Linseed oil loaded antimicrobial air filters to be used in refrigerators
Buzdolaplarında kullanılmak üzere keten tohumu yağı yüklü antimikrobiyal filtreler
  1. Tez No: 912057
  2. Yazar: EVŞEN DENİZ CANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: filtre, antimikrobiyal, elektro eğirme, kaplama, koku, filter, antimicrobial, electrospinning, coating, odor
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Elektro eğirme, elektrostatik nanolif oluşumu için yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir. Literatürde yer alan çalışmaların birçoğu elektro eğirme teknolojisi ile üretilen nanolif yapısının imalatının kolay, uygun maliyetli ve laboratuvar ölçeğinden ticari üretim ölçeğine kolayca büyütülebildiğini göstermektedir. Bu özellikleri biyomedikal, elektronik, sağlık, kozmetik, koruyucu giysiler, çevre koruma, filtreleme gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmalarına olanak sağlamaktadır. Çalışmanın amacı, soğuk depolama sırasında gıda malzemelerinin kalitesini artırmak amacıyla buzdolaplarında kullanılacak bitki ekstraktı kaplı antimikrobiyal filtrelerinin geliştirilmesidir. Keten tohumu uçucu yağı, gıda patojeni bakterilere karşı güçlü antimikrobiyal aktiviteye sahiptir ve gıda güvenliğini sağlama potansiyeline sahiptir. Antimikrobiyal özellikleri nedeniyle keten tohumu uçucu yağının nanolif yapısı ile birleştirilerek gıda ve hava kalitesine olan etkisi incelenmiştir. Elektro eğirme teknolojisiyle üretilen filtrelerin etkisi kaplama içermeyen ve elektro eğirme teknolojisine alternatif olarak sprey kaplama metodu ile üretilen filtrelerin etkisi ile karşılaştırılmıştır. Herhangi bir filtre içermeyen buzdolapları kontrol (C) olarak kullanılmıştır. Filtrelerin antimikrobiyal aktivitesi test edilmiştir. Enstrümental metotla ve duyusal değerlendirmeyle koku giderim testleri yapılmıştır. Ayrıca keten tohumu yağı ile kaplanmış hava filtrelerinin çilek ve havuçta gıda kalite parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Havuç için tekstür ve ağırlık kaybı analizi yapılmış, çilek için duyusal analiz uygulanmıştır. Sonuçlar, elektro eğirme ve sprey kaplama metotlarıyla üretilen filtrelerin yüzeyde ve havada antibakteriyel etkisi olduğunu göstermiştir. Elektro eğirme ile kaplanan filtreler (ES) 24 saatte 2.62 log giderim sağlarken, sprey kaplama ile üretilen filtreler (SC) 3.22 log giderim sağlamıştır. Ancak, ES ve SC filtrelerinin tekstür, ağırlık kaybı ve duyusal parametrelere (renk, tekstür, görsel değerlendirme, genel tüketilebilirlik) önemli bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Electrospinning is a technology that is commonly used for electrostatic fiber formation. According to the literature, many studies implied that electro spun fibers are easy to fabricate, cost-effective and easily scalable from laboratory to commercial production. These properties enable them to be used in a wide range of areas such as biomedical, electronics, healthcare, cosmetics, protective clothing, environmental protection, and filtration. The objective of the study was to develop plant extract coated antimicrobial air filters in refrigerators to increase the shelf life of food materials during chilling storage. Linseed essential oil has strong antimicrobial activity against food pathogens highlighting its potential as a tool to achieve food safety. Owing to its antimicrobial properties, it was decided to incorporate linseed essential oil into nanofibers. As an alternative for electrospinning filters, non-woven fabric was spray coated with linseed oil at different concentrations. Antimicrobial activity of the filters was investigated. Refrigerator without any kind of filter was used as control (C). Instrumental odor removal test was done with different type of filters. Also, sensory analysis was done to determine odor removal efficiencies of filters. The effects of antibacterial air filters on quality attributes of the strawberry and carrot were studied. For this purpose, texture and weight loss of carrots were determined, and sensory analysis was done for strawberry. Results show that both electrospinned (ES) and spray coated (SC) filters have antimicrobial effect. In 24h, ES filters resulted in 2.62 log reduction in E.coli and SC filters caused 3.22 log reduction in E. coli as compared to uncoated filter material. However, the results indicated that both SC and ES filters didn't have a significant effect on texture, weight loss and sensory properties (color, texture, visual assessment, and overall acceptability) of fruits and vegetables.