Sıçanlarda oluşturulan deneysel subaraknoid kanama sonrası gelişen gecikmiş serebral vazospazmda 2APB'nin doz bağımlı etkisi
Dose-dependent effect of 2APB on delayed cerebral vasospasm after experimental subarachnoid hemorrhage in rats
- Tez No: 912356
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN CANBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, serebral vazospazm, kalsiyum kanal blokörü, 2APB, Subarachnoid hemorrhage, cerebral vasospasm, calcium channel blocker, 2-APB
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Serebral vazospazm, subaraknoid kanamalı hastalarda mortalite ve morbiditeyi en çok etkileyen komplikasyonlardan biridir. Fizyopatolojisi, önlenmesi ve tedavisi tam olarak anlaşılamadığından, beyin cerrahisi pratiğinde ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmada, erken dönemde etkisi araştırılmış ve anlamlı bulunmuş olan 2-Aminoetoksi difenil borat (2APB)'ın gecikmiş serebral vasospazmda doza bağlı etkisi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışma 60 adet erişkin 300-350 gr ağırlığında wistar cinsi erkek rat üzerinde yapıldı. Tekli kanama modeli ile subaraknoid kanama oluşturuldu. Ratlar 4 gruba ayrıldı: 1.grup (Kontrol), 2.grup (Sham), 3.grup (2APB 0,5mg/kg), 4.grup (2APB 2mg/kg), İlaçlar intraperitoneal olarak 5 gün boyunca günde tek sefer verildi. 5 günün sonunda ratlar sakrifiye edildi. Histopatolojik olarak baziler arter çapı ve duvar kalınlığı ölçüldü, biyokimyasal olarak da rat serumundan TAS (total antioksidan durum) ve TOS (total oksidan durum) seviyeleri değerlendirildi. Bulgular: Subaraknoid kanama oluşturulmuş ratlarda 2-APB'nin doza bağlı arter çapı, duvar kalınlığı, VEGF H-Score (vasküler endotelyal büyüme faktörü), TOS, TAS ve OSI (oksidatif stres indeksi) parametreleri üzerindeki etkisi değerlendirilmiş olup istatistiksel olarak vazospazmda olumlu etkileri olduğu ancak oksidatif stres faktörleri üzerinde anlamlı etkisi olmadığı bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma 2-APB'nin subaraknoid kanama sonrasında gelişen vazospazmın önlemesinde ve tedavi edilmesinde etkili olabileceğini ortaya koymuştur. Ancak 2-APB'nin klinik kullanıma girebilmesi için daha fazla deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cerebral vasospasm is one of the most impactful complications affecting mortality and morbidity in patients with subarachnoid hemorrhage. Due to the incomplete understanding of its pathophysiology, prevention, and treatment, it poses a significant challenge in the practice of neurosurgery. This study comparatively assesses the dose-dependent effect of 2-Aminoethoxydiphenyl borate (2APB), which has been investigated and found significant in the early stage, on delayed cerebral vasospasm. Materials and Methods: This experimental study was conducted on 60 adult male Wistar rats weighing between 300-350 grams. A single hemorrhage model was used to induce subarachnoid hemorrhage. The rats were divided into four groups: 1. Control Group, 2. Sham Group, 3. 2-APB 0.5mg/kg Group, and 4. 2-APB 2mg/kg Group. The drugs were administered intraperitoneally once a day for five days. At the end of the fifth day, the rats were sacrificed. Histopathologically, the diameter and wall thickness of the basilar artery were measured and biochemically, the levels of TAS (total antioxidant situation) and TOS (total oxidant situation) were evaluated in rat serum. Results: The dose-dependent effects of 2-APB on arterial diameter, wall thickness, VEGF H-Score (vascular endothelial growth factor), TOS, TAS and OSI (oxidative stress index) parameters were evaluated in rats with subarachnoid hemorrhage and it was found that 2-APB had statistically positive effects on vasospasm but had no significant effect on oxidative stress factors. Conclusion: This study demonstrated that 2-APB may be effective in the prevention and treatment of vasospasm following subarachnoid hemorrhage. However, further experimental and clinical studies are needed before 2-APB can be used clinically.