Obez bireylerde kardiyovasküler riskin antropometrik ölçümlerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between cardiovascular risk and anthropometric measurements in obese individuals
  1. Tez No: 912427
  2. Yazar: FİRDEVS KURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Kardiyovasküler risk, SCORE, Antropometrik Ölçümler, Obesity, Cardiovascular risk, SCORE, Anthropometric Measurements
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Aile hekimliği obezite polikliniğine, 01.02.2024-30.04.2024 tarihleri arasında başvuran bireylerin kardiyovasküler hastalık gelişme riskinin antropometrik ölçümlerle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Kesitsel nitelikteki araştırmamıza Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Obezite Merkezi'ne başvuran, dahil edilme kriterlerine uyan 356 hasta dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik bilgileri edinilmiş, antropometrik ölçümleri yapılmıştır, kan basınçları belirlenen standartlarda ölçülmüştür. Hastaların rutin tetkikleri bakılıp, değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler kullanılarak 14 farklı antropometrik indeks hesaplanmıştır. Hastaların SCORE risk skorlama ile kardiyovasküler hastalık gelişme riski hesaplanmıştır. Bulgular: : Çalışmaya dahil edilen 356 katılımcının yaş ortalaması 42,4±12,4 yıldır. Katılımcıların %83,1 ( n=296) 'i kadın, %16,9 (n=60)'u erkektir. Katılımcıların antropometrik ölçümleri incelendiğinde; ortalama kalça çevresi 128,5±13,1 cm , bel çevresi 113,8±14,5 cm, boyun çevresi 39,2±13,2 cm'dir. Katılımcıların biyo empedanslarına baktığımızda ortalama vücut yağ oranları %41,9±6,0 , metabolizma yaşı ortalaması 52±12,1 , vücut kas oranı ise %54,9±5,7 'dir. Katılımcıların vücut kitle indekslerine göre; %24,7(n=88)'i sınıf 1 obez, %34,3(n=122)'ü sınıf 2 obez, %34,8 (n=124) ' ü morbid obez ve %6,2(n=22)' si süper obezdir. Beden kitle indeksinin score ile ilişkisi incelendiğinde obezite sınıfları arasında kardiyovasküler risk açısından anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür (p=0,098). Vücut sıvı oranı için %39,8 kesme değerinde testin %53,6 spesifik ve %53,8 sensitif olduğu görülmektedir. Vücut sıvı oranı değeri kardiyovasküler risk ön görüsünü tüm grup analiz edildiğinde anlamlı olarak sağlamaktadır. Metabolik yaş açısından ise 59,5 yıl kesme değer kabul edildiğinde testin sensitivitesi %81,3 ve spesifitesi %80,1 'dir. Metabolik yaş kardiyovasküler risk ön görüsünü tüm grup ve beden kitle indeksine göre oluşturulan alt gruplar ayrı ayrı analiz edildiğinde anlamlı olarak sağlamaktadır. Antropometrik indekslerin ise kardiyovasküler riski öngöremediği görülmüştür, ROC analizleri yapılamamıştır. Sonuç: Bu çalışma obez bireylerde kardiyovasküler risk değerlendirmesinde metabolizma yaşı ve vücut sıvı kompozisyonunun önemini vurgulamaktadır. Bu kolay ölçülebilir parametrelerin aile hekimliği klinik uygulamada daha yaygın olarak kullanılması, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve kontrol altına alınması çabalarına önemli katkılar sağlayacaktır.Antropometrik ölçümlerin kardiyovasküler risk ile ilişkisini daha kesin bir şekilde belirlemesi ve nedensellik çıkarımlarında bulunulmasına olanak sağlayacak farklı obezite gruplarını ve etnik kökenleri içeren daha geniş ve çeşitli örneklem grupları üzerinde, uzun süreli takipli kohort çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Purpose: It is aimed to evaluate the relationship between anthropometric measurements and the risk of developing cardiovascular disease in individuals who applied to the family medicine obesity clinic between 01.02.2024 and 30.04.2024. Materials and Methods: Our cross-sectional study included 356 patients who applied to Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Family Medicine Obesity Center and met the inclusion criteria. Sociodemographic information of the patients was obtained, anthropometric measurements were made, and blood pressures were measured at specified standards. Routine examinations of the patients were examined and evaluated. 14 different anthropometric indices were calculated using the data obtained. The patients' risk of developing cardiovascular disease was calculated from the SCORE risk scoring systems. Results: The average age of 356 participants included in the study is 42.4±12.4 years. 83.1% (n=296) of the participants were women and 16.9% (n=60) were men. When the anthropometric measurements of the participants were examined; The average hip circumference is 128.5±13.1 cm, waist circumference is 113.8±14.5 cm, and neck circumference is 39.2±13.2 cm. When we look at the bio-impedances of the participants, their average body fat ratio is 41.9±6.0%, their average metabolic age is 52±12.1, and their body muscle ratio is 54.9±5.7%. According to the body mass index of the participants; 24.7% (n = 88) were class 1 obese, 34.3% (n = 122) were class 2 obese, 34.8% (n = 124) were morbidly obese and 6.2% (n) =22) are super obese. When the relationship between body mass index and score was examined, it was seen that there was no significant difference in cardiovascular risk between obesity classes (p = 0.098). At the 39.8% cut-off value for body fluid ratio, the test appears to be 53.6% specific and 53.8% sensitive. Body fluid ratio value provides significant cardiovascular risk prediction when the whole group is analyzed. Considering the cut-off value of 59.5 years in terms of metabolic age, the sensitivity of the test is 81.3% and the specificity is 80.1%. Metabolic age provides a significant prediction of cardiovascular risk when the whole group and subgroups created according to body mass index are analyzed separately. It was observed that anthropometric indices could not predict cardiovascular risk, and ROC analyzes could not be performed. Conclusion: This study emphasizes the importance of metabolic age and body fluid composition in cardiovascular risk assessment in obese individuals. More widespread use of these easily measurable parameters in family medicine clinical practice will make significant contributions to the efforts to prevent and control cardiovascular diseases. There is a need for cohort studies with long-term follow-up on larger and more diverse sample groups including different obesity groups and ethnicities. Thus, it will allow us to more precisely determine the relationship between anthropometric measurements and cardiovascular risk and to infer causality.