Amiodaronun neden olduğu tiroid bozukluklarının, tanı ve tedavi yöntemlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the diagnosis and treatment methods of thyroid disorders induced by amiodarone
- Tez No: 912454
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AYDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Amiodaron, Hipertiroidi, Hipotiroidi, Kardiyak Aritmi, Tirotoksikoz, Amiodarone, Hyperthyroidism, Hypothyroidism, Cardiac Arrhythmias, Thyrotoxicosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Amiodaron, kardiyak aritmilerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir antiaritmik ilaç olup, tiroid üzerinde hipotiroidi ve hipertiroidi gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Bu çalışmada, amiodaronun tiroid üzerinde oluşturabileceği yan etkilerin önceden tahmin edilmesine yönelik olası risk faktörlerinin belirlenmesi, tanı ve sınıflandırmada kullanılabilecek araçların saptanması ile tedavi yöntemlerinin retrospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Metod: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından amiodaron tedavisine başlanan ve en az 3 ay süreyle amiodaron kullanan, yaş ortalaması 65,67±12,91 yıl olan, 105'i (%34,9) kadın toplam 301 hastanın verileri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 71'inde (%23,6) hipotiroidi, 80'inde (%26,6) ise hipertiroidi saptanmıştır. Tüm gruplarda, amiodaron tedavisinden 3 ay sonra sT4 düzeyi artarken, sT3 düzeyi azalmıştır. Hipotiroidi gelişen hastalarda TSH düzeyi tedaviden 3 ay sonra anlamlı düzeyde artmış, hipertiroidi gelişen hastalarda ise anlamlı düzeyde azalmıştır. Hipertiroidi gelişen hastalar arasında erkek cinsiyet oranı anlamlı derecede yüksek (%72,5) bulunmuş, hipotiroidi gelişen hastalarda ise cinsiyet oranı benzer saptanmıştır. Hipertiroidi gelişen hastaların tiroid hacmi, diğer iki gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek (27,72±19,48 cc) bulunmuştur. Hipertiroidi görülen hastalarda ortalama yan etki süresi [13,5 (7-24,5) ay], hipotiroidi görülen hastalardaki [5 (3-16) ay] süreden anlamlı şekilde daha uzun olmuştur. Hipertiroidi gelişen hastaların %63,7'sinde Tip 1 AİT, %36,3'ünde ise Tip 2 AİT saptanmıştır. Sonuç: Amiodaronun neden olabileceği tiroid disfonksiyonlarının önceden tahmin edilmesi zordur. Bu nedenle, amiodaron tedavisine başlanan her hasta, tiroid disfonksiyonu risk faktörleri açısından değerlendirilerek yakın takibe alınmalıdır. Hipertiroidi ve hipotiroidi, kardiyak aritmileri tetikleyebileceği için erken dönemde 54 teşhis edilmeli, hızlı ve doğru bir şekilde sınıflandırılarak tedavi süreci ivedilikle planlanmalıdır. Eğer amiodaron kardiyak aritmiler için vazgeçilmezse, hastalar ablatif tedavi yöntemleri açısından da değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Amiodarone is an antiarrhythmic drug widely used in the treatment of cardiac arrhythmias, which can cause side effects on the thyroid, such as hypothyroidism and hyperthyroidism. This study aims to identify potential risk factors for predicting the side effects amiodarone may have on the thyroid, to determine tools that can be used in diagnosis and classification, and to retrospectively review treatment methods. Method: Data from a total of 301 patients, with a mean age of 65.67±12.91 years, of whom 105 (34.9%) were women, who started amiodarone therapy under the Department of Cardiology at Akdeniz University Faculty of Medicine and used amiodarone for at least 3 months, were reviewed. Findings: Hypothyroidism was detected in 71 (23.6%) and hyperthyroidism in 80 (26.6%) of the patients included in the study. In all groups, sT4 levels increased while sT3 levels decreased 3 months after starting amiodarone treatment. In patients who developed hypothyroidism, TSH levels increased significantly 3 months after treatment, whereas in those who developed hyperthyroidism, TSH levels decreased significantly. The proportion of male patients was found to be significantly higher (72.5%) among those who developed hyperthyroidism, whereas the gender distribution was similar in patients who developed hypothyroidism. The thyroid volume of patients who developed hyperthyroidism was found to be significantly higher (27.72±19.48 cc) compared to the other two groups. The mean duration of side effects in patients with hyperthyroidism [13.5 (7-24.5) months] was significantly longer than in those with hypothyroidism [5 (3-16) months]. Type 1 AIT was detected in 63.7% and Type 2 AIT in 36.3% of the patients who developed hyperthyroidism. Conclusion: It is difficult to predict thyroid dysfunctions that may be caused by amiodarone. Therefore, every patient starting amiodarone therapy should be 56 evaluated for risk factors of thyroid dysfunction and closely monitored. Since hyperthyroidism and hypothyroidism can trigger cardiac arrhythmias, they should be diagnosed early, classified quickly and accurately, and the treatment process should be planned promptly. If amiodarone is indispensable for managing cardiac arrhythmias, patients should also be evaluated for potential ablative treatment options.