Tekrarlanan fırınlama işleminin zirkonya kronların marjinal uyum ve optik özelliklerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of repeated firing on the marginal fit and optical properties of zirconia crowns
- Tez No: 912038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİSU YILDIRIM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental marginal adaptation, zirconium, color
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Son yıllarda protetik rehabilitasyonlar için en çok tercih edilen seramik materyallerden biri haline gelen zirkonyanın, klinik başarıyı sağlayabilmesi için, üretim sonrası laboratuvar işlemlerinden olabildiğince az etkilenmesi gerekmektedir. Çalışmamızın amacı, üretim sonrası sıklıkla uygulanan işlemlerden biri olan tekrarlanan fırınlama işleminin, implant üstü tek üye monolitik zirkonya restorasyonların marjinal uyumuna ve optik özelliklerine etkisini incelemektir. Çalışmamızda, 24 numaralı bölgede implant analoğu (Evosoft, Türkiye marka) bulunan üst çene modeli kullanılmıştır. Model içerisindeki analog parçaya oturacak şekilde dijital ölçü postu yerleştirildikten sonra, Trios 3 (3 Shape, Danimarka) cihazı kullanılarak firmanın önerdiği tarama stratejilerine uygun şekilde dijital ölçüler alınmıştır. Bir tasarım programı olan Excocad (Align Technology Inc., ABD) yardımıyla tarama verilerine uygun kron ve dayanak tasarımı dijital olarak hazırlanmıştır. Frezeleme işlemi sonrası elde edilen restorasyonlar sinterlenmiş ve n=12 olacak şekilde toplamda 12 adet zirkonya kron (IPS e.max ZirCAD Prime, Schaan, Liechtenstein) ve 1 adet zirkonya ti-base (Evosoft, Türkiye) üzeri dayanak elde edilmiştir. Sinterizasyon işlemi tamamlanmış olan kronlar, sırayla bireysel dayanak üzerine yerleştirilerek stereomikroskop (Leica Model M80, Almanya) altında x16 büyütmede, her kron için belirlenen bukkal, palatinal, mesial ve distal yüzlerden görüntü alınmıştır. Aynı zamanda, klinik spektrofotometre cihazı olan Vita Easyshade V (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Almanya) kullanılarak renk ve translüsensi ölçümleri yapılmıştır. Renk ve translüsensi parametresi olarak, her malzeme için ideal siyah, beyaz ve gri day üzerinde aynı renk arka plan kullanılarak optik temasta CIEDE2000 renk farkı (ΔE00) incelenmiştir. Glazür (IPS Ivocolor, Ivoclar Vivadent, AG, Schaan, Liechtenstein) fırınlaması sonrasında (T1), 3. fırınlama sonrası (T2), ve 5. fırınlama sonrası (T3) ölçümler tekrarlanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Tekrarlı Ölçümler ANOVA (F ve Greenhouse-Geisser İstatistiği) testi, normal dağılım olmadığında Friedman testi kullanılmıştır. Marjinal uyum ölçüm bulgularında, bukkal, palatinal ve mesial yüzeyler için istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (p < 0,05), distal yüzey için anlamlı fark bulunamamıştır (p > 0,05). ΔE00 renk ölçüm bulguları arasında istatistiksel anlamda anlamlı fark bulunamazken (p> 0,05), l* ve b* değerlerinde anlamlı farklar bulunmuştur (p < 0,05).
Özet (Çeviri)
In recent years, zirconia has emerged as one of the most favored ceramic materials for prosthetic rehabilitation. To achieve clinical success, zirconia should be influenced minimally by laboratory processes after manufacturing of it. The objective of this study is to investigate the effects of repeated firing - a commonly performed procedure following production - on the marginal fit and optical properties of implant-supported single unit monolithic zirconia. In this study, a maxillary model incorporating an implant analog positioned in tooth number 24 was utilized. A digital impression post was positioned to align with the analog component within the model, and digital impressions were obtained using an intra oral scanner Trios 3 (3Shape, Denmark), in accordance with the scanning protocols recommended by the manufacturer. Digital designs for the crown and abutment were created based on the scanning data using a design software called Exocad (Align Technology Inc., USA). Following the milling process, a total of 12 zirconia crowns (IPS E.max ZirCAD Prime, Schaan, Liechtenstein) and one zirconia ti-base (Evosoft, Turkey) abutment were fabricated (n=12). The sintered crowns were then placed sequentially on individual abutments and examined under a stereomicroscope (Leica Model M80, Germany) at x 16 magnification, capturing images from the defined buccal, palatinal, mesial, and distal surfaces for each crown. Color and translucency measurements were conducted using the Vita Easyshade V (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germany), a clinical spectrophotometer. To evaluate color and translucency parameters, the CIEDE2000 color difference (ΔE00) was measured under optical contact, employing a consistent color background of ideal black, white, and grey for each material. Measurements were repeated after glaze firing (T1), the third firing (T2), and the fifth firing (T3). For the statistical analysis of the obtained data, Repeated Measures ANOVA (F and Greenhouse-Geisser statistics) was employed when normal distribution was present; otherwise, the Friedman test was applied. The results indicated statistically significant differences in marginal fit measurements among the buccal, palatal, and mesial surfaces (p < 0.05), while no significant difference was observed for the distal surface (p > 0.05). Although ΔE00 color measurement findings did not reveal statistically significant differences (p > 0,05), significant differences were noted in the l* and b* values (p < 0,05). Additionally, statistically significant differences were identified in translucency measurement results (p < 0,001). The findings of this study, suggest that the repeated firing process may have an impact on the fit and esthetic qualities of monolithic zirconia restorations. Therefore, it is recommended to minimize the number of firing processes applied to restorations whenever feasible.