Klasik hodgkin lenfomada (KHL) tümör ilişkili makrofajlar ve plazma hücrelerinin prognostik önemi
The prognostic significance of tumor-associated macrophages and plasma cells in classical hodgkin's lymphoma (CHL)
- Tez No: 912429
- Danışmanlar: PROF. DR. NAGEHAN ÖZDEMİR BARIŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: İmmünhistokimya, Klasik hodgkin lenfoma, Mikroçevre, Prognoz, İmmunohistochemistry, Classical hodgkin lymphoma, Microenvironment, Prognosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Klasik Hodgkin Lenfoma (KHL) genç erişkinlerin en sık görülen malignitelerden biridir. KHL iyi bir prognoza sahip olmakla birlikte bu hastalıkta nüks eden veya standart tedaviyi takiben kür olmayan, tüm hastaların %10-30 unu oluşturan hasta grubu mevcuttur. Kötü prognozları göz önüne alındığında, bu hasta grubunun önceden belirlenmesi önemli bir tıbbi ihtiyaçtır. Bu yöndeki çalışmaların amacı yüksek riskli hasta grubunu önceden tesbit etmek, hedefe yönelik biyobelirteç ve tedavi protokollerini belirlemektir. Biz de çalışmamızda B lenfosit, plazma hücreleri, tümör-ilişkili makrofaj (TİM) yoğunluğunun prognostik verilerle ilişkisini araştırmayı ve bu hasta grubuna yönelik spesifik biyobelirteçlerin bulunmasına katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz hemato-onkoloji kliniğinde takip edilen 106 olguya ait seçilmiş parafin bloklardan hazırlanan kesitlere immünohistokimyasal yöntem ile CD163, CD68, CD138 ve CD20 antikoru uygulandı. Bulgular ile sağkalım, nüks, evre, LDH, Hemoglobin, IPS-7 skoru ile arasındaki ilişki araştırıldı. İstatistiksel incelemede Ki kare testi, Mann-Witney U ve Kruskal Wallis testi kullanıldı. Sağkalım analizi için Kaplan-Meier yöntemi kullanıldı ve log-rank testi ile incelendi. Değişkenlerin genel ve progresyonsuz sağkalım ile ilişkisi tek değişkenli ve çok değişkenli Cox regresyon modelleriyle analiz edildi. İstatistiksel analizlerde p değeri <0.05 düzeyi anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Azalmış B hücresi içeriği artmış nüks ve ileri evre ile ilişkiliydi. Artmış B hücre içeriği düşük IPS, düşük LDH, normal-yüksek Hg düzeyi ile ilişkiliydi. Medyan genel sağkalım(OS) ve progresyonsuz sağkalım(PFS) ile ilişki 12 görülmedi ancak çok değişkenli analizde artmış CD20 ekspresyon düzeyi OS için bağımsız prognostik faktördü. CD138+ plazma hücre yoğunluğu nüks ve düşük Hg düzeyi ile anlamlı ilişki mevcuttu ancak sağkalım, yaş, cinsiyet, histolojik tip, IPS, tedavi yanıtı, evre ve LDH ile ilişki değildi. CD68 ve CD163 pozitif makrofaj hücreleri ile medyan genel sağkalım(OS) progresyonsuz sağkalım(PFS), nüks , ileri evre, IPS ve LDH düzeyi arasında anlamlı ilişki izlendi. Ancak CD68, CD163 ile yaş, cinsiyet, histolojik tip, hg düzeyi ilişkili değildi. CD68 ile tedavi yanıtı arasında sınırda anlamlı ilişki vardı. CD163 tedavi yanıtı ile ilişkili değildi. Tek değişkenli analizde CD68 ve CD163 ekspresyon düzeyinin sağ kalım üzerine anlamlı düzeyde etki ettiği görüldü. Sonuçlar: Çalışmamızla mikroçevrede artmış makrofaj ve azalmış B lenfositlerin varlığı agressif tedaviye aday olabilecek hastaların seçiminde ve hedefe yönelik tedavilerin belirlenmesinde literatüre ışık tutabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Classical Hodgkin's Lymphoma (CHL) is one of the most common malignancies affecting young adults. Although CLL has a good prognosis, there is a group of patients who relapse or do not cure following standard treatment, which accounts for 10-30% of all patients. Considering their poor prognosis, predetermination of this patient group is an important medical need. The aim of these studies is to identify the high-risk patient group in advance and to determine targeted biomarkers and treatment protocols. In our study, we aimed to investigate the relationship of B lymphocyte, plasma cell, tumour-associated macrophage (TAM) density with prognostic data and to contribute to the discovery of specific biomarkers for this patient group. Material and Methods: CD163, CD68, CD138 and CD20 antibodies were applied immunohistochemically to sections prepared from selected paraffin blocks of 106 patients followed up in the haemato-oncology clinic of our hospital. The relationship between the findings and survival, recurrence, stage, LDH, haemoglobin, IPS-7 score was investigated. Chi-square test, Mann-Witney U and Kruskal-Wallis test were used for statistical analysis. Kaplan-Meier method was used for survival analysis and analysed by log-rank test. The association of variables with overall and progression-free survival was analysed by univariate and multivariate Cox regression models. A p value <0.05 was considered significant in statistical analyses. Results: Decreased B cell content was associated with increased recurrence and advanced stage. Increased B cell content was associated with low IPS, low LDH, normal-high Hg levels. There was no association with median overall survival (OS) and progression-free survival (PFS), but increased CD20 expression level was an independent prognostic factor for OS in multivariate analysis. CD138+ plasma cell density was not associated with survival, age, gender, histological type, IPS, treatment response, stage, LDH. However, it was significantly associated with increased recurrence risk and low Hg level. 14 CD68 and CD163 positive macrophage cells were significantly associated with median overall survival (OS) and progression-free survival (PFS), recurrence risk, advanced stage, IPS and LDH level. However, CD68 and CD163 were not associated with age, gender, histological type and Hg level. There was a borderline significant relationship between CD68 and treatment response. CD163 was not associated with treatment response. In univariate analysis, CD68 and CD163 expression levels had a significant effect on survival. Conclusion: We suggest that the presence of increased macrophages and decreased B lymphocytes in the microenvironment may shed light on the literature in the selection of patients who may be candidates for aggressive treatment and in the determination of targeted therapies.