Tracing the green trajectory: Exploring the implications ofthe new ecodesign regulation in the EU
  1. Tez No: 912528
  2. Yazar: BÜŞRA TUFAN
  3. Danışmanlar: DR. JENS D. LACHMUND
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Ekotasarım, döngüsel ürün, dijital ürün pasaportu, inovasyon yolculuğu, araç destekçileri, Ecodesign, circular product, digital product passport, innovation journey, instrument constituency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Universiteit Maastricht
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Ekotasarım Direktifinin (2009/125/EC) ve onun halefi olan yeni Sürdürülebilir Ürünler için Ekotasarım Yönetmeliğinin (ESPR)“sosyal yaşamını”ve bunların sürdürülebilir ürünler için AB aktörlerinin harekete geçirilmesi ve sürece dahiliyetlerinin sağlanmasındaki rollerini incelemektedir. Ekotasarım rejiminin gelişimi ve bu rejimin son dönemde ESPR ve Dijital Ürün Pasaportları (DPP'ler) ile genişletilmesini etkileyen sosyal faktörleri anlamak için“inovasyon yolculuğu”ve“araç destekçileri”yaklaşımları kullanılmıştır. Çalışma, ürünlerin enerji verimliliğini düzenlemek için ortaya çıkan ekotasarımın, günümüzde çevresindeki birçok işletme ve ağ, uluslararası düzeyde ISO standartlarına entegrasyon ve AB'nin küresel ticari ilişkilerinin sağladığı destek ile yerleşik bir rejim haline geldiğini ortaya koymaktadır. Özellikle kanun koyucular, endüstri ve danışmanlık firmaları olmak üzere araç destekçilerinin, ESPR'ye geçişte farklı yorumlamaları ortaya çıkmaktadır. Bu gruplar, farklı yorum ve menfaatlerle ESPR'yi destekler ve ona bağımlıdır. DPP'lerin şeffaf ve doğru ürün bilgisi sağlamasının yanı sıra değer zincirinde yeni roller üretmesi ve mevcut rolleri yeniden yapılandırması beklenmektedir. İnovasyona etkisi, güç mücadeleleri ve tüketici katılımı gibi konular DPP'lerle ilgili ortak endişe alanları olarak ortaya çıkmıştır. ESPR, ekotasarım direktifinin komuta ve kontrol yönetişimini, DPP'nin pazarlama yönü ile harmanlayan hibrit bir politika aracı olarak anlaşılmaktadır. Bu, küresel çevre lideri konumunu elinde bulunduran AB'nin sürdürülebilirlik politikasında yeni bir pazarlama yönü anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This study traces the“social life”of the Ecodesign Directive (2009/125/EC) and its successor the new Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR), and their roles in mobilizing and engaging the EU actors for sustainable products. The innovation journey and instrument constituencies concepts are used to understand the social factors that influenced the development of the ecodesign regime and its recent expansion by the ESPR, and the Digital Product Passports (DPPs) accompanying it. The study finds out that ecodesign which emerged to regulate the energy efficiency of products, is today an established regime with many businesses and networks centred around the Directive, integrated into ISO standards on a transnational level and supported by the global trade relations of the EU. The transition to the ESPR brings about different interpretations across instrument constituencies specifically regulators, industries and consultancies. These constituencies with diverse interpretations and interests support and depend on the ESPR. The DPPs are expected to provide transparent and accurate product information as well as generate new roles in the value chain and restructure the existing ones. Other commonly contested issues revealed regarding the DPPs such as innovation impact, power struggles and consumer involvement. The ESPR appears as a hybrid policy instrument, blending the command-and-control governance of the Ecodesign Directive with the marketing aspect of the DPP. This implies a new marketing facet in the sustainability policy of the EU, which seems to hold the position of global environmental leader.