Teneffüslerde sosyalleşme sorunu yaşayan öğrencilerin gelişimlerinin öğretmen ve yöneticiler tarafından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 912502
  2. Yazar: ONUR TAZEGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN PALAVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Teneffüs, Nöbetçi Öğretmen, Ders Dışı Etkinlik, Sosyalleşme, Teneffüslerde Gürültü, Learning, Break, Teacher on duty, Teacher, Extracurricular Activity, Socialisation, Noise During Breaks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Teneffüsler, öğrencilerin sadece fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, onlara etkileşim yoluyla yeni davranışlar kazandırılan bir süreç olarak da görülebilir. Planlanmış, düzenlenmiş bir teneffüs süresinin öğrencilerin farklı yollarla öğrenebileceği ve davranışlarında olumlu değişiklikler oluşturacağı muhakkaktır. Ders esnasında verilmeye çalışılan birçok davranışın teneffüs esnasında akranları ile daha rahat öğrenilebildiğini ve davranışların daha kolay yayıldığını da söylemek mümkündür. Teneffüslerle ilgili yapılan çalışmalar incelendiği zaman özellikle yurt dışında birçok çalışma yapıldığı görülmüştür. Bu çalışmada daha önce yapılan çalışmalardan farklı olarak teneffüslerde sosyalleşme sorunu yaşayan öğrencilerin gelişimlerinin öğretmen ve yöneticiler tarafından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomonoloji yöntemi kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesinde, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem formu kullanılmış olup görüşmeler kişilerle yüz yüze görüşme yoluyla yapılmıştır. Teneffüslerin etkin kullanılması için okul bahçelerinin fiziki şartlarının önemli olduğu ve bu şartların öğrenci davranışlarını olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebileceği sonucuna varılmıştır. Teneffüslerde öğrencilerin, öğretmenlerini ve akranlarını gözlemlediği ve onların davranışlarını taklit ettiği sonucu elde edilmiştir. Öğretmenler ve yöneticiler; teneffüs sürelerinin uzun olmasının öğrencilerin bir sonraki derse uyumunu zorlaştıracağını, sürenin çok kısa olmasının da öğrencilerin dinlemesine ve ihtiyaçlarını gidermesine engel olacağını ifade etmişlerdir. Bu araştırma kapsamında, özellikle teneffüslerde sosyalleşme konusunda sorun yaşayan öğrencilerin amaçsızca hareket ettikleri, bireysel oyunlar oynadıkları, grupla oyun oynama konusunda isteksiz davrandıkları bu durumunda okula uyumu zorlaştırdığı, yeni bilgi ve davranışların öğrenilmesine engel olacağı konusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur. Gözlem formları ve yapılan görüşmeler neticesinde elde edilen bulgular özellikle sosyalleşme konusunda sorun yaşayan öğrencilerin teneffüslerde gerçekleştirilecek eğitsel oyunlar ile okula uyumlarının sağlanması, sosyalleşme konusunda ki sorunlarını aşması, yeni bilgi ve olumlu davranışları daha kolay edinmesinin sağlanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
School breaks are not only for students to meet their physiological needs but also can be seen asa process which helps students to adopt new behaviours through interaction. A well-planned break time certainly helps students learn in different ways and have a positive impact on their behaviours. It can be said that certain behaviours, which are tried to be shared with students during lessons, can be adopted and spread more easily among peers during breaks. There have been many studies conducted about school breaks abroad. In contrast to the previous studies conducted, this study involves the evaluation of the development of students experiencing issues with socialising by teachers and administrators. The phenomenological method which is a qualitative research method has been used for this study. The data has been obtained by using a semistructured interview form and an observation form along with face to face interviews. It has been found that the physical condition of school gardens is important in order for the school breaks to be effectively used, and can have a good or bad impact on the waystudents behave. The results of the study show that students observe and mimic the behaviours oftheir teachers and peers during breaks. Teachers and administrators think that having long breaks will cause students difficulties in adapting to the upcoming lessons. However, they also think that if the duration of the break is very short then this will restrict students from resting and meeting their needs. In the scope of this study, evaluations have been made concerning students, particularly those experiencing challenges in socialising during school breaks. It has been observed that these students move IV aimlessly and engage in individual games rather than getting involved in group games with theirpeers. This situation not only makes it harder for these students to adapt to the school environment but also hinders their ability to learn new information and behaviors. The findings through observation forms and conducted face to face interviews indicate that educational games during breaks can help these students adapt to their school environment better. It has also been found that having educational games during breaks can help them overcome their obstacles in socialising as well as making it easier for them to learn new information and positivebehaviours.