Sezaryen operasyonlarında zor entübasyonun belirlenmesinde baş-boyun bölgesi ölçümleri ile skorlama sistemlerinin ilişkisi
Relationship between head-neck area measurements and scoring systems in determining difficult intubation in caesarea operations
- Tez No: 912535
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARSLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Mallampati, Vücut Kitle İndeksi, Caesarean, Mallampati, Body Mass Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Gebelerde zor entübasyon olasılığı normal popülasyona göre yüksektir. Zor entübasyon öngörülen hastaların belirlenmesi gerekli müdahalelere olanak sağlar ve hastaların güvenliği için elzemdir. Değerlendirme testlerinin etkinliği ile ilgili kesin bir anlaşma bulunmamaktadır. Birden fazla testin kombine edilmesiyle daha doğru tahminlerin yapılabildiği çalışmalarla gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı preoperatif dönemde hava yolu değerlendirme testlerinin obstetrik hastalarda zor hava yolunu belirlemede güvenirliliğini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmamızda, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 23.08.2023-23.08.2024 tarihleri arasında gerçekleşen elektif ve acil sezaryen vakalarında zor entübasyon olasılığını belirlemeye yönelik veriler toplandı. Veriler prospektif gözlemsel olarak kaydedildi. Çalışmamıza, 18 yaş üzeri acil ve elektif sezaryen planlanan, genel ve rejyonel anestezi uygulanacak hastalar dahil edildi. Hastalar değerlendirmeler hakkında bilgilendirildi. Çalışmamızda tüm sezaryen olgularında, zor entübasyonun tanınmasında yardımcı olan (çalışma formunda yer alan) ölçümler ve gözlemsel değerlendirmeler yapıldı ve çalışma formuna kaydedildi. Mallampati sınıflaması, Cormack-Lehane sınıflaması, Wilson risk sınıflaması, tiromental mesafe (Patill işareti), sternomental mesafe, interinsizör açıklık, ağız açıklığı ölçümleri ve değerlendirmeleri kaydedildi. Veriler IBM SPSS Statistics 18 © Copyright SPSS Inc. 1989, 2010 yazılımı kullanılarak analiz edildi. Çalışmada yer alan değişkenler ortalama±standart sapma (SS) değerleri ile gösterildi. Kategorik değişkenlerin analizinde ise Pearson Ki Kare testi kullanıldı. Ölçüm değerleri T-Test ile karşılaştırıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda sezaryen operasyonuna alınan 546 hasta zor entübasyon kriterleri yönünden değerlendirildi. Bu değerlendirmede VKİ ve Mallampati sınıflaması esas alındı. Çalışmamızdaki diğer zor entübasyon değerlendirme yöntemleri, Mallampati sınıflaması ve VKİ ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Sezaryen nedeniyle operasyona alınan ASA II ve III olan hastaların 229 tanesine (%41,94) genel anestezi, 317 tanesine (%58,05) spinal anestezi uygulandı. VKİ yüksek olan 147 obez hastanın 105'inde (%71,4) Mallampati normal, 42 tanesinde (%28,6) Mallampati yüksek bulundu. VKİ yüksek olan hasta grubunda Mallampatiye göre zor entübasyon olasılığı istatistiksel olarak yüksek oranda anlamlı bulundu (p=0,0001 p0,05). Sonuç: Çalışmamızda VKİ ve Mallampati sınıflamasının zor entübasyon için ciddi bir öngörücü olduğu sonucuna ulaştık. Bu değerlendirmelerin Cormack-Lehane, tiromental mesafe, sternomental mesafe, boyun çevresi ile kombinasyonlarının zor entübasyonu belirlemede daha doğru tahminlerde bulunulmasına olanak verdiğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
Objective: The likelihood of difficult intubation is higher in pregnant women compared to the general population. Identifying patients who are likely to experience difficult intubation enables necessary interventions and is essential for patient safety. There is no definitive consensus on the effectiveness of evaluation tests. Studies have shown that combining multiple tests can provide more accurate predictions. The aim of our study is to evaluate the reliability of preoperative airway assessment tests in identifying difficult airways in obstetric patients. Methods: In our study, data were collected to determine the likelihood of difficult intubation in elective and emergency cesarean cases conducted between 23.08.2023 and 23.08.2024 at the Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital. The data were prospectively and observationally recorded. We included patients aged 18 and older scheduled for emergency or elective cesarean sections, with general or regional anesthesia planned. Patients were informed about the evaluations. In this study, measurements and observational evaluations that assist in identifying difficult intubation (included in the study form) were performed for all cesarean cases and recorded in the study form. Mallampati classification, Cormack-Lehane classification, Wilson risk classification, thyromental distance (Patill sign), sternomental distance, interincisor gap, and mouth opening measurements were recorded and evaluated. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 18 © Copyright SPSS Inc. 1989, 2010 software. The variables in the study are presented as mean ± standard deviation (SD). Pearson Chi-square test was used for the analysis of categorical variables, and measurement values were compared using the T-test. A statistical significance level of 0.05 was accepted. Results: In our study, 546 patients who underwent cesarean surgery were evaluated for difficult intubation criteria. In this evaluation, BMI and Mallampati score were considered. Other difficult intubation evaluation methods in our study were statistically compared with Mallampati and BMI. Among the patients undergoing cesarean surgery, 229 (41.94%) ASA II and III patients received general anesthesia, and 317 (58.05%) received spinal anesthesia. Of the 147 obese patients with a high BMI, 105 (71.4%) had a normal Mallampati score, and 42 (28.6%) had a high Mallampati score. In the group with a high BMI, the likelihood of difficult intubation according to Mallampati was statistically significantly higher (p=0.0001, p0.05). Conclusion: Our study concluded that BMI and Mallampati are strong predictors of difficult intubation. We showed that combining these evaluations with Cormack-Lehane, thyromental distance, sternomental distance, and neck circumference allows for more accurate predictions in identifying difficult intubation.