Heidegger ve Kierkegaard'da kaygı kavramının analizi
Analysis of the concept of anxiety Heidegger and Kierkegaard
- Tez No: 912529
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRAGÜL AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Heidegger, Kierkegaard, Varoluş, Dasein, Korku, Kaygı, Heidegger, Kierkegaard, Existence, Dasein, Fear, Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez, varoluşçu felsefenin temel kavramlarından birisi olan kaygı kavramının, Sören Kierkegaard (1813-1855) ve Martin Heidegger'deki (1889-1976) izdüşümünü ele almaktadır. Her iki düşünürün kaygı kavramına ilişkin analizlerini aktarmayı hedefleyen çalışmanın birinci bölümünde, öncelikle Kierkegaard'ın kaygı kavramını korku, günah, umutsuzluk ve özgürlük ile ilişkisinde nasıl ele aldığı açıklanmıştır. Daha sonra çalışmanın ikinci bölümünde, Kaygı Kavramının, Heidegger'in insan varoluşu olarak nitelendirdiği Dasein'ın varlık-oluşsal tümlüğü içerisindeki merkezi konumuna yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Kierkegaard ve Heidegger 'in kaygı kavramına ilişkin düşünceleri, aralarındaki ortak noktalar ve ayrımlardan hareketle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the projection of the existence of anxiety, one of the basic concepts of existential philosophy, in Sören Kierkegaard (1813-1855) and Martin Heidegger (1889-1976). In the first part, it was explained how Kierkegaard's analysis of anxiety was discussed with fear, sin, despair, and freedom. Then, in the second part of the study, the central existence of the concept of anxiety, which includes the existential integrity of Dasein, which Heidegger dating as human existence, is given in the third part of the study, Kierkegaard's and Heidegger's understanding of anxiety is compared based on the common points and distinctions between them.