Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ile çocukluk çağı travmaları ilişkisinde psikolojik esnekliğin aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of psychological flexibility in the relationship between post-traumatic stress disorder symptoms and childhood traumas
  1. Tez No: 912106
  2. Yazar: METEHAN KATI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: travma sonrası stres bozukluğu belirtileri, çocukluk çağı travmaları, psikolojik esneklik, post-traumatic stress disorder symptoms, childhood traumas, psychological flexibility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ve travma sonrası stres bozukluğu belirtilerine sahip olmayan bireylerin çocukluk çağı travmaları ve psikolojik esnekliklerinin karşılaştırılmasının incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma desenlerinden birisi olan nedensel karşılaştırma modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini travma sonra stres bozukluğu belirtileri olan ve travma sonrası stres bozukluğu belirtileri olmayan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılarak; travma sonrası stres bozukluğu belirtileri olan 50 birey, travma sonrası stres bozukluğu belirtileri olmayan 50 birey olmak üzere toplamda 100 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, DSM-5 İçin Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi (PCL-5), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33) ve Psikolojik Esneklik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre travma sonrası stres bozukluğu belirtisi olan ve olmayan bireylerde fiziksel istismar, duygusal istismar, duygusal ihmal ve aşırı koruma-kontrol düzeylerinde istatistiki anlamda oldukça yüksek anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Çocukluk çağı travma ölçeği puanlarıyla tüm çocukluk çağı travmaları ölçeği alt boyutları arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Çocukluk çağı travma ölçek puanlarının psikolojik esneklik puanları arasın da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. Araştırmadan elde edilen sonuçların daha geniş bir perspektif açısından incelenebilmesi için daha büyük bir örneklem gurubu üzerinde çalışması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the comparison of childhood traumas and psychological flexibility of individuals with post-traumatic stress disorder symptoms and those without post-traumatic stress disorder symptoms. In this research, causal comparison model, one of the quantitative research designs, was used. The population of this research consists of individuals with post-traumatic stress disorder symptoms and without post-traumatic stress disorder symptoms. The sample of the research was used by random sampling method; The study consists of 100 people in total, 50 individuals with symptoms of post-traumatic stress disorder and 50 individuals without symptoms of post-traumatic stress disorder. Demographic Information Form, Post-Traumatic Stress Disorder Checklist for DSM-5 (PCL-5), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33) and Psychological Resilience Scale were used as data collection tools in the study. According to the results of the research, there is a statistically significant difference in the levels of physical abuse, emotional abuse, emotional neglect and overprotection-control in individuals with and without symptoms of post-traumatic stress disorder. There is a statistically significant difference between the childhood trauma scale scores and all childhood trauma scale subscales. There is a statistically significant difference between childhood trauma scale scores and psychological flexibility scores. In order to examine the results obtained from the research from a broader perspective, it may be recommended to study a larger sample group.