Aile hekimlerinin dekübit ülseri önlenmesinde bilgi ve farkındalık düzeyleri
Family physicians in the prevention of decubitusulcer knowledge and awareness levels
- Tez No: 911801
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ENGİNYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Dekübit Ülseri, Bilgi Düzeyi, Family Medicine, Decubitus Ulcer, Knowledge Level
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın hedefi birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapacak ve halihazırda görev yapmakta olan aile hekimlerinin dekübit ülserini engellemeye yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız çok merkezli, kesitsel, tanımlayıcı anket çalışmasıdır. Türkiye genelinde aile hekimliği branşında aktif görev almakta olan 400 hekim çalışmamıza dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik veri formu ve basınç ülserini önlemede bilgi değerlendirme ölçeği uygulandı. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 programı kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık değeri p< 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Ankete katılan 400 kişi soruların tümünü cevaplamıştır.16 soru ve üzerini (≥% 60) doğru yapan katılımcı yeterli olarak değerlendirildi. Buna göre 105 (%26,25) kişi başarılı, 295 (%73,75) kişi başarısız bulundu. Tüm ölçekte ortalama bilgi puanı 12,71/26 soru (% 48,88) olarak hesaplandı. Aile hekimlerinin dekübit ülserini önlemeye yönelik bilgi düzeyleri incelenen bu çalışmada katılımcılardan 30 yaş ve üzeri olanların, hekimlik yılı 5 yıl ve üzeri olanların, aile hekimliğinde toplam hizmet yılı 3 yıl ve üzeri olanların, geçmişte evde sağlık biriminde çalışmış olanların, geçmişte palyatif bakım merkezinde çalışmış olanların, çalıştığı birimde dekübit ülseri risk değerlendirmesine yönelik araç kullanılmakta olanların, dekübit ülserini önlemeye yönelik eğitim almış olanların, dekübit ülserini önlemeye yönelik herhangi bir kaynaktan faydalananların, dekübit ülseri olan hasta ile daha sık karşılaşanların, mezuniyet sonrası dekübit ülseri ile ilgili eğitim almış olanların ve dekübit ülseri tedavisi konusunda kendini yetkin bulan katılımcıların toplam PUPKAI puanlarının anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi. Sonuçlar: Araştırmamızın bulgularına göre, aile hekimlerinin ölçekte başarılı olma oranı %26.25 olarak belirlendi. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, aile hekimlerinin dekübit ülserini önlemeye yönelik aldıkları eğitimlerin artırılması gerekmektedir. Bu şekilde, hastalarda dekübit ülseri gelişiminin önlenebileceği veya azaltılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the knowledge and awareness levels of family physicians who will work in primary health care organisations and who are currently working to prevent decubitus ulcer. Materials and Method: Our study is a multicentre, cross-sectional, descriptive survey study. A total of 400 physicians actively working in the branch of family medicine throughout Turkey were included in our study. Sociodemographic data form and knowledge assessment scale for pressure ulcer prevention were applied to the participants. The data obtained were analysed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 software. Statistical significance value was accepted as p< 0.05. Results: Participants who answered 16 questions or more (≥60%) correctly were qualified. Accordingly, 105 (26.25%) participants were successful and 295 (73.75%) participants were unsuccessful. The mean knowledge score from the whole scale was calculated as 48.88% (12.71/26 questions). In this study, which examined the knowledge levels of family physicians for the prevention of decubitus ulcer, the participants were 30 years of age or older, 5 years of practice or more, 3 years or more of total service in family medicine, worked in a home health unit in the past, worked in a palliative care centre in the past, and used a tool for decubitus ulcer risk assessment in the unit where they worked, It was determined that the total pupkai scores of the participants who received training to prevent decubitus ulcer, those who benefited from any source to prevent decubitus ulcer, those who encountered patients with decubitus ulcer more frequently, those who received training on decubitus ulcer after graduation and those who found themselves competent in the treatment of decubitus ulcer were significantly higher. Conclusions: According to the findings of our study, the success rate of family physicians in the scale was determined as 26.25%. According to the results of this study, it is necessary to increase the training of family physicians for the prevention of decubitus ulcer. In this way, it is thought that the development of pressure ulcers in patients can be prevented or reduced.