Akut egzersiz yaptırılan sıçan karaciğer dokularında siyah havuç suyunun antioksidan enzimler üzerine etkileri
The effects of black carrot juice on antioxidant enzymes in acutely exercised rat liver tissues
  1. Tez No: 912495
  2. Yazar: MUSTAFA DABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT YUSUF AYTAÇ, DOÇ. DR. AHMET ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akut egzersiz, Sıçan, Karaciğer, Siyah havuç, Enzim, Acute exercise, Rat, Liver, Black carrot, Enzyme
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu tez araştırmasında, egzersiz oluşturulan sıçan karaciğer dokuları üzerine siyah havuç suyunun etkileri araştırıldı. Araştırmada sıçanlardan, Kontrol (KON), Siyah Havuç (S), Egzersiz (E), Siyah Havuç + Egzersiz (SE) grupları oluşturuldu. Egzersiz programında treadmill koşu bandı kullanıldı. Sıçanlar koşu bandında iki hafta koşturularak alıştırıldı. Bir gün sonra akut egzersiz programı uygulandı ve sıçanlardan karaciğer dokuları temin edildi. Dokularda biyokimyasal parametrelerden MDA, GSH, GR, GST, AChE ve Ces enzim aktivite düzeyleri tespiti yapıldı. E grubu MDA, AChE, GST ve Ces enzim aktivite düzeyleri K grubuna göre artarken, GR ve GSH düzeyleri azaldı. S grubu AChE, GST ve Ces enzim aktiviteleri KON grubuna göre arttı. SE grubu GSH düzeyi E grubuna göre artarken; AChE, GST enzim aktiviteleri ve MDA düzeyi azaldı. Sonuç olarak akut egzersiz uygulanan sıçan karaciğer dokuları üzerine siyah havuç suyunun antioksidan etkisi ile koruyucu etkisi gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis research, the effects of black carrot juice on exercised rat liver tissues were investigated. In the research, rats were formed into Control (CON), Black Carrot (S), Exercise (E), Black Carrot + Exercise (SE) groups. Treadmill treadmill was used in the exercise program. Rats were acclimated by running on the treadmill for two weeks. Acute exercise program was applied one day later and liver tissues were obtained from the rats. Biochemical parameters such as MDA, GSH, GR, GST, AChE and Ces enzyme activity levels were determined in the tissues. While MDA, AChE, GST and Ces enzyme activity levels in the E group increased compared to the K group, GR and GSH levels decreased. AChE, GST and Ces enzyme activities in the S group increased compared to the CON group. While GSH level in the SE group increased compared to the E group; AChE, GST enzyme activities and MDA levels decreased. As a result, the antioxidant effect and protective effect of black carrot juice on the liver tissues of rats subjected to acute exercise were observed.