamında zemin iyileştirme yöntemlerine değinilmiş, bu yöntemlerden derin karıştırma yöntemi bir uygulama ile ele alınmıştır. Derin karıştırma kolonlarından alınan karot numunelerinden elde edilen verilerin istatistiksel analizlerle değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın birinci kısmında bağımlı değişken“ɣ”ile, bağımsız değişkenler“derinlik, boy, çap, ağırlık ve hacim”arasındaki anlamlılık ilişkisi SPSS yazılımı kullanılarak incelenmiştir. SPSS yazılımı ile Normallik testi, Kolmogorov-Smirnov, Q-Q grafiği, çarpıklık/basıklık değerleri ile karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Normallik testi sonuçlarına göre parametrik testlerden tek yönlü ANOVA kullanılmasına karar verilmiştir. Ayrıca Regresyon ve Korelasyon Analizleri ile W (g)-γ (g/cm3) için regresyon denklemi hesaplanarak tahmini γ (g/cm3) elde edilmiştir. Ortalama Mutlak Göreceli Hata (MAPE) değeri hesaplanarak elde edilen tahmini γ'nın performansı ölçülmüştür. Böylelikle önerilen regresyon denkleminin hangi doğruluk derecesinde olduğu tespit edilmiştir. Bağımsız değişkenler“derinlik, yükseklik, çap, ağırlık ve hacim”ile bağımlı değişken“γ”arasında yapılan regresyon analizi sonucunda hesaplanan Determinasyon Katsayısı (R2)'nın hangi aralıkta olduğuna bakılarak güçlü-zayıf nümerik ilişki tespiti yapılıp korelasyon grafikleri oluşturulmuştur. Çalışmanın ikinci kısmında ise tek eksenli basınç testi yapılmıştır ve sonuçlarından elde edilen kırılma yükleri verileri istatistiksel analizlerle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Birinci kısımda olduğu gibi Kolmogorov-Smirnov, Q-Q grafiği, çarpıklık/basıklık değerleri ile karşılaştırmalı değerlendirilerek verilerin dağılımının tespiti yapıldıktan sonra tek yönlü ANOVA ve Homojenlik testi ile anlamlılık ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis study, soil improvement methods are mentioned and deep mixing method is discussed with an application. The data obtained from core samples taken from deep mixing columns were evaluated by statistical analysis. In the first part of the study, the significance relationship between the dependent variable“γ”and the independent variables“depth, length, diameter, weight and volume”was examined using the SPSS program. Normality test, Kolmogorov-Smirnov, Q-Q graph, kurtosis/skewness values were compared with the SPSS software. According to the normality test results, it was decided to use one-way ANOVA from parametric tests. In addition, regression equation for W (g)- γ (g/cm3) was calculated and estimated γ (g/cm3) was obtained by Regression and Correlation Analyses. The performance of the estimated γ was measured by calculating the Mean Absolute Relative Error (MAPE) value. Thus, the degree of accuracy of the proposed regression equation was determined. Strong-weak numerical relationships were determined and correlation graphs were created by looking at the range of the Coefficient of Determination (R2) calculated as a result of the regression analysis between the independent variables“depth, height, diameter, weight and volume”and the dependent variable“γ”. In the second part of the study, uniaxial compression test was performed and the fracture load data obtained from the results were compared and evaluated by statistical analysis. As in the first part, Kolmogorov-Smirnov, Q-Q graph, kurtosis/skewness values were evaluated comparatively and the distribution of the data was determined and then the significance relationship was examined with one-way ANOVA and Homogeneity test.