Yeni tanı diyabet hastalarının kan şekeri regülasyonu ile depresfi duygudurum arasındaki ilişki
The relationship between blood sugar regulation and depressive mood in newly diagnosed diabetic patients
- Tez No: 911791
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ENGİNYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Beck Depresyon Ölçeği, Depresif Duygudurum, Kan Şekeri, Vücut Kitle İndeksi, Diabetes Mellitus, Beck Depression Scale, Depressive Mood, Blood Glucose, Body Mass Index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çalışmamızda Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi polikliniklerine başvuran 50 yeni tanı Tip 2 Diabetus Mellitus(DM)'lu hasta ve diyabet ve herhangi primer ruhsal bozukluğu olmayan 50 kontrol grubunun depresif duygu durumları karşılaştırılaması ve yeni tanı diyabetlerin ve kontrol grubunun ilk tanıda ve 3 aylık periyottaki kontrollerindeki kan şekeri regülasyon durumlarına göre değişen depresif duygu durumları, glikolize hemoglobin(a1c) ve Vücut Kitle Indeksi arasındaki ilişki ile araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tamamlayıcı tipteki bu çalışma Ekim 2023- Mart 2024 tarihlerinde polikliniğimize başvuran 18 yaş üstü, primer ruhsal bozukluğu olmayan, yeni tanı 50 Tip 2 DM hastasına ve 50 kontrol grubuna yüz yüze anket tekniği kullanılarak yapıldı. Anket formu bireylerin demografik bilgileri, sağlık bilgileri ve alışkanlıkları, genel yaşam kalitesi ile ilgili bilgilerini tanı anındaki bulguları ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)'ni içeren 3 bölüm toplam 41 sorudan oluşmaktadır. Bulgular: Vaka grubu %54'ü kadın olmak üzere toplam 50 kişiden oluşmaktaydı. Grubun yaş ortalaması 51,4±12,08 (min 24 – maks 76) olarak hesaplandı. Glikolize hemoglobin(a1c) ile yaş, Vücut Kitle Indeksi ve eğitim durumu arasında anlamlı pozitif korelasyon bulundu. Beck depresyon skoru ile alkol arasında anlamlı pozitif korelasyon bulundu. Beck depresyon ilk geliş ve kontrol gelişteki ölçek puanları arsında anlamlı düzeyde pozitif korelasyon bulundu. Vaka grubunda Vücut Kitle İndeksi, glikolize hemoglobin(a1c), Açlık Kan Şekeri ve Beck Depresyon Ölçeği puanlarının ilk geliş ile 3. ay kontrolü arasında istatistiksel olarak anlamlı düşüş görüldü. Kontrol grubunda ise aynı parametlerde ilk geliş ile 3. ay kontrolü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Sonuç: Yeni tanı konmuş olan DM hastalarının kan şekeri regülasyonu ile semptomatik olarak kendilerini daha iyi hissetmeleri yanında, hastalığın kontrol altına alınabileceğine, zamanla daha iyi bir diyet ve tedavi uyumu ile labarotuvar parametrelerinde daha belirgin bir düşüş, depresyon açısından da anlamlı bir iyileşme sağlayacaktır denilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to compare the depressive moods of 50 newly diagnosed Type 2 Diabetes Mellitus (DM) patients and 50 control groups without diabetes and any primary mental disorder who applied to Ordu University Training and Research Hospital outpatient clinics and to investigate the relationship between depressive moods, glycated haemoglobin (a1c) and Body Mass Index, which varies according to the blood glucose regulation status of newly diagnosed diabetics and control group at initial diagnosis and 3-month period controls. Materials and Methods: This cross-sectional and complementary study was carried out by using face-to-face questionnaire technique in 50 newly diagnosed Type 2 DM patients over the age of 18 without primary mental disorder and 50 controls who applied to our outpatient clinic between October 2023 and March 2024. The questionnaire consisted of a total of 41 questions in 3 sections including demographic information, health information and habits, general quality of life information, findings at the time of diagnosis and Beck Depression Scale (BDS). Results: The case group consisted of 50 people, 54% of whom were women. The mean age of the group was 51.4±12.08 (min 24 - max 76).Significant positive correlation was found between glycolysed haemoglobin (a1c), and age, body mass index and educational status. A significant positive correlation was found between Beck depression score and alcohol. A significant positive correlation was found between Beck depression scale scores at the first visit and at the control visit. There was a statistically significant decrease in Body Mass Index, glycolysed haemoglobin (a1c), Fasting Blood Glucose and Beck Depression Scale scores between the first visit and 3rd month control in the case group. In the control group, there was no statistically significant difference in the same parameters between the first visit and the 3rd month control. Conclusion: It can be concluded that newly diagnosed DM patients will not only feel better symptomatically with blood glucose regulation, but also that the disease can be controlled, a better diet and treatment compliance over time, a more significant decrease in laboratory parameters, and a significant improvement in terms of depression.